MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Hayızlı Kadının Veda Tavafını Terketmesi

 

10306-10307- Hz. Aişe der ki: Safiyye imda tavafını yaptıktan sonra hayız olunca durumunu Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) anlattı. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bizi burada alıkoyacak öyle mi?" diye sorunca; "Ey Allah'ın Resulü! İfada tavafını temiz bir şekilde yaptıktan sonra hayız oldu" dedim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "O zaman alıkoymaz" buyurdu.

Buhari bunu Sahih'te Malik kanalıyla; Müslim ise İbn Uyeyne kanalıyla tahric etmiştir.(--- Buhari, taharet (328) ve Müslim, hac (3166).

 

10308- Müminlerin annesi Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Safiyye binti Huyey'den bahsedince kendisine: "Hayız oldu" dediler. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sakın bizi burada alıkoyacak olmasın?" buyurunca: "Ey Allah'ın Resulü! Tavaf yapmıştı" karşılığını verdiler. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "O zaman alıkoymazn buyurdu.

 

10309- Hz. Aişe der ki: "Şöyle bir durumdan bahsediyorduk: Şayet onlara bir faydası yoksa, erkekler kadınları neden önceden gönderiyorlar? Eğer onların dedikleri gibi olsaydı, Mina'da tavafını yapmış altı binden fazla kadının hayızlı olarak bulunmaları icap ederdi."(--- Malik, hac (288).

 

10310- Tavus der ki: İbn Abbas ile beraberdim. Zeyd b. Sabit ona:

"Hayızlı kadının, son işi Kabe'yİ tavaf yapmak olmadan yola çıkması yönünde fetva mı veriyorsun?" deyince, İbn Abbas: "Eğer istersen Ensar'dan olan falan kadına bir sori Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona böyle yapmasını emretmemiş mi?" dedi. Bunun üzerine Zeyd (kadına sorduktan sonra) İbn Abbas'ın yanına gülerek ve: "Gördüğüm kadarıyla doğru söylüyorsun" diyerek döndü.

Müslim bunu Sahih'te İbn Cüreyc kanalıyla rivayet etmiştir.(--- Müslim, hac (3163).

 

10311- İbn Ebi Hüseyin der ki: İbn Abbas ve Zeyd b. Sabit hayızlı kadınla ilgili ihtilaf ettiler ve İbn Abbas: "Yola çıkabilir" dedi. Zeyd: "Çıkamaz" karşılığını verince İbn Abbas: "O zaman bunu Ümmü Süleym'e ve arkadaşlarına sor" dedi. Zeyd gittikten bir müddet sonra gülerek geri döndü ve: "Senin dediğin gibidir" dedi.(--- Şafii, el-Ümm (2/181).

 

10312- Ümmü Amra'nın bildirdiğine göre Hz. Aişe yanında kadınlarla hac yapınca onların hayız olmasından korkarsa, kurban günü onları önceden gönderip ifada tavafını yaptırır, bundan sonra hayız olurlarsa onların temizlenmelerini beklemeden beraber yola çıkarlardı.(--- Malik, hac (227) ve Şafii, el-Ümm (2/181).

 

10313- Kasım b. Muhammed'in bildirdiğine göre Hz. Aişe, hayız korkusuyla kadınlara ifada tavaflarını erken yapmalarını söylerdi.(--- Şafii, el-Ümm (2/181) ve Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (5/164).

 

10314- Tavus der ki: İbn Ömer'in yanında oturunca: "Hiç kimse son olarak Kabe'yi tavaf etmeden yola çıkmasın" dediğini işittim. Ben: "Neden böyle diyor. Yoksa arkadaşlarının işittiklerini o işitmedi mi?" dedim. Ertesi yıl yine yanında oturunca: "Hayızlı kadına bu konuda ruhsat verdiğini söylüyorlar" dediğini işittim.(--- Şafii, el-Ümm (2/181) ve Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (5/164).

 

10315- Ebu Abdillah'ın rivayetinde Şafii şöyle dedi: "Allah en doğrusunu bilir; ancak İbn Ömer, veda tavafıyla ilgili emri işitmiş, ancak hayızlı kadına verilen ruhsatı işitmemiş olabilir. Bu sebeple bu şekilde görüş belirttikten sonra hayızlı kadınlara verilen ruhsatı öğrenmiş ve zikretmiş olabilir.''(--- Şafii, el-Umm (2/181).

 

10316- İbn Şihab der ki: "Hz. Aişe kadınlara üç şeyi açıkladı: Bunlardan biri de Arafat vakfesini yaptıktan sonra ifada tavafını yapan kadının veda tavafını yapamayacağıyla ilgilidir.''(--- Şafii, el-Ümm (2/181).

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Mültezem'de Durmak