MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Çocuk ve Kölenin Haccı

 

10251- Ebu Abdillah'ın rivayetinde Şafii şöyle dedi: Yüce Allah fazl-ı keremiyle insanlara amellerine karşılık kat kat sevaplar verdi ve müminlerin zürriyetlerinin yaptığı amellerin sevabını da onların sevabına katarak: "İnanan, soyları da inançta kendilerine uyan kimselere soylarını da katarız. Onların işlediklerinden hiçbir şey eksiltmeyiz"[Tur, 21] buyurmuştur. Zürriyetlerini hesapsız cennete sokarak onlara ihsanda bulunduğu gibi, üzerlerine farz olmasa bile yaptıkları haccın sevabını da onlara yazmıştır.

 

10252-10253- Müslümanların çocuklarının cennete gireceğiyle ilgili hadisler gelmiştir. Bu konudaki delil de Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) nakledilen şu hadistir: İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip Ravha'ya ulaşınca bir toplulukla karşılaştı ve onlara selam verip:

"Siz kimsiniz?" diye sordu. Onlar: "Müslümanlarız" deyip, "Peki sen kimsin?" diye sordular. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Allah'ın Resulü" cevabını verince, bir kadın devesinin hevdecinden bir çocuk çıkararak: "Ey Allah'ın Resulü! Bunun için hac (sevabı) var mıdır?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Evet. Sen de (bundan dolayı) sevap alırsın') buyurdu.

Müslim bu hadisi Sahih'te Ebu Bekr b. Şeybe ve başkasından, Süfyan b.

Uyeyne'den rivayet etmiştir. (--- Şafii (el-Ümm 2/111, 117), Ahmed (1898), Ebu Davud (1736), Nesai (2647), İbn Huzeyme (3049) ve İbn Hibban (144). --- Müslim, hac (3195).

 

 

10254- İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem), hevdecinde çocuğuyla birlikte bir kadına rastladı. Kadına: "Bu, Allah'ın Resulü'dür" denilince, kadın çocuğun kolundan tutup: "Bu çocuğun haccı caiz olur mu?" diye sordu. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Evet, olur. Sana da sevap vardır" buyurdu.(--- Müslim, hac (3197).

 

10255- Rabı hadisi Şafii'den bu şekilde mevsul olarak nakletmiştir. Hadis İbn Ebi Sa'sa'a kanalıyla Malik'ten de bu şekilde nakledilmiştir.

 

10256- Hasan b. Muhammed b. es-Sabbah ez-Za'feranı bunu el-Kadim'de Şafii'den munkati isnadla İbn Abbas'ı zikretmeden nakletmiştir. Başkası da bunu Malik'ten bu şekilde aktarmıştır.

 

10257- Hadiste, Süfyan es-Sevri'nin İbrahım'den olan rivayetinde ihtilaf edilmiştir.

 

10258- Ebu Nuaym hadisi ondan mevsul olarak nakletmiş; Muhammed b. Galib'in rivayetinde: "Mekke yolunda hevdecindeki oğlunu emziren bir kadın onu Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gösterip ... " ibaresi geçmiştir.

 

10259- İsmail b. İbrahım b. Ukbe ile Abdulazız b. Ebi Seleme bunu İbrahım b. Ukbe'den mevsul olarak rivayet etmiştir.

 

10260- Bir grup ta bunu Süfyan es-Sevrı kanalıyla Muhammed b. Ukbe'den, o Kureyb'den, o da İbn Abbas'tan mevsul olarak rivayet etmiştir. Müslim bunu Sahıh'te tahric etmiştir.

 

10261- Cabir der ki: "Yanımızda kadın ve çocuklarla beraber Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile hac yaptık. Çocukların yerine telbiye getirip cemreleri taşladık."

 

10262- Şafii: "Sana da sevap vardır" sözüyle ilgili: "Allah en doğrusunu bilir ancak kasıt, kadının ona hac yaptırması sebebiyle alacağı sevaptır" demiştir.

 

10263- Ebu's-Sefer bildiriyor: İbn Abbas dedi ki: "Ey insanlar! Soracağınız bir şey varsa bana sorun. Söyleyeceklerimi de iyi anlayın. Efendileriyle birlikte hacca katılan kölenin de azat edildikten sonra tekrar hac yapması gerekir. Ancak yapamadan öldüğü zaman hac görevini yerine getirmiş sayılır. Ailesi tarafından hac yaptırılan çocuğun buluğa erince tekrar hac yapması gerekir. Ancak buluğa ermeden öldüğü zaman hac görevini yerine getirmiş sayılır. "

 

10264- Mutarrif aynı manada bir rivayeti Ebu's-Sefer'den, ölümü zikretmeden yapmış ve "çocuk ve köle olduğu sürece" ibaresini eklemiştir. Buhari de bunu aynı yolla kısa metinle rivayet etmiştir.

 

10265- Yine bu hadis Ebu Zabyan kanalıyla İbn Abbas'tan mevkuf ve merfu olarak nakledilmiştir.

 

10266- Ata der ki: "Kölenin yaptığı hac, azad edilinceye kadar geçerlidir. Azad edilince ise yeniden hac yapması gerekir."

 

10267- İbn Cüreyc der ki: Ata'ya: "Köle efendisinin izniyle nafile olarak efendileri olmadan hac yaparsa bu haccı (azad edilince) geçerli olur mu?" diye sorunca: "İşittiğimize göre bu durumdaki köle azad edilince mutlaka hac yapması gerekir" cevabını verdi.

 

10268- Tavus'un bildirdiğine göre babası şöyle derdi: "Küçüğün haccı akıl baliğ oluncaya kadar geçerlidir. Akil olunca tekrar hac yapması gerekir. Köle için de aynı şey geçerlidir."

 

10269- Şafii'nin İbn Cüreyc'den bildirdiğine göre bu görüş İbn Abbas'tan alınmıştır.

 

10270- Şafii: "çocuğun akil olmasından kasıt buluğa ermesidir" demiştir. 10271- İbn Ömer'den de çocuk ve köleyle ilgili aynı manada rivayet vardır.(--- Şafii, el-Ümm (2/130).

 

10272- ŞafiI el-Kadım'de: "Allah bazı farzları buluğa ermeyenlere de yüklemiştir" deyip iddeti ve insanların malına zarar veren çocuklarla ilgili hükümleri zikretti.

 

10273- ŞafiI der ki: "İhtilam oluncaya -veya sorumluluk yaşına gelinceyekadar çocuktan kalem kaldırılmıştır" sözü, bunlar dışındakiler için geçerli değildir. Hz. Ali bunun manasını daha iyi bilir ve o yaşları küçük olan yetimlerin mallarının zekatını verirdi.

 

10274- Beyhaki der ki: ŞafiI bu sözleri Hz. Ali'ye dayandırmıştır. Bazıları ise bunu Hz. Ali kanalıyla Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dayandırmıştır. Ancak hadis alimlerinin bir çoğu bu sözün Hz. Ali'ye ait olduğunu söylemiştir.

 

10275- Ata'nın bildirdiğine göre Kureyşlilerden bir köle Harem güvercinlerinden birini öldürünce İbn Abbas onun adına fidye olarak bir koyun kesilmesini söyledi.

 

10276- ŞafiI, el-Kadım'de der ki: Müslim (b. Halid) bunu İbn Cüreyc kanalıyla Ata'dan, o da İbn Abbas'tan nakletmiş ve İbn Cüreyc'in: "Bu köle buluğ çağına ermemişti" dediğini söylemiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Kabe'nin İçine Girip Namaz Kılmak