MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Kabe'nin İçine Girip Namaz Kılmak

 

10277- İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Bilal ve Osman b.

Talha -zannedersem Usame b. Zeyd de dedi- ile beraber Kabe'nin içine girdi. Çıkınca Bilat'a: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) içeride ne yaptı?" diye sordum. Bilal: "Bir direği sağına, iki direği soluna, üç direği de arkasına aldı -ki o zaman Kabe'nin içinde altı direk vardı- ve namaz kıldı" cevabını verdi.

Buhari ve Müslim bunu Sahih'te Malik kanalıyla rivayet etmiştir.(--- Buhari, hac (1599) ve Müslim, hac (3172).

 

10278- Yahya b. Yahya ise "İki direği de soluna aldı" demiştir.

 

10279- Şafii bunu namaz konusunda: "Bir direği sağına, bir direği de soluna aldı" şeklinde rivayet etmiştir.

 

10280- Abdullah b. Yusuf ve başkası da aynı şeyi demiştir.

 

10281- Abdurrahman b. Mehdı bunu Malik'ten: "İki direği sağına, bir direği soluna aldı" şeklinde rivayet etmiştir.

 

10282- İbn Ebi Uveys ve Yahya b. Bukeyr de aynı şeyi söylemiştir ve sahıh olan da budur. Hadisin Ka'nebi'den rivayetinde ihtilaf edilmiştir.

 

10283- Ebu Said'in rivayetinde Şafii şöyle dedi: Eğer kimseye eziyet verilmeyecekse Kabe'nin içine girmeyi güzel görürüm. Çünkü Kabe'ye girenin bir sevaba girmiş, bir günahtan kurtulmuş ve bağışlanmış olarak çıkmış olacağı nakledilmiştir. Resulullah'ın da (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kabe'nin içine girdiği rivayet edilmiştir.(--- Şafii, el-Ümm (7/203),

 

10284-10285- Beyhaki der ki: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kabe'ye girişini naklettik, Kabe'ye girmeyi teşvik etmesiyle ilgili rivayetise şu şekildedir: İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Kabe'ye giren bir sevaba girmiş) bir günahtan kurtulmuş ve bağışlanmış olarak çıkmış olur.''(--- Heysemi, Mecma (3/293).

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Muhassab'da Namaz Kılmak