MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Haccı Geciktirmek

 

9213- Şafii der ki: "Hac emri Hz. Peygamber'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hicretten sonra nazil oldu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Mekke'yi Ramazan ayında fethetti ve Şevval ayında da vali olarak Attab b. Esıd'i orada bırakarak Mekke'den ayrıldı. Attab, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) emriyle Müslümanlara hac farizasını icra etti. O sıralar Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Medine'deydi ve hem kendisinin hem hanımlarının hem de ashabının genelinin haccetme imkanı vardı."

 

9214- Hicretin dokuzuncu yılında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Tebuk savaşı dönüşü müslümanlara haccı icra etmek üzere Ebu Bekr'i gönderdi. Kendisi de haccetme imkanı varken Medine'de kaldı. Hicri onuncu yıla kadar da ne kendisi, ne hanımları, ne de ashabından biri haccetmedi.

 

9214- Buradan da haccın kişi için ömrü boyunca sadece bir defa farz olduğunu anlıyoruz. Bu farzın başlangıcı kişinin buluğa ermesidir. Sonu ise kişinin ölümünden öncedir.(--- Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (4/341)

 

9216- Beyhaki der ki: Ka'b b. Ucre'nin hadisinde bildirildiğine göre kendisi Hudeybiye'de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraberken başındaki bitler kendisini rahatsız ediyordu. Ka'b der ki: "Haccı ve umreyi Allah için tamamlayın. Alıkonursanız, kolayınıza gelen bir kurban gönderin. Kurban, yerine ulaşıncaya kadar, başlarınızı tıraş etmeyin. İçinizde hasta olan veya başından rahatsız bulunan varsa fidye olarak ya oruç tutması, ya sadaka vermesi ya da kurban kesmesi gerekir ... "[Bakara, 196] ayeti, Hudeybiye zamanında benim hakkımda nazil oldu.(--- Beyhaki, muhsar (1814) ve Müslim, hac (2830-2837).

 

9217- İbn Mes'ud bu ayeti: "...." şeklinde okurdu.

 

9218- Hz. Ali: "Haccı tamamlayan şeylerden biri de, ailenin bulunduğu evlerin yakınlarından ihrama girmendir" derdi. (--- Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübrıl (4/341).

 

9219- Hudeybiye olayı, hicretin altıncı yılı Zilkade ayında gerçekleşmiştir. Daha sonra hicretin yedinci yılı Zilkade ayında kaza umresi yapılmıştır. Mekke'de hicretin sekizinci yılı Ramazan ayında olmuştur. Ci'rane umresi ise Zilkade ayında yapılmıştır. Bu umrede Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mekke'ye vali olarak Attab b. Useyd'i tayin etmiş, Attab hicretin sekizinci yılında halka hac emirliği yapmıştır. Sonra dokuzuncu senede Ebu Bekr'e halka hac emiri olmasını emretmiştir. Onuncu yılda ise Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hac yapmıştır.

 

9220- İbn Ömer'in azatlısı Nafi ve tarihçiler bunu bu şekilde zikretmiştir.(--- İbn Hişam, Siyer (4/248), Vakıdi (432), Taberi, Tarih (3/148) ve İbn Abdilberr, Durer (259).

 

9221- Şafii, menasik bölümünde şöyle der: Cibrıl de Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki vakit namaz kıldırdı ve: "Namazın vakti bu iki vakit arasındadır" dedi.

 

9222- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çocuk ve kadınlar uyuyuncaya kadar bekledi. Eğer dedikleri gibi olsaydı Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu namazı şafak kaybolunca kılardı.

 

9223- Hz. Aişe der ki: Benim Ramazan'dan oruç borcum olurdu da Şaban ayı gelinceye kadar onu kaza edemezdim.

 

9224- Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kocası mevcut olan kadının, onun izni olmadan (nafile) oruç tutması helal değildir" buyurduğu nakledilmiştir.(--- Buhari, büyu (2066) ve Müslim, zekat (2332).

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Hac ve Umrenin Vakti