MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Hac ve Umrenin Vakti

 

9225- Şafii der ki: Yüce Allah: "Hac bilinen aylardadır. O aylarda hacca girişen kimse bilmelidir ki, hacda kadına yaklaşmak, sövüşmek, dövüşmek yoktur"[Bakara, 197] buyurmuştur.

 

9226- İbn Cüreyc der ki: Nafi'ye: "Abdullah b. Ömer'in hac aylarının isimlerini söylediğini işittin mi?" diye sorulunca, Nafi şu karşılığı vermiştir: "Evet! Bu ayların Şevval, Zilkade ve Zilhicce diye adlarını verirdi." Nafi'ye: "Kişi bu aylardan önce hac için ihrama girerse?" diye sorunca ise: "Bu konuda ondan bir şey işitmedim" karşılığını verdi.(--- Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (4/342) ve SUyUti, ed-Dürrü'l-Mensur (1/524).

 

9227- Beyhaki der ki: Şafii el-İmla'da aynı şeyi söylemiştir; ancak farklı olarak: "Bu aylar hac aylarıdır; ancak haccın bazı menasiki bu ayların hepsinde yapılamaz" demiştir.

 

9228- Şafii'nin bildirdiğine göre Tavus: "Ayette kastedilen hac ayları, Şevval, Zilkade ve Zilhicce aylarıdır" demiştir.

 

9229-9230- Nafi'nin bildirdiğine göre İbn Ömer: "Ayette kastedilen hac ayları, Şevval, Zilkade ayları ve Zilhicce ayından on gündür" demiştir.

 

9231- Aynı manada rivayetler Hz. Ömer, Abdullah b. Mes'ud, Abdullah b. Abbas ve Abdullah b. ez-Zübeyr'den rivayet edilmiştir.(--- Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (4/342).

 

9232- Beyhaki der ki: Hac ayları, Şevval, Zilkade ayları ve Zilhicce ayından on gündür. el-Müzeni'nin rivayetinde Şafii, aynı şeyi söylemiştir. Arafat'ta güneşin zevalinden sonra kurban bayramı günü tan ağarana kadar olan vakitte vakfeye yetişemeyen haccı kaçırmış olur.

 

9233- Şafii der ki: Hac ayları dışında hac için ihrama girilmez. Bunu yapan kişinin haccı umre sayılır. Çünkü yüce Allah: "Hac bilinen aylardadır. O aylarda hacca girişen kimse bilmelidir ki, hacda kadına yaklaşmak, sövüşmek, dövüşmek yoktur"[Bakara, 197] buyurmuştur.(--- Şafii, el-Ümm (2/136).

 

9234- Ebu'z-Zübeyr der ki: Cabir b. Abdillah'a: "Kişi hac ayları dışında hac için ihrama girebilir mi?" diye sorulduğunu işittim. Cabir: "Hayır" cevabını verdi.

 

9235- Ebu'z-Zübeyr'in bildirdiğine göre Cabir: "Kişi hac ayları dışında hac için ihrama giremez" demiştir.(--- Şafii, el-Ümm (2/136) ve Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (4/343).

 

9236- Müslim (b. Halid) bu hadisi İbn Cüreyc kanalıyla Ata'dan da rivayet etmiştir.

9237- Ata: "Hac ayları dışında hac niyetiyle ihrama girenin bu haccı umre sayılır" demiştir.

 

9238- Şafii der ki: Ata, Yüce Allah'ın hac için vakit belirlediğini söylemiştir. Kişinin vaktinden önce hac için ihrama girmesi, vakit gelmeden o namazı kılması gibidir. Kıldığı o namaz farz yerine geçmez, ancak nafile olur. Çünkü nafilenin belli bir vakti yoktur. Aynı şekilde umreyi de her zaman yapmak caizdir. Bu sebeple kişinin hac için ihrama girmesi umre sayılır.

 

9239- İkrime der ki: Kişi ancak hac aylarında hac için ihrama girebilir.

Çünkü yüce Allah: "Hac bilinen aylardadır"[Bakara, 197] buyurmuştur.(--- Beyhaki, es-Sünenu'l-kübra (4/343).

 

9240- Beyhaki der ki: İbn Abbas'tan, bundan daha açık bir rivayet vardır.

Miksem'in bildirdiğine göre İbn Abbas: "Hac için ancak hac aylarında ihrama girilir. Uygulanagelen sünnet, hac için ancak hac aylarında ihrama girmek şeklindedir" dedi.

 

9241- Bu hadis bize Hamza ez-Zeyyat ve Haccac b. Ertaa kanalıyla Hakem'den rivayet edilmiştir.(--- Beyhaki, es-Sünenu'l- kübra (4/343) ve Heysemi, Mecma (3/218).

 

9242- Ferra der ki: "Hac bilinen aylardadır"[Bakara, 197] buyruğundan kastedilen, hac ayları olarak bilinen Şevval, Zilkade ayları ve Zilhicce ayından on gündür.(--- Ferra, Medni'l-Kur'an (1/119).

 

9243- İbnu'l-Münzir der ki: Ferra'dan başkası: "Hac bilinen aylardadır"[Bakara, 197] buyruğundan kastedilenin, haccın ancak belli aylarda yapılabileceğini söylemiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Umrenin Caiz Olduğu Vakit ve Bir Yılda Defalarca Umre Yapmak