MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Başkası Adına Hac Yapması Caiz Olmayan Kişi

 

9185- Ata der ki: Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir adamın: "Falan adına lebbeyk!" şeklinde telbiye getirdiğini duyunca ona: "Eğer sen hac yapmışsan onun adına telbiye getir, yoksa (önce) sen hac yap, sonra onun adına hac yap" buyurdu.(--- Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (4/336) ve Şafii, el-Ümm (2/123).

 

9186- Beyhaki der ki: "Sevrı bunu İbn Cüreyc'den bu şekilde mürsel olarak rivayet etmiştir."

 

9187- Hz. Aişe bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir adamın Şubrume veya bir yakınının adına telbiye getirdiğini duyunca ona: "Kendi adına telbiye getirdin mi?" diye sordu. Adam: "Hayır!" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Önce kendi adına telbiye getir, sonra Şubrume adına" buyurdu.(--- Heysemi, Mecma (3/283) ve Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (4/337).

 

9188-9189- Şerık te bunu İbn Ebi Leyla kanalıyla Ata'dan, o da İbn Abbas'tan Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) mevsul olarak rivayet etmiştir. Hadis bu metniyle zayıf olan değişik yollarla mevsul olarak ta aktarılmıştır ki bu başlık altındaki en sahih rivayettir.(--- Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (4/336, 337).

 

9190- İbn Abbas bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir adamın:

"Şubrume adına lebbeyk!" dediğini duyunca ona: "Şubrume kiml" diye sordu. Adam bu kişinin kardeşi veya akrabalarından biri olduğunu söyleyince, Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sen haccettin mi?" diye sordu. Adam: "Hayır!" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "O zaman bu haccı kendi adına yap, sonra da onun adına haccet" buyurdu.(--- Ebu Davud, hac (1811), İbn Mace, hac (2903) ve Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (4/336)

 

9191- Ebu Yusuf el-Kadı hadisi İbn Ebi Arube'den bu şekilde merfu olarak rivayet etmiştir.

 

9192- Hadis aynı şekilde Muhammed b. Abdillah el-Ensari ile Muhammed b. Bişr kanalıyla İbn Ebi Arube'den merfu olarak nakledilmiştir. Bu rivayetlerden birinde: "Önce kendi adına telbiye getir, sonra Şubrume adına telbiye getir" ibaresi vardır.

 

9193- Gundar da bunu İbn Ebi Arube kanalıyla İbn Abbas'tan sözü olarak aktarmıştır. Hadis başka bir yolla da İbn Abbas'tan mevkuf olarak nakledilmiştir.

 

9194- Ebu Kılabe der ki: İbn Abbas bir adamın: "Şubrume adına lebbeyk!" dediğini duyunca ona: "Yazık sana! Şubrume kim?" diye sordu. Adam bu kişinin akrabalarından biri olduğunu söyleyince, İbn Abbas: "Sen haccettin mi?" diye sordu. Adam: "Hayır!" deyince, İbn Abbas: ''O zaman bu haccı kendi adına yap, sonra da Şubrume adına haccet" karşılığını verdi.

 

9195- Ebu Kılabe der ki: İbn Abbas bir adamın: "Şubrume adına lebbeyk!" dediğini duyunca ona: "Yazık sana! Şubrume kim?" diye sordu. Adam bu kişinin kardeşi veya akrabalarından biri olduğunu söyleyince, İbn Abbas:

"Sen haccettin mi?" diye sordu. Adam: "Hayır!" deyince, İbn Abbas: ''O zaman bu haccı kendi adına yap, sonra da Şubrume adına haccet" karşılığını verdi. (--- Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (4/337).

 

9196- Beyhaki der ki: İbn Cübeyr'in, İbn Abbas'tan merfu olarak naklettiği hadis sahıhse bu hadis bu konuda delildir. Bazı raviler bunun merfu olduğunu söylemişlerdir. Eğer merfu değilse, Gundar ve başkası kanalıyla İbn Abbas'a dayandırılan rivayet sahihtir.

 

9197- Bu hadis bize Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) mürselolarak ta nakledilmiştir.

 

9198- Mürselolan bu hadise sahabenin sözü de eklenince, Şafii'ye göre bu konuda huccet sayılmaya yeterlidir. Nubeyşe'nin hadisi batıldır. Hasan b. Umare bunu rivayet ettikten sonra bundan dönmüş ve diğer hadis alimlerinin rivayet ettiği şekilde nakletmeye başlamıştır. (--- Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (4/337).

 

9199- Ebu Bekr b. el-Haris el-Fakih'in bize bildirdiğine göre Ebu'l-Hasan ed-Darekutni der ki: Hasan b. Umare metruktur.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Farz Olan Haccını İfa Etmemiş Olan Kişinin Nafile Hacca Niyet Etmesi veya Hac İçin Niyetlenen Başka Birini Kastederek "Ben de Filan Kişinin Niyetiyle İhrama Giriyorum" Demesi