MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

ORUÇ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Oruçlu Kişinin Misvak Kullanması

 

8899- Şafii der ki: "Günün başlangıcında kullanmayı kerih görmem. Ancak oruçlunun ağız kokusunu sevdiğim için akşama doğru kullanılmasından hoşlanmam.''(--- Şafii, el-Ümm (2/101).

 

8900- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "İnsanoğlu yaptığı her bir iyiliğin karşılığını on katından yedi yüz katına kadar alır. Ancak Yüce Allah orucu bunun dışında tutup: ''Oruç benim için tutulur ve bunun mükafatını bizzat ben veririm'' buyurur. Oruçlunun, biri iftar vakti, biri de Rabbinin huzuruna çıktığı vakit olmak üzere iki sevinci vardır. Oruçlunun ağzının kokusu, Allah katında misk kokusundan daha güzeldir. "

Müslim, SahiNde Ebu Bekr b. Ebi Şeybe kanalıyla Ebu Muaviye'den ve Buhari ise Ebu Nuaym kanalıyla A'meş'ten rivayet etmiştir.(--- Müslim, savm (164).

 

8901- Hz. Ali der ki: "Oruç tuttuğunuz zaman akşama doğru değil de sabah vakti misvak kullanın. Zira oruçlu kişinin dudak kuruluğu kıyamet gününde onun için alnında bir nur olacaktır.''(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (4/274).

 

8902-8903- Habbab hadisiyle Allah Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) aynısı rivayet edilmiştir. (--- Darakutni, Sünen (2/204) ve Heysemi, Mecmau'z-zevaid (3/164).

 

8904- Ali (b. Ömer ed-Darakutni) der ki: "Keysan Ebu Amr rivayeten güçlü biri değildir. Kendisiyle Hz. Ali arasında olan kişi bilinen biri değildir."(--- Darakutni, Sünen (2/204), Ukayli, ed-Duafau'l-kebir (4/13) ve Zehebi, el-Mizan (3/417).

 

8905- Beyhaki der ki: "Ebu İshak el-Huvarezmi'nin günün başlangıcında misvak kullanmak hakkında Asım kanalıyla Enes'ten rivayet ettiği hadis merfu bir hadistir. Ancak günün sonunda kullanılması yönünde gelen rivayet zayıftır ve sahih değildir."

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Nafile Oruç Tutmak ve Akşam Olmadan Orucu Bozmak