MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

ORUÇ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Oruca Girmek (Niyet Etmek)

 

8534- Şafii der ki: Bir arkadaşımız bize: "Namazın ancak niyet ile geçerli olması gibi oruç ta ancak niyetle geçerli olur" dedi.(--- Şafii, el-Ümm (2/95).

 

8535-8536- Malik'in Nafi' kanalıyla bize İbn Ömer'den Hz. Ömer'in: "Ancak fecirden (imsaktan) önce oruca niyet eden oruç tutabilir" demesin: de buna huccet saymıştır.

 

8537- Buvayti'nin kitabında ise şöyle demiştir: "Adak olarak ve kaza olarak oruç tutacak kişi fecirden önce niyet etmezse orucu yoktur. Ramazan orucunda da niyet etmek gerekir." Hafsa'nın hadisini de buna huccesaymıştır.

 

8538- Nafi' bildiriyor: Abdullah b. Ömer: "Orucu ancak fecirden (imsaktan) önce niyet edenler tutabilir" derdi.(--- Malik, savm (1/288), Şafii, el-Ümm (2/95) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (4/202).

 

8539- İbn Şihab kanalıyla Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eşleri Hz.

Aişe'nin ve Hafsa'nın böyle dediği nakledilmiştir.

 

8540- Zühri'nin, Salim kanalıyla bildirdiğine göre Abdullah (b. Ömer) ve Hafsa yine böyle demişlerdir. Ma'mer bunu "Zühri - Salim - babası" kanalıyla Hafsa'dan nakletmiştir. Ayrıca "Ma'mer - Zühri - Damra b. Abdillah - babası" kanalıyla Hafsa'dan nakledilmiştir. Bunu daha farklı nakledenler de vardır.

 

8541-8543- Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eşi Hafsa'nın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Fecirle birlikte oruca niyet etmeyenin orucu yoktur" buyurmuştur.(--- Malik, savm (1/288), Ahmed, Müsned (6/287), Ebu Davud, savm (2454), Tirmizi, savm (730), Nesai, savm (4/196, 197), İbn Mace, savm (1/542), Darimi, Sünen (2/6,7), İbn Huzeyme, Sahih (3/213), Tahavi, Şerh meani'l-asar (2/54, ss), Taberanı, Mu'cemu'l-kebir (23/196, 197, 209, 210) ve Darakutnı, Sünen (2/172,173).

 

 

8544- Darakutnı der ki: "Abdullah b. Ebi Bekr bunu Zühri kanalıyla rivayet etmiştir ve Zühri, ileri gelen güvenilir kişilerdendir."(--- Darakutni, Sünen (2/172).

 

8545- Beyhaki der ki: "Başka kanallarla merfu olarak rivayet edilmiştir ve biz bunu başka bir yerde zikrettik."

 

8546- Şafii der ki: "Nafile oruç olması halinde zeval vaktinden önce yememiş ve içmemiş ise niyet etmesinde bir sakınca yoktur."

 

8547- Müzeni'nin rivayetinde Şafii, şunu huccet saymıştır: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eşlerinin yanına girer ve: "Yanınızda yiyecek bir şeyler var mı?" diye sorardı. Eğer: "Yok" derlerse: ''O zaman (bu gün) oruçluyum" buyururdu.

 

8548- Müminlerin annesi Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), bize: "Yanınızda yiyecek bir şeyler var mı?" diye sorardı. Eğer: "Yoktur" dersek: ''O zaman (bu gün) oruçluyum" buyururdu.

 

8549- Müslim başka bir kanalla Talha b. Yahya'dan rivayet etmiştir. Veki' kanalıyla Talha b. Yahya'dan olan rivayetinde: "O zaman ben (bu gün oruçluyum" ifadesini kullanmıştır.(--- Müslim, savm (4/361).

 

8550- Ata bildiriyor: Ebu'd-Derda gün ortasında veya daha önce ailesinin yanına gider ve: "Yiyecek bir şeyler var mı?" diye sorardı. Eğer varsa (yer) yoksa: "O zaman bu günü oruçlu geçireceğim" der ve o günü oruçlu geçirirdi. O vakte kadar oruca niyet etmemiş olsa bile böyle yapardı.

 

8551- Ata der ki: "Bize ulaşan habere göre oruçsuz olarak sabahladığı zaman kuşluk vaktine veya daha sonrasına kadar oruca niyet etmediği halde böyle yapardı. Bazen yiyecek bir şeyler bulur, bazen de bulamazdı."

 

8552- ŞafiI: "Oruçsuz olarak sabahladığı zaman" demesi hakkında: "Bir şey yemediği halde oruca niyet etmeden sabahlaması kastedilmektedir'' demiştir.

 

8553- Beyhaki der ki: "Aynısı Ümmü'd-Derda kanalıyla Ebu'd-Derda'dan rivayet edilmiştir.''(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (4/204).

 

8554- Bize bildirilene göre Ebu Talha el-Ensari, Ebu Eyyub, Ebu Hureyre ve Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından başka kimseler de böyle yapardı.(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (4/203, 204).

 

8555- Harmele'nin rivayetine göre Şafii, zeval vaktinden sonra oruca başlayan kişinin orucunun caiz olduğunu söylemiştir. Kitabu Ali ve Abdillah'ta da caiz olduğunu söylemiştir.(--- Şafii, el-Ümm (2/96,97,7/170).

 

8556- Ebu Abdirrahman es-Sülemı bildiriyor: "Huzeyfe, güneş zeval vaktini geçtikten sonra oruç tutmak istedi ve o günü oruçlu geçirdi.''(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (4/204) ile es-Sünenu's-Sağir (2/87).

 

8557- Abdurrahman b. Yezid bildiriyor: Abdullah (b. Mes'ud): "Kişi bir şey yemeyip içmedikten sonra (oruç tutup tutmamakta) muhayyerdir" demiştir.

 

8558- Şafii der ki: Onlar kişinin ancak güneş zeval vaktini geçmeden önce niyet etmesi halinde orucunun geçerli olacağını söylemektedir. Biz ise bu konuda: "Kişi nafile oruç tutacaksa istediği zaman niyet edip orucunu tutar" demekteyiz. Ancak farz orucu tutacak kişi, tan ağarmadan önce niyet etmelidir.

 

8559- Müstevrid b. el-Ahnef der ki: Bir adam Abdullah b. Mes'ud'a geldi ve kendisiyle birlikte öğle namazını kıldı. Sonra: "Bugün ben ne oruçluyum, ne de iftar etmişim. Birinden alacağım! tahsil etmekteydim. Bu konuda ne dersin?" deyince, Abdullah b. Mes'ud: "Dilersen (gününü) oruçlu, dilersen de oruçsuz geçirirsin" karşılığını verdi.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Hilali Gördükten Sonra Oruca Başlamak