MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

ZEKAT

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Makamından Dolayı Valiye Hediyede Bulunmak

 

8421- Ebu Humeyd es-Saidı bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Esd kabilesinden biri olan ve kendisine İbnu'l-lutbiyye denilen kişiyi zekat memuru olarak görevlendirmişti. İbnu'l-lutbiyye geri dönüp Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bunlar sizin, bunlar da bana hediye olarak verildi" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) minbere çıktı ve Allah'a hamdü senalar ettikten sonra şöyle buyurdu: ''Zekat toplamakla görevlendirdiğimiz kişiye ne oluyor da; gelip de bize: ''Bunlar sizin, bunlar da bana hediye olarak verildi'' diyor. Bu kişi babasının veya annesinin evinde otursaydı kendisine böylesi bir hediye gelir miydi? Canım elinde olana yemin olsun ki kişi hakkı olmayan bir şeyi aldığı zaman kıyamet gününde onu omuzunda getirir. Eğer o mal deve ise onun böğürmesi, sığır ise mölemesi ve koyun ise acı bir melemesi vardır." Daha sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kollarını kaldırdı ki kollarının beyazlığını şu an görür gibiyim. Sonra iki defa: "Allahım! Tebliğ ettim" dedi.(--- Buhari, hibe (2597) ve Müslim, imare (26/1823).

 

8422- Ebu Humeyd es-Saidı der ki: "Gözlerim Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gördü ve kulaklarım (bu konuda dediklerini) işitti. (İsterseniz bunu) Zeyd b. Sabit'e sorun."

Zühri'nin hadisini Buhari ve Müslim, Sahih'de Süfyan kanalıyla aktarmışlardır. Hişam'ın hadisini ise Müslim, Süfyan kanalıyla rivayet etmiştir. Buhari de hadiste geçen ziyadeye işaret etmiştir. (--- Müslim, Sahih (3/1464).

 

8423- Mutarrif b. Mazin ismini hatırlamadığı, ancak güvenilir olan yaşlı birinden bildiriyor: Adamın biri Aden'e zekat memuru olarak gitti. Bu görevi güzel bir şekilde ifa edince Acemlerden bir kişi onun bu güzel muamelesinden dolayı kendisine teşekkür babından bir hediye gönderdi. O da bu konuda Ömer b. Abdilazız'e bir mektup yazınca, Ömer b. Abdilazız: "Bu (hediye) beytülmala konulur" dedi.(--- Şafii, el-Ümm (2/59).

 

8424- Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Zekat(ı verilmeyen mal), karıştığı her malı mutlaka telif etmiştir.''(--- Şafii, el-Ümm (2/59) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (4/159).

 

8425- Ebu Abdillah ile Ebu Said'in rivayetinde Şafii şöyle demiştir: "Allah doğrusunu bilir - burada zekatta hainlik etmek kastedilmektedir ki, böylesi bir mal karıştığı her malı mutlaka telef eder.''(--- Şafii, el-Ümm (2/59).

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Fıtır Sadakası Vermesi Gerekenler