MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

CENAZELER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Ölüye Ağlamak

 

7767- ŞafiI der ki: Vefatından sonra ölüye ağıt yakılmasını, ağıt yakanların ağıtlarında sadece ölüyü zikretmelerini kerih görürüm. Ancak Yüce Allah'ın emrettiği gibi sabır ve istirca tavsiyesi babında taziyede bulunulabilir. (--- Şafii, el-Ümm (1/279).

 

7768- Ağlama olmasa da toplu olarak matem töreni yapılmasını da kerih görürüm. Zira bu hem üzüntülerin tazelenmesine, yaraların tekrardan açılmasına sebep olacak hem de ölünün ailesine yük getirecektir.(--- Şafii, el-Ümm (1/279).

 

7769- Ümmü Seleme der ki: Ebu Seleme vefat edince: "Gurbet elde bir garib! Ona dillere destan olacak bir ağıt yakacağım" dedim. Ona ağıt yakıp ağlamak için hazırlanırken Medine'nin dışından benimle birlikte ağıt yakmak için bir kadın geldi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu karşılayıp: "Sen şeytanı, Allah'ın çıkardığı eve tekrar sokmak mı istiyorsun?'' buyurdu. Bunun üzerine ağıt yakmayı ve ağlamayı bıraktım.

Müslim, Sahih'de İshak b. İbrahım kanalıyla İbn Uyeyne'den rivayet etmiştir.(--- Müslim, cenaiz (2099).

 

7770- Abdullah (b. Mes'ud)'un bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem); "Ölü arkasından yüzünü gözünü parçalayan) üstünü başını yırtan ve Cahiliye ddetlerine sarılanlar bizden değildir'' buyurmuştur.

Buhari, Sahih'de Ebu Nuaym'dan rivayet etmiştir.

Buhari ve Müslim, Abdullah b. Murra kanalıyla Mesruk'tan tahric etmişlerdir. (--- Buhari, cenaiz (1267,1294) ile menakib (3519) ve Müslim, iman (279).

 

7771- Ebu Musa'nın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Musibet anlarında saçlarını kazıtan, feryat figan eden ve üstünü başını yırtan kadınlar benden değildir" buyurmuştur.(--- ibnMace, cenaiz (1487) ve Ahmed, Müsned (4/397).

 

7772- Atiyye'nin bildirdiğine göre Ebu Said: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), ölüye ağıt yakan ve bunu dinleyenleri lanetledi" demiştir.(--- Ebu Davud, cenaiz (3128).

Şafii der ki: "Ölüm öncesi kadınların feryat figan etmeden, birilerine öfke uyandırmadan, sadece hayırlı olan sözlerle ağlamalarına ruhsat veriyorum. Kişi öldükten sonra da bunu keserler.''(--- Şafii, el-Ümm (1/279).

 

7773- Cabİr b. Atik bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hasta olan Abdullah b. Sabifi ziyarete gelince onu baygın buldu. Ona seslenip de Abdullah cevap vermeyince Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) İstirca etti ve:

"Ey Ebu'r-Rabi! Takdire mağlup olduk" buyurdu. Bunu duyan kadınlar feryad edip ağlamaya başladılar. Ben onları susturmaya çalışınca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Onları bırak! Ancak vacip olunca hiçbir kadın ağlamasın" buyurdu. Oradakiler Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Allah'ın ResUlü! Vacip olması nedir?" diye sorunca: "Ölmesidir'' cevabını verdi.(--- Ebu Davud, cenaiz (3111) ve Malik, cenaiz (36).

 

7774- Kitapta ravi Abdullah b. Atik olarak geçmiştir, ancak doğrusu Cabir b. Atik olmasıdır.

 

7775- Abdullah b. Ömer'den gelen sabit hadiste Sa'd b. Ubade'nin hastalığı sırasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu baygın halde bulunca ağlamış, evdekiler de ağlayınca: "Yüce Allah)ın kişiyi göz yaşından ve kalbin üzülmesinden dolayı azab etmeyeceğini duymaz mısınız? Ancak şundan dolayı ya azab eder ya da rahmet eder'' buyurup diline işaret etmiştir.(--- Buhari, cenaiz (1304) ve Müslim, cenaiz (2102).

 

7776- Bu hadis de Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oğlu İbrahım'in vefatı konusunda Enes b. Malik'ten gelen hadisin benzeridir. Enes, ResUlullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oğlu İbrahım'in vefatı kıssasını anlatırken şöyle der:

İbrahım'i Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kolları arasında can çekişirken gördüm. Hz. Peygamber'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gözleri yaşardı ve: "Göz ağlar) kalp hüzünlenir. Yine de Allah)ın rızası dışında tek bir söz söylemeyiz. Ey İbrahim! Vallahi senin için çok üzgünüz!'' buyurdu.(--- Müslim, fadail (2315).

 

7777- Yine sabit bir hadisle Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Cafer'in, Zeyd'in ve İbn Revaha'nın ölümünü ölüm haberleri henüz gelmeden önce gözyaşları içinde Müslümanlara bildirmiştir.(--- Buhari, cenaiz (1246) ile meğazi (4262).

 

7778- Yine sabit bir hadisle Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) annesinin mezarını ziyaret edince ağlamış ve yanındakileri de ağlatmıştır.(--- Müslimı cenaiz (2222).

 

7779- Sünen Harmele'de geçtiği üzere Şam'nin naklettiğine göre Ebu Hureyre şöyle demiştir: Ömer b. el-Hattab kadının birinin, ölüsüne ağladığını işitince ona engelolmak istedi. Ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey Ebu Hafi! Bırak ağlasın! Zira musibetleri yeni) gözleri yaşlı ve kalpleri de acı doludur" buyurdu.

 

7781-7780- Sünen Harmele'de geçtiği üzere Şafii'nin naklettiğine göre Ebu Hureyre şöyle demiştir: Ömer b. el-Hattab kadının birinin, ölüsüne ağladığını işitince ona engelolmak istedi. Ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Ebu Hafi! Bırak ağlasın! Zira musibetleri yeni, gözleri yaşlı ve yaralan da tazedir" buyurdu.

 

7782- Diğer rivayetlerle birlikte bu rivayetler de bize ölüm öncesi ve sonrasında feryat figan etmeden, ağıt yakmadan, yas tutmadan ağlamanın caiz olduğunu göstermektedir.

 

7783- İbn Atik'in hadisi de kadınların ölüm sonrası ağlamak için toplanmalarının kerih görüldüğü şeklinde anlaşılabilir. Doğrusunu da Allah bilir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Ölünün Arkasından Ağlamanın Azabına Sebep Olacağı Konusunda Söylenenler