MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

CENAZELER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Cenazenin Önünde Yürümek

 

7483- Salim, babasından bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Bekr ve Ömer cenazenin önünde yürürlerdi.''(--- Ebu Davud, cenaiz (3179), Tirmizi, cenaiz (1007, 1008), Nesai, cenaiz (4/56), İbn Mace, cenaiz (1482), Ahmed, Müsned (2/8), İbn Ebi Şeybe, Musannef (3/277), TahM, Şerh meani'l-asar (1/479), Darekutni, Sünen (2/70), Şafii, Müsned (591) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (3/23, 24).

 

 

7484- Başka bir kanalla İbn Şihab bunu Salim kanalıyla Salim'in babasından rivayet ederken: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Bekr, Ömer cenazenin önünde yürürlerdi" dedikten sonra: "Sanırım Osman'ı da zikretti" demiştir.

 

7486-7485- Başka bir kanalla İbn Cüreyc bunu mevsul olarak rivayet ederken Osman'ı tereddütsüz bir şekilde zikreder.

 

7487- Salim der ki: "İbn Ömer cenazenin önünde yürür ve: ''Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Bekr] Ömer ve Osman cenazenin önünde yürümüşlerdir'' derdi."

 

7489-7488- Salim, babasından bildiriyor: "Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Bekr'i, Ömer'i ve Osman'ı cenazelerin önünde yürürken gördüm."

Ravi Bekr ise rivayet ederken Osman'ı zikretmez.

 

7490- Amr b. Asım ve Affan da bunu Hemmam'dan bu şekilde rivayet etmişlerdir.

 

7492-7491- Şafii el-Kadim'de bunu rivayet edip şöyle der: Malik'in bize bildirdiğine göre İbn Şihab mürselolarak şöyle demiştir: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cenazenin önünde yürürdü. Abdullah b. Amr ve diğer tüm halifeler de aynı şekilde cenazelerin önünde yürürlerdi."

 

7493- Bu hadisi bazıları Zühri'den bu şekilde mürselolarak rivayet etmişlerdir. Bazıları da "Zühri, Salim'den bildiriyor" demiş, sonrasında Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ve ashabının bu yöndeki uygulamasını Salim'in diliyle yine mürselolarak rivayet etmiştir. Bazıları da mevsul olarak aktarmıştır.

 

7494- Bunu mevsul olarak rivayet edip de kendisine yapılan itirazlara rağmen bunda ısrar edenlerden biri Süfyan b. Uyeyne'dir. Ali b. el-Medını ona: "Ey Ebu Muhammed! Başkaları bunda sana muhalefet ediyor" deyince, Süfyan: "Kimler?" diye sordu. Ali: "İbn Cüreyc, Ma'mer ve Yunus" karşılığını verince Süfyan şöyle dedi: "Zühri bunu bana bir çok defa aktardı. Bu hadisi Salim kanalıyla Salim'in babasından naklettiğini defalarca bizzat onun ağzından işittim."

 

7495- Beyhaki der ki: Bu hadis İbn Cüreyc'ten hem mevsul, hem de mürselolarak rivayet edilmiştir.

 

7496- Aynı şekilde "İbn Cüreyc - Ziyad b. Sa'd - Zühri" kanalıyla da rivayet edilmiştir.

7497- Hemmam kanalıyla Ziyad'dan mevsul olarak rivayet edilmiştir.

 

7498- Ma'mer ve Yunus'un her birinden mevsul olarak rivayet edilmiştir. Bunun yanında onlardan munkati' (mürsel) olarak da rivayet edilmiştir. Daha çok da onlardan munkati' olarak rivayet edilmiştir.

 

7499- Zühri'den mevsul olarak rivayetinde de Akil b. Halid'e ihtilaf edilmiştir. Doğrusunu Allah bilir.

 

7500- Rabia b. Abdillah b. el-Hudeyr bildiriyor: "Zeyneb binti Cahş'ın cenazesinde Ömer b. el-Hattab'ın insanları cenazenin önüne geçirdiğini gördüm." (--- Abdurrezzak, Musanne! (6260), Tahavi, Şerh meani'l-asar (s. 278) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (4/24).

 

7501- Saib'in azatlısı Ubeyd bildiriyor: "İbn Ömer ve Ubeyd b. Umeyr'in cenazenin önünde yürüdüklerini gördüm. Bir ara ileri geçip oturarak konuşmaya başladılar. Cenaze hizalarına gelince de kalktılar.''(--- Şafii, el-Ümm (1/272), İbn Ebi Şeybe, Musanne! (3/100) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (4/24).

 

7502- Aynı şey Hasan b. Ali, Ebu Katade, Ebu Useyd, Ebu Hureyre ve İbnu'z-Zübeyr'den de rivayet edilmiştir.

 

7503- Muğıre b. Şu'be bildiriyor: "Binekli olan kişi cenazenin arkasında gider. Yürüyen kişi ise cenazenin arkasında, önünde, sağında ve solunda yürür. Düşük çocuğun namazı kılınır ve anne babasına Allah'tan afiyet ve rahmet dilenir."

Ravi der ki: "Sanırım Muğıre bunu Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dayandırmıştır."

 

7504- Bu hadisin merfu oluşu konusunda tereddüt vardır. Yunus b. Ubeyd bunu Ziyad b. Cübeyr'den mevkuf olarak rivayet eder ve: "Ailesinden birilerinin bana bildirdiğine göre Ziyad bunu Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dayandırmıştır" derdi.

 

7505- Ravh b. Ubade ise bunu Said b. Ubeydillah b. Cübeyr b. Hayye'den, o da amcası Ziyad b. Cübeyr b. Hayye'den merfu olarak rivayet etmiştir. Doğrusunu Allah bilir.

 

7507-7506- İbn Mes'ud der ki: Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cenazeyle yürüme konusunu sorduğumuzda şöyle buyurdu: "Koşmaya yakın hızla gidilir. Eğer hayırlı biri ise onu hayra ulaştırmakta acele etmiş olursunuz. Hayırlı biri değilse de cehennem ahalisinden olan birini çabucak kendinizden uzaklaştırmış olursunuz. Cenaze insanların arkasından değil, insanlar cenazenin arkasından gider. Önünde giden kişi cenazede bulunmuş sayılmaz.''

 

7508- Ebu Davud der ki: "İsnadında bulunan Yahya b. Abdillah Kufelidir ve zayıf biridir."

 

7509- Beyhaki der ki: "Ravı Yahya el-Cabir'i Yahya b. Main, Buhari ve başkaları zayıf bulmuştur. Ebu Madde de mechul biridir."

 

7510- Said b. Abdirrahman b. Ebza, babasından bildiriyor: Ali b. Ebi Talib'i cenazenin arkasında yürürken gördüm. Ona: "Ebu Bekr ve Ömer cenazenin önünde yürürlerdi" denilince: "Allah onlara merhamet etsin! Sıkıntı vermeyen ve insanları zora sokmayan kişilerdi. Ancak cenazenin arkasında yürümek önünde yürümekten daha faziletlidir" karşılığını verdi. (--- Abdurrezzik, Musannef (3/446).

 

7511- Zaide b. Hiraş ise bunu Said'den rivayet ederken: "Cemaatle kılınan namazın tek başına kılınan namazdan daha faziletli olması gibi" eklemesini yapar.

 

7512- Şafii der ki: Bazıları cenazenin arkasında yürümenin daha faziletli olduğunu söylemiştir.

 

7513- Hz. Ömer'in insanları cenazenin önüne geçirmesini de yolun dar olmasına bağlayıp görüşlerine bunu delil olarak getirmişlerdir. Sanki bu konuda bizler sadece Ömer'den gelen rivayetleri delil olarak getiriyoruz.(--- Şafii, el-Ümm (1/271).

 

7514- Yine Hz. Ali'nin: "Cenazenin arkasında yürümek daha faziletlidir" sözünü delil olarak getirmişlerdir. Cenazenin, insanların arkasından değil, insanların cenazenin arkasından gitmesi gerektiğini, cenazenin arkasında gitmenin ölümü düşünme konusunda insanlar üzerinde daha etkili olacağını söylemişlerdir. (--- Şafii, el-Ümm (1/271-272).

 

7515- Cenazenin önünde yürümenin daha faziletli olduğunun dayanağı, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Bekr, Ömer, Osman ve ashabdan başka kişilerin cenazenin önünde yürümüş olmasıdır.

 

7516- Tüm insanlar bunların yaptıklarına tabi olur. Cenazeye katılmanın faziletli olduğunu diğer herkes gibi biz de bunların uygulamasından öğreniyoruz. Bundan dolayı bunlar bir şey yapıp buna devam ettikleri zaman bunun faziletli olduğunu anlıyoruz.(--- Şafii, el-Ümm (1/272).

 

7517- Oysa cenazede yürüme konusunda Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) uygulaması yeterlidir ve ondan sonra gelenlerin icması huccet olsa bile bu konuda başkalarının uygulamasına ihtiyaç bırakmaz. Onların cenazenin önünde yürümesi de söylendiği gibi yolların dar olmasından dolayı değildir. Zira Medine veya Medine'nin geneli boş arazilerden ibaretti. Evlerin ve imarın çoğalması da Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sonra vaki olmuştur. Bu durumda yolların darlığından nasıl söz edilebilir?

 

7518- Hz. Ali de bu konuda önceki halifelere muhalif davranacak değildir.

 

7519- "Cenaze insanların arkasından değil, insanlar cenazenin arkasından gider" diyen kişiye gelince, onun önünde yürüyen kişinin cenazeye katılmak dışında bir hedefi yoktur. Bir işi için orada yürüyen kişi de cenazeye katılmış sayılmaz.

 

7520- Cenazenin önünde yürüyen kişinin cenazeye katılmış sayıldığı konusunda kimsenin şüphesi yoktur.

 

7521- Şafii bu konudaki açıklamalarına devam edip sonunda şöyle der: Ölüm konusunda tefekkür edecek kişi için cenazenin önünde veya arkasında olma arasında bir fark yoktur.

 

7522- Ömrüme yemin olsun ki ölüm konusunda tefekkür etmedikten sonra aileden biri olduğu için katılan ve cenazenin önünde yürüyen kişi gafillerden biridir. Bu kişi cenazenin arkasında yürüse de onun için bir şey değişmeyecektir.(--- Şafii, el-Ümm (1/272).

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Cenaze İçin Ayağa Kalkmak