MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

BAYRAM NAMAZLARI

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Bayram Namazı Öncesi ve Sonrasında Nafile Namaz Kılmak

 

6939- İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bayram namazını namazgahta kıldırdı. Bayram namazı öncesi ve sonrasında da herhangi bir namaz kılmadı. Bayram namazını kıldırdıktan sonra kadınlara doğru dönüp ayakta onlara bir hutbe verdi. Hutbesinde sadaka vermeleri konusunda teşviklerde bulundu. Bunun üzerine kadınlar sadaka olarak küpe ve benzeri takılarından vermeye başladı."

Buhar-ı ve Müslim, Sahih'de Şu'be b. el-Haccac kanalıyla Adiy b. Sabit'ten rivayet etmişlerdir.(--- Buhari, salat (964) ve Müslim, salat (2024).

 

6940- İbn Ömer bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte bayram namazına namazgaha gittim. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bayram namazı sonrası evine döndü. Bayram namazı öncesi ve sonrasında herhangi bir namaz kılmadı.''(--- Şafii, el-Umm (1/234).

 

6941- Şafii der ki: "Ben Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) uygulamasına dayanarak imamın böyle yapmasını isterim. Cemaatten olan kişinin durumu ise imamdan farklıdır.''(--- Şafii, el-Ümm (1/234).

 

6942- Şafii sözlerine devam edip şöyle der: "Bazıları bayram namazı öncesi ve sonrasında nafile namaz kılmıştır. Bazıları sadece bayram namazı sonrası, bazıları da sadece bayram namazı öncesi kılmıştır. Bazıları da ne öncesi, ne de sonrasında namaz kılmamıştır. Bu da diğer günlerde aazılarının nafile namaz kılması, bazılarının da kılmaması gibidir.''(--- Şafii, el-Ümm (1/234).

 

6943- Abdulmelik b. Ka'b b. Ucre bildiriyor: "Ka'b b. Ucre bayram namazı öncesi ve sonrasında nafile namaz kılmazdı."(--- Şafii, el-Ümm (1/234) ve Heysemi, Mecmau'z-zevaid (2/202).

 

6944- Şafii der ki: "Aynısı İbn Mes'ud veya Ebu Mes'ud, Huzeyfe, Cabir b. Abdillah, İbn Ebi Evfa, Şurayh ve İbn Ma'kil'den de rivayet edilmiştir.''(--- Şafii, el-Ümm (1/235).

 

6945- Şafii der ki: Rivayet edildiğine göre Sehl b. Sa'd ve Rafi' b. Hadic bayram namazı öncesi ve sonrasında nafile namaz kllarlardı.(--- Şafii, el-Ümm (1/235).

 

6946- Hişam b. Urve bildiriyor: "Babam Urve, bayram namazı öncesi ve sonrasında nafile namaz kılardı.''(--- Şafii, el-Ümm (1/235).

 

6947- Muhammed b. Ali b. el-Hanefiyye, babasından bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında Ramazan ve bayram günlerinde namazgaha gidene kadar Mescid'de namaz kılmazdık. Namazgahta bayram namazını kılıp dönüşe geçtiğimizde Mescid'e uğrayıp orada nafile namaz kılardık."(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (3/304).

 

6948- Nafi' bildiriyor: "İbn Ömer, Ramazan bayramında bayram namazı öncesi veya sonrasında nafile namaz kılmazdı."(--- Malik, ideyn (10).

 

6949- Hişam b. Urve bildiriyor: "Babam Urve, Ramazan bayramı namazından önce ve sonra nafile namaz kllardı.''(--- Malik, ideyn (12).

 

6950- Abdurrahman b. el-Kasım bildiriyor: "Babam bayram namazı için namazgaha çıkmadan önce dört rekat nafile namaz kılardı.''(--- Malik, ideyn (ll).

 

6951- Beyhaki der ki: Bize rivayet edildiğine göre Enes b. Malik bayramda imam namaza çıkmadan önce nafile namaz kılardı. (--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (3/303).

 

6952- Yine rivayet edildiğine göre Abbas b. Sehl, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabının Kurban ve Ramazan bayramlarında (bayram namazı için namazgaha çıkmadan önce) Mescid'de ikişer rekat kıldıklarını görmüştür.(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (3/303).

 

6953- Yine rivayet edildiğine göre İbn Bureyde öyle demiştir: "Bureyde, Ramazan ve kurban bayramlarında imam namazı kıldırmadan önce nafile namaz kılardı.''(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (3/304).

 

6954- Said b. el-Müseyyeb, Hasan, Cabir b. Zeyd, Ebu Burde ve Said b.

Ebi'I-Hasan'ın da bu şekilde nafile namaz kıldıkları rivayet edilmiştir.(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (3/303, 304).

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Kadınların Bayram Namazına Gitmesi