MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

BAYRAM NAMAZLARI

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Bayram namazlarında Kıraat

 

6893- Ubeydullah b. Abdillah b. Utbe b. Mes'ud bildiriyor: Ömer b. el-Hattab, Ebu Vakıd el-Leysi'ye: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kurban ve Ramazan bayramı namazlarında hangi sureleri okurdu?" diye sorunca, Ebu Vakıd: "Kat ile Kamer surelerini okurdu" dedi.

Müslim, Sahih'de Yahya b. Yahya kanalıyla Malik'ten rivayet etmiştir.(--- Müslim, salat (2025).

 

6894- Şafii der ki: "Şayet Ubeydullah, Ebu Vakıd el-Leysi'yle karşılaşmış ise sabit bir hadistir."

 

6895- Beyhaki der ki: Şafii'nin böyle demesinin sebebi, Ubeydullah'ın Ömer'in zamanına ve bu soruyu sormasına yetişmemiş olmasındandır. Bu illetinden dolayı da Buhari, Sahıh'te bu hadise yer vermemiştir. Fuleyh b. Süleyman bunu "Damra - Ubeydullah" kanalıyla Ebu Vakıd'dan: "Ömer bana şöyle sordu" diyerek rivayet ettiği için de Müslim bunu nakletmiştir. Zira bu şekilde hadis mevsul olmuştur.

 

6896- Bu da bize Şafii'nin bakış açısının güzelliğini, rivayetlerden sahih olanla olmayan konusundaki derin bilgisini göstermektedir.

 

6897- Daha önceki başlıkta isnadı diğerlerinden daha sahih olduğu için Ebu Hureyre'nin rivayetine itibar edip onun uygulamasını tercih etmesini zikretmiştik. Bu da bize diğer ravilerin yaptığı gibi zayıf olan kişilerden de rivayette bulunduğunu, Kitab, sünnet ve kıyas dışında uyulmayı gerektiren rivayetlere de itibar ettiğini göstermektedir.

 

6898- Müslim b. el-Haccac da zayıf olan bazı ravilerin rivayetlerini kabul ettiği için Şafii'yi tenkit edenlere karşı böylesi veya buna yakın bir cevap vermiştir. Yüce Allah bizleri de onu da bağışlasın. Zira bu yönde hiçbir sözü cevapsız bırakmamıştır.

 

6899- Şafii, Ebu Vakıd'ın hadisi konusunda şöyle demiştir: "Belki de bu durum bir veya birkaç bayramda görülmüştür. Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında birçok bayram yaşanmıştır. Böylesi bir durumda bayramlarda farklı şeyler okuduğuna yönelik gelen her bir rivayet doğrudur demektir."

Şafii'nin Ebu Vakıd'ın hadisine karşı zikrettiği diğer rivayet Nu'man b. Beşır'in rivayetidir.

 

6900- Nu'man b. Beşır bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Cuma ile bayram namazlarında A'la ile Gaşiye surelerini okurdu."

 

6901- Başka bir kanalla bir öncekinin aynısı: "Bayramlar Cuma gününe denk geldiği zaman her iki namazda da yine aynı sureleri okurdu" eklemesiyle rivayet edilmiştir.

Müslim, Sahih'de Kuteybe b. Said'den rivayet etmiştir.(--- Müslim, salat (199S).

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Bayramlarda Namazın Hutbeden Önce Kılınması