MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

BAYRAM NAMAZLARI

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Bayramlarda Namazın Hutbeden Önce Kılınması

 

6902- İbn Abbas der ki: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bayramda namazı hutbeden önce kıldığına, hutbeyi namazdan sonra verdiğine şahadet ederim. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hutbeyi kadınlara duyuramadığını fark edince Bilal ile birlikte yanlarına gidip nasihat ve öğütlerde bulundu, sadaka vermelerini söyledi. Bilal da giysisinin eteğini şu şekilde açıp bekliyordu. Bunun üzerine kadınlar küpe ve benzeri takılarını Bilal'ın açtığı eteğe atmaya başladılar.

Müslim, Sahih'de Ebu Bekr b. Ebi Şeybe ve başkası kanalıyla Süfyan'dan ve Buhari ise Şu'be kanalıyla Eyyub'den tahric etmiştir.(--- Müslim, salat (212) ve Buhari, ilm (98).

 

6903- Buhari ve Müslim bunu Tavus kanalıyla İbn Abbas'tan şöyle tahric etmişlerdir: "Bayram namazını Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Bekr'in, Ömer'in ve Osman'ın arkasında kıldım. Hepsi de namazı hutbeden önce kıldırırdı."(--- Buhari, ideyn (979) ve Müslim, salat (2011).

 

6904- İbn Ömer bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Bekr ve Ömer bayram namazlarını hutbeden önce kllarlardı.''(--- Buhari, ideyn (963) ve Müslim, salat (2019).

 

6905- İbn Ömer, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Bekr, Ömer ve Osman'dan aynısını rivayet etmiştir.(--- Şafii, el-Umm (1/235).

 

6906- Abdullah b. Yezid el-Hatmı bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Bekr, Ömer ve Osman bayram namazlarını hutbeden önce kılarlardı. Muaviye başa gelince önce hutbe verip sonra namazı kıldırmaya başladı.''(--- Şafii, el-Ümm (1/235).

 

6907- Ebu Said der ki: MervEm benimle bir adama haber verip yanına çağırdı. Gittiğimizde birlikte yürüyerek namazgaha vardık. Mervan (namaz kıldırmadan önce hutbe için) minbere çıkmak isteyince onu kendime doğru çektim. Mervan: "Ey Ebu Said! Senin bu bildiğin eskide kaldı" deyince, ona üç defa: "Hayır! Vallahi bu konuda benim bildiğimden daha kötüsünü yapacaksınız" dedim.(--- Buhari, ideyn (956) ve Müslim, salat (2020).

 

6908- Ebu Said el-Hudri der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ramazan ve Kurban bayramlarında namazı hutbeden önce kıldırırdı.''(--- Şafii, el-Ümm (1/235).

 

6909- Vehb b. Keysan der ki: İbnu'z-Zübeyr'in bayram namazını hutbeden önce kıldırdığını gördüm. Sonra da: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bütün sünnetleri değiştirildi, namaz bile!" dedi.(--- Şafii, el-Umm (1/235).

 

6910- Şafii el-Kadim'de der ki: "Malik'in İbn Şihab'dan bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ramazan ve kurban bayramlarında namazı hutbeden önce kıldırırdı.''(--- Buhari, ideyn (963) ve Müslim, salat (2019).

 

6911-6912- Malik'in bildirdiğine göre Ebu Bekr ve Ömer de namazı hutbeden önce kıldırırlardı.

 

6913- İbn Ezher'in azatlısı Ebu Ubeyd der ki: Ömer b. el-Hattab'ın arkasında bayram namazı kıldım. Ömer namazı kıldırdıktan sonra verdiği hutbede: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki bayram gününde oruç tutmayı yasakladı. Bunlardan biri orucun bittiği Ramazan bayramı günüdür. Diğeri ise kestiğiniz kurbanlıklarının etinden yediğiniz gündür" dedi.(--- Malik, ideyn (s).

 

6914- Ebu Ubeyd der ki: Daha sonra Osman b. Aftan'ın da arkasında (bir Cuma günü) bayram namazı kıldım. Osman bayram namazını kıldırdıktan sonra verdiği hutbede şöyle dedi: "Böylesi bir günde iki bayram bir araya geldi. Avan'de oturanlardan Cuma namazını beklemek isteyenler oturup bekleyebilir. Geri dönmek isteyenler ise dönebilir, izin veriyorum."

 

6915- Ebu Ubeyd der ki: "Hz. Osman muhasara altındayken Ali b. Ebi Talib'in arkasında bayram namazı kıldım. Hz. Ali de gelip önce namazı kıldırdı, sonra da hutbeyi verdi."

 

6916- Beyhaki der ki: "NMi'nin İbn Ömer'den olan rivayeti, Ebu Said el-Hudri'nin rivayeti ve Ebu Ubeyd'in rivayeti Sahih'de başka kanallarla rivayet edilmiştir."

 

6917- Şafii der ki: "İmamın yerde durup hutbe vermesinde bir sakınca olmaz. Ebu Said el-Hudri de benzerini Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rivayet etmiştir."

 

6918- İyad b. Abdillah bildiriyor: "Ebu Said el-Hudri, bayramlarda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte namazgaha çıkardı. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Müslümanlara iki rekatlık bayram namazını kıldırıp selam verdikten sonra oturmuş olan cemaate doğru dönerdi ... "

Sonrasında ravi söz konusu hadisi zikreder. Tam metniyle Müslim, Sahih'de İsmail b. Cafer kanalıyla Davud b. Kays'tan rivayet etmiştir. Bu rivayette de Ebu Said'in Mervan ile tartışması zikredilir. Buhari de Muhammed b. Cafer b. Ebi Hüseyn kanalıyla Zeyd b. Eslem'den, o da İyad'dan rivayet etmiştir.

 

6919- Şafii der ki: "İmamın hutbeyi bineği üzerinde vermesinin de bir sakıncası olmaz."

 

6920- İbn Sırın bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ramazan ve kurban bayramı namazlarını kıldırdıktan sonra bineği üzerinde hutbeyi verirdi."(--- Şafii, el-Ümm (1/235-236).

 

6921- Beyhaki der ki: "Mürsel bir rivayettir."

 

6922- Abdurrahman b. Ebi Bekre, babasından bildiriyor: "Kurban bayramında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bineğinin üzerinde hutbeyi verdi. Bineğinin dizginlerinden -veya burunluğundan- ben tutuyordum. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hutbesinde: ''Bu gün hangi gündür?'' diye sordu ... "

Sonrasında ravi söz konusu hadisin devamını zikreder.(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (3/298).

 

6923- Ebu Kahil der ki: "Bayram gününde Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem), kulakları delik bir deve üzerinde hutbe verdiğini gördüm. Habeşli biri de devenin burunluğundan tutmuştu."(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (3/298).

 

6924- Binek üzerinde hutbe verme konusunda Hz. Osman, Hz. Ali, Ebu Mes'ud el-Ensari ile Muğire b. Şu'be'den de rivayetler gelmiştir.(--- Bakın: Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (3/298).

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Hutbede Sünnet