MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

CUMA NAMAZI

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Konuşma Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

 

6496- Adiy b. Hatim der ki: Adamın biri Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) huzurunda bir konuşma yaptı. Konuşmasında: "Allah'a ve Resul'üne itaat eden doğru yolu bulmuş, onlara karşı gelen ise sapmış olur" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sus! Ne kötü bir konuşmacısın! Onlara karşı gelen değil ''Allah'a ve Resul'üne itaat eden doğru yolu bulmuş, Allah'a ve Resul'üne karşı gelen ise sapmış olur'' de" buyurdu.

 

6497- Abdulazız b. Rufey' aynı isnadla bir öncekinin aynısını nakledip, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adama: "Ne kötü bir konuşmacısın! ''Allah'a ve Resul'üne karşı gelen sapmış olur'' de" buyurduğunu zikreder.

Müslim, Sahih'de Ebu Bekr b. Ebi Şeybe ve İbn Numeyr kanalıyla Ve kı'den rivayet etmiştir.(--- Müslim, salat (1977).

 

6498- Şafii der ki: Adamın biri Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Allah'ın ve senin istediğin olur" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Beni Allah'La denk mi tutuyorsun! ''Önce Allah isterse, sonra da sen istersen'' de" buyurdu.(--- Ebu Davud, edeb (4980), Nesai, Amelü'l-yevm ve'l-leyle (s. 544) ve Ahmed, Müsned (5/384).

 

6499- Şafii der ki: Allah'ın dilemesine boyun eğmek ona isyan etmemekten geçer. Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) itaat veya isyan da Allah'a itaat ve isyana tabidir. İtaat ve masiyetin mahiyetini Yüce Allah belirlemiştir. Bundan dolayı da Hz. Peygamber'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) itaat edilmesini emretmiştir.(--- Şafii, el-Ümm (1/202).

 

6500- ''Allah'a ve Resul'üne itaat eden" veya: ''Allah'a ve Resul'üne isyan eden" denilebilir. Sonuçta irade Allah'ın iradesidir. Yüce Allah da: ''Allah dilemedikçe siz dileyemezsiniz"[İnsan, 30] buyurmuştur.

 

6501- Bu ayette Yüce Allah dilemenin kulları dışında sadece kendisine ait olduğunu, kullarının dilemesinin de Allah'ın dilemesine bağlı olduğunu bildirmiştir. Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Önce Allah isterse, sonra da sen istersen" denilebilir. Ancak: ''Allah isterse ve sen istersen" denilemez. Yine anlattığım şekilde ''Allah'a ve Resul'üne itaat eden" denilebilir. Yüce Allah kullarına, Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) itaat etmeyi de farz kılmıştır. Bundan dolayı Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) itaat edilmesi Allah'a itaat etmek demektir.(--- Şafii, el-Ümm (1/202).

 

6502-6503- Sünen Harmele'de Şafii bildiriyor: Huzeyfe der ki: Adamın biri Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldi ve şöyle dedi: "Rüyamda Yahudilerden biriyle karşılaştım. Bana: ''Ne iyi bir topluluksunuz! Ama keşke bizim şirke bulaştığımızı söylemeseniz. Zira siz "Allah'ın istediği ve Muhammed'in istediği olur" diyerek şirke bulaşıyorsunuz'' dedi."

Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Vallahi ben de böyle demenizi istemem. Bundan sonra siz de ''Önce Allah'ın, sonra Muhammed'in istediği olur'' deyin" buyurdu.(--- İbn Mace, keffarat (2118) ve Ahmed, Müsned (5/393).

 

6504- Şafii der ki: "imamın hutbeyi Allah'a hamd, Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) salavat, nasihat, Kuran ayetlerinden okuma ile bitirmesini, bundan daha fazla da uzatmamasını müstehab görürüm."(--- Şafii, el-Ümm (1/202-203).

 

6505- ibn Cüreyc der ki: Ata'ya: "Şimdi insanların hutbelerde ettikleri dualar da nedir? Bu konuda Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) veya ondan sonra gelenlerden ulaşan bir şey var mı?" diye sorduğumda: "Sonradan çıkarılan bir şeydir. Önceleri hutbe Allah'ı hatırlatmaktan başka bir şey değildi" dedi.(--- Şafii, el-Ümm (1/203).

 

6506- Şafii der ki: "imamın hutbesinde özelolarak birine dua veya beddua etmesini tasvip etmem. Ancak bundan dolayı Cumayı iade etmesi de gerekmez."(--- Şafii, el-Ümm (1/203).

 

6507- Şafii hutbe adabı konusunda: "imamın hutbesinin kısa, öz ve açık olmasını isterim" demiştir.(--- Şafii, el-Ümm (1/200).

 

6508- Beyhaki der ki: Bize rivayet olunduğuna göre Cabir b. Semure der ki: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) arkasında namaz kılardım. Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem), namazları da, hutbeleri de uzun değildi."(--- Müslim, salat (1970).

 

6509- Yine rivayet edildiğine göre Cabir şöyle demiştir: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Cuma günlerinde hutbesini uzatmaz, sözlerini kısa tutardı."(--- Müslim, salat ( 1962).

 

6510- Ammar b. Yasif'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "kişinin namazı uzun, hutbeyi kısa tutması onun fakih biri olduğunun göstergesidir. Bundan dolayı namazı uzun, hutbeyi kısa tutun. "(--- Müslim, salat (1976).

 

6511- Şafii de el-Kadim'de imamın hutbesinin kısa, namazının da hutbesinden daha uzun olmasını müstehab görürdü.

 

6512- Rivayet edildiğine göre Hz. Aişe şöyle demiştir: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sizler gibi öyle hızlı hızlı değil, işitenlerin anlayabileceği bir şekilde açık ve tane tane konuşurdu."(--- Buhari, menakib (3568) ve Müslim, fadail (160, 2493).

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Hutbeyi Sessizce Dinlemek