MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

CUMA NAMAZI

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Hutbeyi Sessizce Dinlemek

 

6513-6514- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem); uİmam hutbeyi verirken konuşan birine ''Sus!'' demen halinde boş konuşmuş (cumanı heba etmiş) olursunu buyurmuştur.

Buhari ve Müslim, Sahih'lerinde Ukayl kanalıyla İbn Şihab'dan rivayet etmişlerdir. (--- Buhari, cuma (394) ve Müslim, salat (1933),

 

6515-6516- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "(İmam hutbeyi verirken) konuşan birine ''Sus!'' demen halinde boş konuşmuş olursun" buyurmuştur.

 

6517- Bundan kasıt, Cuma günü imam hutbeyi verirken bunu konuşan birine söylemektir.

 

6518- Lafız Müzeni'nin lafzıdır. Za'feranı de bunu Şafii'den, o da Malik kanalıyla Ebu'z-Zinad'dan bu lafızla rivayet etmiştir. ŞafiI'den başkası da bunu Malik'ten bu şekilde rivayet etmiştir.

 

6519-6520- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "İmam Cuma günü hutbeyi verirken konuşan birine ''Sus!'' demen halinde boş konuşmuş olursun" buyurmuştur.

 

6521- Ebu'z-Zinad der ki: Bu şekilde Ebu Hureyre'nin lehçesiyle "Lağeyte" lafzı ile rivayet edilmiştir. Doğrusu İbn Ebi Ömer'in zikrettiği gibi "Lağevte" lafzıyla olmasıdır.

Müslim, Sahih'de İbn Ebi Ömer'den rivayet etmiştir.

 

6522- Ebu'd-Derda der ki: Bir Cuma günü Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) minberde hutbe verirken bir ayet okudu. Yanımda bulunan Ubey b. Ka'b'a:

"Ey Ubey! Bu ayet ne zaman nazil oldu?" diye sordum, ama Ubey cevap vermedi. Bir daha sorduğumda yine cevap vermedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) minberden inince de Ubey bana: "Bu Cumadan elinde kalan sadece bu konuşman oldu" dedi.

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazı kıldırdıktan sonra yanına geldim ve: "Ey Allah'ın Resulü! Hutbede bir ayet okudun. Yanımda oturan Ubey b. Ka'b'a bu ayetin ne zaman nazil olduğunu sorduğumda bana cevap vermedi. Sen indikten sonra da bu Cumadan elimde konuşmamdan başka bir şey kalmadığını söyledi" dedim. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ubey doğru söylemiş. İmamın hutbede konuştuğunu işittiğin zaman bitirene kadar susup dinle" karşılığını verdi.

 

6523- Sünen kitabında bunu sahih bir isnadla Ata b. Yesar'dan rivayet ederken bu soruyu Ubey'e soran kişinin Ebu Zer olduğunu zikretmiştik. Başka bir kanalla Ata bunu Ebu'd-Derda veya Ubey b. Ka'b'dan nakleder ve bu olayın ikisi arasında geçtiğini zikreder. Başka bir kanalla Ebu Hureyre'den rivayet edilirken bu olayın Ebu Zer ile Ubey arasında geçtiği zikredilir. Başka bir kanalla Cabir b. Abdillah'tan rivayet edilirken bu olayın İbn Mes'ud ile Ubey arasında geçtiği zikredilir. Başka kanallarla başka kişiler arasında geçtiği de zikredilmiştir.(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (3/219-220).

 

6524- Buradaki ihtilaf sadece olayın kimler arasında geçtiği konusundadır.

Ancak Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu kıssada konuşan kişiye söylediği konusunda ittifak vardır. Harb b. Kays'ın rivayetinde ise zikrettiğimiz ekleme de mevcuttur.

 

6525- Sünen Harmele'de geçtiği üzere Şafii şöyle demiştir: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından biri Cuma hutbesi sırasında konuşan kişiye: "Cuman heba oldu" demiş, Hz. Peygamber de (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Doğru söylemiş" diyerek onu onaylamıştır. Ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) konuşan adama Cumasını iade etmesini söylememiştir. Buradan da anlıyoruz ki bu sözden kasıt, kişinin Cumanın sevabından mahrum olacağıdır.

 

6526- Malik b. Ebi Amir bildiriyor: Osman b. Aftan istisnalar hariç hutbesinde genelde: "Cuma günü imam kalkıp hutbeye başladığı zaman susup dinleyin. Zira hutbeyi duymadığı halde susup dinleyen kişiye duyup da susan kişi kadar sevap vardır. Namaz için kamet getirildiğinde de saflarınıZl düzeltin ve omuzlarınıZl aynı hizada tutun. Zira safların düzgün yapılması namazı tamamlayan unsurlardandır" derdi. Namaza başlamadan önce de görevlendirdiği kişiler gelip de safların düzgün olduğunu söyleyene kadar tekbir getirmezdi. Safların düzgün yapıldığını söylediklerinde tekbir getirip namaza başlardı.(--- Şafii, el-Ümm (1/203).

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Hutbeyi Duyamayan Kişinin Durumu