MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

CUMA NAMAZI

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Müstehab Görülen Hutbe Şekli

 

6491-6493- Cafer b. Muhammed'in babasından bildirdiğine göre Cabİr b. Abdillah der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Cuma günü verdiği hutbede Allah'a hamdu senada bulunurdu. Ardından bir ordunun sabah veya akşam saldırı yapacağı uyarısını yapar gibi sesini yükseltir, öfkesi artar, yanakları kızarır ve: "Benim gönderilmem ile kıyametin kopması şunun gibi yakınız" buyururdu. Sonra işaret parmağı ile orta parmağını gösterir ve şöyle devam ederdi: "Sözün en üstünü, Yüce Allah'ın Kitab'ıdır. En güzel ve doğru yol, Muhammed'in yoludur. En kötü işlerden biri de, bir şeyleri sonradan çıkarıp dine sokmaktır. Her bidat dalalettir. Ölen kişinin geriye bıraktığı mal ailesinindir. Kişi ölüp de geriye borç veya çoluk çocuk bıraktığı zaman bu borcun ve çoluk çocuğun sorumluluğu benimdir. "

Lafız İbn Ebi Uveys'in lafzıdır. Müslim, Sahih'de Süleyman b. Bilal'dan rivayet etmiştir. (--- Müslim, salat (1972).

 

6494- İbn Abbas bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir gün verdiği hutbede şöyle dedi: "Hamd ancak Allah'ındır. Yardımı ve bağışlanmayı O'ndan dileriz. Kendisinden başka ilah olmadığına şahadet eder, zaferi ondan isteriz. Nifsimizin şerrinden ve kötü amellerimizden O'na sığınırız. Allah'ın hidayete erdirdiğini kimse saptıramaz, saptırdığını da kimseler hidayete erdiremez. Allah'tan başka ilah olmadığına, Muhammed'in de O'nun kulu ve Resulü olduğuna şahadet ederim. Allah'a ve Resulü'ne itaat eden doğru yolu bulur.

Allah'a ve Resul'üne isyan eden kişi ise tekrar Allah'ın emrine uyana kadar yoldan çıkmış demektir. "(--- Şafii, el-Ümm (1/202).

 

6495- Şafii der ki: İbrahım bana Amr'dan haber verdi: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir gün verdiği hutbede şöyle dedi: "Bilin ki dünya, hemen önünüzdedir ve ondan iyi olan da kötü olan da rızıklanır. Ahiret ise vaad edilmiş ve şüphesiz gelecek olan bir şeydir. Orada muktedir olan bir hükümran hüküm verir. Bilin ki hayır bütün her şeyiyle birlikte cennette, kötülük de her şeyiyle birlikte cehennemde olacaktır. Allah'tan sakınarak amelde bulunun, zira amellerinizden hesaba çekileceksiniz. Bilin ki kim zerre miktarı iyilik yapmışsa onu görür. Kim de zerre miktarı kötülük yapmışsa onu görür. "(--- Şafii, el-Ümm (1/202).

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Konuşma Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar