MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

CUMA NAMAZI

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Cuma Namazından Bir Rekata Yetişen Kişinin Durumu

 

6444-6445- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bir namazın bir rekatma yetişen kişi, o namaza yetişmiş demektir" buyurmuştur.

Buhari ve Müslim, Sahih'lerinde Malik kanalıyla ve Müslim ise Süfyan kanalıyla tahric etmiştir.(--- Buhari, salat (580) ve Müslim, salat (1346).

 

6446- Şafii der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Namaza yetişmiş demektir" buyurmuş ve bu kişinin namazı kaçırmadığını bildirmiştir. Cuma namazını kaçırmayan kişi de onu iki rekat olarak kılar.(--- Şafii, el-Ümm (1/205).

 

6447-6448- Beyhaki der ki: Cumhurun rivayeti bu şekildedir. Ma'mer ise bunu Zühri'den rivayet ederken Zühri'nin: "Cuma namazı da diğer namazlar gibidir" dediğini zikreder. Yunus b. Yezid el-Eyli ise aynı isnadla bunu Zühri'den: "İmamla namazın bir rekatına yetişen kişi o namaza yetişmiş demektir" lafzıyla rivayet etmiştir.

 

6449- Müslim, Sahih'de Harmele'den rivayet etmiştir.

 

6450-6451- Ubeydullah b. Ömer de bunu Zühri'den aynı isnadla rivayet ederken: "Bir namazın bir rekatına yetişen kişi, o namazın tümüne yetişmiş demektir/l lafzını kullanmıştır.(--- Müslim, salat (1347). 

Müslim, Sahih'de İbn Numeyr ve Abdulvehhab kanalıyla Ubeydullah'tan rivayet etmiştir. (--- Müslim, salat (1348).

 

6452-6453- Usame b. Zeyd el-leysı de bunu Zühri'den aynı isnadla rivayet ederken: "Cuma namazının bir rekatına yetişen kişi ona bir rekat daha eklesin" lafzını kullanmıştır.

 

6454- Abdullah (bo Mes'ud) der ki: "Cuma namazının bir rekatına yetiştiğin zaman ona bir rekat daha ekle. Son rükuyu da kaçırdığın zaman dört rekat (öğle namazı) olarak kıl.''

 

6455- Şafii der ki: "Biz de Abdullah gibi diyoruz, çünkü bu konuda Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rivayet edilene muvafıktır.''

Sonrasında Şafii buna muhalif olan Iraklıların bu yöndeki görüşlerini zikreder.(--- Şafii, el-Umm (1/206).

 

6456- Beyhaki der ki: "Benzeri Abdullah b. Ömer'den de bize rivayet edilmiştir."(--- Abdurrezzak, Musannef (3/234) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (3/204).

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Hutbe Adabı