MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

CUMA NAMAZI

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Hutbe Adabı

 

6457- Şafii der ki: Bize bildirildiğine göre Seleme b. el-Ekva': "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki hutbe verdi ve bu iki hutbede iki defa oturdu" demiştir. Bunu ondan naklen bize anlatan kişi yine şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oturup dinlendiği basamaktan bir önceki basamakta durdu. Selam verip oturdu. Müezzin ezanını bitirince kalkıp hutbe verdi ve oturdu. Daha sonra kalkıp ikinci hutbesini verdi."(--- Şafii, el-Ümm (1/200).

 

6458- Adam Seleme'nin bu sözünü aktardıktan sonra bunları söyledi. Ancak bunu Seleme b. el-Ekva'dan naklen mi söyledi, yoksa kendi açıklaması mı bilmiyorum.

 

6459- Şafii el-Kadim'de şöyle der: İmam iki defa oturur, iki tane de hutbe verir. Sünnet ve rivayetlerde uygulama budur.

 

6460- Zira İbn Ebi Zi'b'in Zühri'den rivayetiyle Saib b. Yezid: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Bekr ve Ömer zamanında Cuma günlerinde ilk ezan imam çıkıp minbere oturduğunda okunurdu" demiştir.

 

6461- Bu da bize müezzin ezanı bitirene kadar imamların minberde oturduklarını göstermektedir.

 

6462- Beyhaki der ki: Bu yöndeki İbn Ebi Zi'b'in hadisini Buhari, Sahih'de Adem b. Ebi İyas kanalıyla İbn Ebi Zi'b'den tahric etmiştir.

 

6463- Şafii el-Kadim'de der ki: İyas b. Seleme b. el-Ekva'nın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Cuma günü iki defa oturmuş, iki tane de hutbe vermiştir.(--- Şafii, el-Ümm (1/200).

 

6464- İbn Cüreyc der ki: Ata'ya: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hutbe verirken elinde asa olur muydu?" diye sorduğumda: " Evet, hatta ona dayanırdı" dedi.(--- Şafii, el-Ümm (1/200).

 

6465- Aynısını bize rivayet olunduğuna göre Hakem b. Hazn şöyle bildirmiştir: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile Cuma namazına katıldım. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hutbesinde bir yaya veya bir asaya dayanmıştı. Yüce Allah'a kısa, hoş ve güzel sözlerle hamdu senada bulunduktan sonra:

"Ey insanlar! Size emredilen her şeyi yapamayacak ve bunların hepsine güç yetiremeyeceksiniz. Onun için yapabildiğinizi yapın ve bunların karşılığına sevinin" buyurdu. (--- Ebu Davud, salat (1096,1145) ve İbn Hacer, Talhis (2/65).

 

6466- Şuayb b. Zurayk et-Taifı: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından Hakem b. Hazn adında adamın yanında oturduğumda bana şunu anlattı ... " demiş ve bir öncekini zikretmiştir.

 

6467- ŞafiI der ki: "Verilen iki hutbeden her birine hutbe denilebilmesi için imamın asgari Allah'a hamd etmesi, Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) salavat getirmesi, cemaate takvayı öğütlemesi ve son hutbede de dua etmesi gerekir. Zira hutbe farklı bir kaç sözü bir araya getirmektir. Zikrettiğimiz yönde verilen asgari bir hutbe de kısa da olsa birkaç sözü bir araya getirmiş demektir."(--- Şafii, el-Ümm (1/200).

 

6468- ŞafiI el-Kadim'de bu konuyu açıklarken: "Bir konuşmaya hutbe denilebilmesi için asgari Kuran'ın en kısa surelerinden biri kadar olmalıdır" demiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Hutbede Kıraat