MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

CEMAATLE NAMAZ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Yolcu Namazı, Yolculukta namazları Cemederek ve Kısaltarak Kılma

 

5997- Şafii der ki: Allah'ın Kitab'ına göre savaş için çıkıp da korku içinde olan kişi namazlarını kısaltarak kılabilir. Zira Yüce Allah: "Yolculuk ettiğinizde, kafirlerin size bir fenalık yapmasından korkarsanız, namazı kısaltmanızda size bir sorumluluk yoktur''[Nisa, 101] buyurur.(--- Şafii, el-Ümm (1/179).

 

5998- Sünnete göre Allah'a isyan olan bir konuda olmadıktan sonra yolculuğa çıkanlar da namazlarını kısaltarak kılabiIir.(--- Şafii, el-Ümm (1/179).

 

999- Ya'la b. Umeyye der ki: Ömer b. el-Hattab'a: "Yüce Allah: ''Yolculuk ettiğinizde, kafirlerin size bir fenalık yapmasından korkarsanız, namazı kısaltmanızda size bir sorumluluk yoktur''[Nisa, 101] buyuruyor. Peki, şimdi müslümanlar güven içindeyken durum nasılolacak?" dediğimde şu karşılığı verdi: "Senin şaşırdığın gibi ben de buna şaşırmış ve bunu Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sormuştum. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yüce Allah bunu size bir sadaka (iyilik) olarak vermiştir. Siz de bu sadakayı kabul edin!'' karşılığını verdi."

Müslim, Sahih'de Abdullah b. İdrıs ve Yahya b. Said kanalıyla İbn Cüreyc'ten rivayet etmiştir. İsnadında da "Abdullah b. Babeyh'ten" demişlerdir. Abdurrezzak ve başkası da böyle demiştir. (--- Müslim, salat (1545).

 

6000- Ebu Asım ise ondan yaptığı iki rivayetten birinde bunu İbn Cüreyc'ten rivayet ederken: "Abdullah b. Babi'den" demiştir.

 

6001- Leys ise bunu Abdullah b. Vehb kanalıyla İbn Cüreyc'ten rivayet ederken: "Abdullah b. Babah'dan" demiştir.

 

6002- Yahya b. Main bu konuda şöyle derdi: "Bunlar üç farklı kişidir. İbn Ebi Ammar'ın kendisinden rivayette bulunduğu kişi Abdullah b. Babeyh'tir. Cumhur da bunu İbn Cüreyc'ten rivayet ederken bu ismi kullanmıştır."

 

6003- Muhammed ed-Duri der ki: Yahya b. Main'in şöyle dediğini işittim: "Kendisinden Habıb b. Ebi Sabit'in rivayette bulunduğu kişi Abdullah b. Babİ'dır. İbn İshak'ın kendisinden rivayette bulunduğu kişi Abdullah b. Babah'dir. İbn Ebi Ammar'ın kendisinden rivayette bulunduğu kişi ise Abdullah b. Babeyh'tir. Bunlar üç farklı kişidir."(--- İbn Main, Tarih (2/297).

Beyhakl der ki: "Buhari'nin Tarıh'te bu konuda söyledikleri ise bunların tek bir kişi olduklarını göstermektedir."(--- Buhari, et-Tarihu'l-kebir (3/1/48).

 

6004- Yakub b. Süfyan der ki: "İbn Babeyh, İbn Babah ve İbn Babı aynı kişidir ve Mekkelidir."(--- Yakub b. Süfyan, Ma'rife (2/207).

 

ibn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Mekke ile Medine arasında yolculuk yaptığında güven içindeyken ve Allah korkusu dışında hiç kimseden yana bir korku taşımazken namazlarını ikişer rekat olarak kıldı."(--- Ebu Davud, salat (1232), Tirmizi, salat (549), Beyhaki, es-Sünenü'l-Kübra (3/135) ve Ahmed, Müsned (1/215).

 

6005- Ebu Said'in Şafii'den olan rivayetinde ise İbn Abbas zikredilmemiştir.

 

6006- Ebu'l-Abbas'ın nakliyle Şafii'nin el-Emalı eserinde geçtiği üzere İbn Abbas zikredilmemiştir. Diğerlerinin rivayetinde ise İbn Abbas zikredilmiştir.

 

6007- İhtilafu'l-ahadıs eserinde ise: "Yezid b. İbrahım, Muhammed b. Sırın'den bildiriyor: "İbn Abbas'ın şöyle dediği bana bildirildi" denilmiş ve mana olarak hadisin aynısını zikretmiştir.

 

6008- Ebu Nadra anlatıyor: İmran b. Husayn meclisimize uğradığında oradakilerden bir genç kalkıp Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem), savaş veya hac veya umre için çıktığında nasıl namaz kıldığını sordu. İmran gelip başımızda durdu ve şöyle dedi: "Bu genç bana bir konuyu sordu. Cevabı sizin de duymanızı istedim. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile savaşlara katıldım; Medine'ye dönene kadar namazları ikişer rekat olarak kıldı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile hacca gittim; Medine'ye geri dönene kadar namazları ikişer rekat olarak kıldı. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile Mekke'nin fethine katıldım. Orada kaldığı on sekiz gün boyunca namazları ikişer rekat olarak kıldım, Mekke ahalisine de: ''Sizler namazı dört rekat olarak kılın, zira biz siferiyiz'' buyururdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile üç umreye katıldım, bu umrelerde namazları ikişer rekat olarak kıldı. Ebu Bekr es-Sıddik ile de hacca ve savaşlara katıldım. O da Medine'ye dönene kadar namazları ikişer rekat olarak kıldı. Ömer b. el-Hattab ile de birkaç defa hacca gittim. O da Medine'ye dönene kadar namazları ikişer rekat olarak kıldı. Osman ise hilafetinin ilk yedi yılında hacca gittiğinde dönene kadar namazları ikişer rekat olarak kılardı. Daha sonra ise Mina'da dört rekat olarak kıldı."(--- Ebu Davud, salat (1229), Tirmizi, salat (545), Tayalisi, Müsned (s. 115), Ahmed, Müsned (4/430), TahM, Şerh meani'l-Asar (1/417) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (3/135- 136).

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Korku Dışında Namazı Kısaltarak Kılmak İçin Gereken Yolculuk Mesafesi