MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

NAMAZ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Evinde Namaz Kıldıktan Sonra İmama Yetişmek

 

4307- Busr b. Mihcen'in babasından bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber bir meclisteyken namaz için ezan okununca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kalkıp namaza durdu. Mihcen ise oturduğu yerde kaldı. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Neden halkla beraber namaz kılmadın? Yoksa müslüman değil misin?" diye sorunca, Mihcen: "Müslümanım ey Allah'ın Resulü! Ancak ailemin yanında namazı kıldım" karşılığını verdi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Mescide geldiğinde namazı kılmış olsan bile insanlarla beraber namaz kıl" buyurdu.(--- Nesai, salat (2/112).

 

4308- Malik b. Enes ve bir grup bunu Zeyd b. Eslem'den bu şekilde rivayet etmiştir.

 

4309- Buhari der ki: Ebu Nuaym bunu Süfyan'dan, (Busr yerine) "Bişr" ibaresiyle bize bildirdi. Ebu Nuaym der ki: Bana ulaştığına göre Süfyan daha sonra eskisi gibi Busr şeklinde telaffuz etmeye devam etmiştir.

 

4310- Ebu Abdillah ile Ebu Said'in rivayetinde Şafii: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) burada belli bir namazı kastetmemiştir. Bütün namazlar için bu geçerlidir" deyip şöyle devam etti: Böyle dememizin sebebi, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sözünü belli bir namaz için söylememiş olmasıdır. Hz. Peygamber'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) o iki kişiye tekrar kılmalarını emrettiği namaz sabah namazıdır.

 

4311- Cabir b. Yezid b. el-Esved el-Amiri'nin bildirdiğine göre babası şöyle dedi: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hac yaptığında onunlaydım. Hayf mescidinde sabah namazını onunla beraber kıldım. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazı bitirip dönünce mescidin gerisinde kendisiyle beraber namaz kılmayan iki kişi gördü ve: "Bunları bana getirin'' dedi. Onları getirdiklerinde korkudan bacakları titriyordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) "Neden bizimle beraber namaz kılmadınız?'' diye sorunca: "Ey Allah'ın Resulü! Yüklerimizin yanında namaz kıldık" cevabını verdiler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Böyle yapmayın. Yüklerinizin yanında namaz kıldıktan sonra mescide geldiğinizde cemaatle namazı kılınız. Bu, sizin için nafile olur'" buyurdu.(--- Tayalisi (1247) ve Ahmed, Müsned (4/160-161),

 

4312- Beyhaki der ki: Süfyan ve Şu'be hadisi Ya'la b. Ata'dan bu şekilde rivayet etmiştir. Ebu Davud ise Sünen'de Şu'be'den rivayet etmiştir.

 

4313- el-Kadim'inde Şafii, Ya'la b. Ata'nın hadisini, böyle bir durumdaki kişinin ilk kıldığı namazın farz namaz sayılacağına delil gösteren kişi ile ilgili şöyle dedi: Hadisin senedi meçhuldür. Bu hadis Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlara sabah namazını tekrar kılmalarını söylediğini göstermektedir. Oysa bu hadisi huccet olarak getiren kişi, sabah namazının iade edilmeyeceğini söylüyor. Bu durumda hadis onun lehine değil, aleyhine bir huccet olur. Yezid b. el-Esved'in kendi oğlundan başka bir ravisi yoktur. Cabir b. Yezid'in de Ya'la b. Ata dışında ravisi yoktur. Hadis alimlerinden bazıları Ya'la b. Ata'yı huccet olarak kabul etmez. Yahya b. Main ve bazı hadis alimleri ise onu güvenilir biri olarak görürlerdi. Adamın onun rivayetini huccet olarak getirmesinin sebebi budur.

 

4314- Bu hadisin şahitleri vardır. Bunlardan biri de Mihcen'in hadisidir.

 

4315- Ebu Zer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "İdarede namazı vaktinden sonraya geciktirenler olduğunda ne yaparsın" buyurunca: "Ne yapmamı emredersin?" diye sordum. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Namazı vaktinde kıl. Onlarla namaza yetişirsen onlarla( da bir daha) kıl. Bu, senin için nafile olur" buyurdu.

Müslim bu hadisi Sahih'te Ebu'r-Rabi'den rivayet etmiştir.(--- Müslim) salat (2/916).

 

4316- Bu hadis "Ebu'l-Aliye - Abdullah b. es-Samit - Ebu Zer" kanalıyla: "Namaz vakti sen onlarlayken gelince onlarla kıl ve: "Ben daha önce kıldım, şimdi kılmayacağım" deme" sözüyle nakledilmiştir.(--- Müslim, salat (2/717-918).

 

4317- Başka bir rivayette: ''Onlarla kıldığınız namazı nafile sayınız" ibaresi vardır.

 

4318- Hadis "Ebu Neame - Abdullah - Ebu Zer" kanalıyla: ''Sonra kamet getirilirse onlarla da namaz kıl. Bu, daha fazla hayır demektir" ibaresiyle nakledilmiştir. (--- Müslim, salat (2/918).

 

4319- Beyhaki der ki: Namazı vaktinden sonraya geciktirmekten kasıt. namazı ilk vaktinde kılmayıp vaktin sonunda veya geçince kamet getirilmesi ve kametin vakit çıkmadan önce mi yoksa sonra mı getirildiğinin bilinmemesidir.

 

4320- Beyhaki der ki: Nuh b. Sa'sa'a: "Yezid b. Amir: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaz kılarken gelip oturdum ... " dedi" deyip kıssayı zikretti ve kıssada şöyle dedi: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Namaza geldiğinde halkın namazda olduğunu görürsen, daha önce kılmış olsan bile onlarla birlikte yine kd. Önceki kıldığın senin için nafile, bu da farz olur" buyurdu.(--- Ebu Davud, salat (577)"

 

4321- Bu rivayet, Yezid b. el-Esved'in namazı tekrar kılmakla ilgili rivayetine muvafakat etmekte, hangisinin farz olduğu konusunda ise muhalefet etmektedir. Yezid b. el-Esved'in bu hadisi ve daha önce başka bir yerde naklettiğimiz Ebu Zer'in daha meşhurdur.

 

4322- Şafii, Cuma kitabında ve Harmele'nin Sünen'inde, cemaatle kılınan bu namazın nafile sayılacağını söylemiştir.(--- Şafii, el-Ümm (1/190).

 

4323- Harmele'nin Sünen'inde Şafii, Huşeym'in hadisinin isnadının daha sahıh olduğunu söyleyip bu sözüne delil olarak onu göstermiştir.

 

4324- Malik'in bildirdiğine göre İbn Ömer ve İbnu'I-Müseyyeb, bu durumda evinde namaz kılanın, imamla birlikte tekrar kılmasını söylediler. Bir kişi: "Peki hangisini farz namazı olarak sayayım?" diye sorunca: "Bunu tayin etmek sana mı ait, bilakis Allah'a aittir" cevabını verdi.(--- Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (2/302).

 

4325- Malik, Ebu Eyyub el-Ensari'nin de aynı şeyi söylediğini: "Böyle yapan kişi cemaat sevabı alır" dediğini nakletmiştir.

 

4326- Nafi'nin bildirdiğine göre bir adam Abdullah b. Ömer'e: "Evimde namaz kıldıktan sonra cemaatle namaza yetişiyorum. Onlarla beraber namaz

ılayım mı?" diye sorunca, İbn Ömer: "Evet kıl" cevabını verdi. Adam: "Peki hangisini farz namazım olarak sayayım?" diye sorunca ise İbn Ömer: "Bunu tayin etmek sana mı ait, bilakis Allah'a aittir. Dilediğini farz yerine sayar" cevabını verdi.(--- Malik, Muvatta (1/133).

 

4327- Yahya b. Said'in bildirdiğine göre bir adam İbnu'l-Müseyyeb'e: "Evimde namaz kıldıktan sonra mescide geldiğimde imamın namaz kıldırdığını görürsem onunla birlikte tekrar kılayım mı?" diye sorunca, İbnu'lMüseyyeb: "Evet" cevabını verdi. Adam: "Peki hangisini farz namazın olarak sayayım?" diye sorunca ise: "Bunu tayin Allah'a aittir. Dilediğini farz yerine sayar" cevabını verdi.

 

4328- Afıf b. Amr es-Sehmi'nin Esed oğullarından bir adamdan bildirdiğine göre Ebu Eyyub el-Ensari'ye: "Evimde namaz kıldıktan sonra mescide geldiğimde imamın namaz kıldırdığını görürsem onunla birlikte tekrar kılayım mı?" diye sorunca, Ebu Eyyub: "Evet. Böyle yapan cemaasevabı alır" cevabını verdi.

 

4329- Beyhaki der ki: Bukeyr b. el-Eşca', Afif'ten aynı manada ancak merfu olarak bir rivayette bulunmuştur.(--- Ebu Davud, salat (578).

 

4330- Nakledildiğine göre İbn Ömer'e namazı iade etmekle ilgili olarak sorulunca: "İIk kıldığı farz namaz yerine geçer" cevabını verdi. İbn Ömer böyle derken, daha önce bu soruya verdiği: "Bunu tayin Allah'a aittir cevabından sonra bu konuda kendisine bir rivayet nakledilmiş olabilir.

 

4331- İbn Ömer'den nakledilen bu hadis, Amr b. Şuayb kanalıyla Meymune'nin azatlısı Süleyman'dan, o da İbn Ömer'den: "Ben bu şekilde namaz kıldım ve Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bir günde bir vakit namaz iki defa kılınmaz" buyurduğunu işittim" hadisinin sıhhatine delalet eder.

 

4332- Eğer bu hadis sahıhse, burada kastedilen ikisinin de farz niyetiyle kılınamayacağı veya cemaatle kıldığı namazı tek başına iade edemeyeceğidir. Ancak birincisi daha sahlhtir.

 

4333- Ebu Said el-Hudri der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize öğle namazını kıldırdıktan sonra ashabından bir adam girip öğle namazını kılmaya başladı. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey falan! (Cemaatle) Namaza gelmene engel olan nedir?" diye sorunca adam bir özür beyan etti. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Şu adama onunla beraber namaz kılarak tasaddukta bulunacak kimse yok mu?" buyurunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber namaz kılanlardan bir kişi kalkıp o adamla beraber namaz kıldı.(--- Ebu Divud, salat (574), Tirmizi, salat (220) ve Ahmed, Müsned (3/5, 54, 64, 85).

 

4334- Hasan'dan mürselolarak nakledildiğine göre kalkıp o adamla namaz kılan kişi, daha önce Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile namaz kılan Ebu Bekr'di.(--- Beyhaki, es-Sünenu'l-kübra (2/303).

 

4335- Bize bildirildiğine göre Ebu Musa el-Eş'ari ve Enes b. Malik te daha önce cemaatle namaz kılmalarına rağmen aynı şeyi yapmışlardır.

 

4336-NMi'nin bildirdiğine göre İbn Ömer şöyle derdi: "Akşam veya sabah namazını tek başına kıldıktan sonra imama yetişen, onları tekrar kılmasın.''(--- Malik, salat ( 12),

 

4337- Ebu Said'in rivayetinde Rabı şöyle dedi: Şafii'ye: "Akşam dışındaki bütün namazları (imamın ardında) tekrar kılabilir. Çünkü akşam namazını tekrar kılınca, farzı çift rekat (altı rekat) kılmış olur" diyoruz" dedim.

 

4338- Şafii genelolarak bu hadise, bunun yanında bizim de rivayet ettiğimiz İbn Ömer ile İbnu'l-Müseyyeb'in uygulamalarına muhalif düştükleri yerleri açıklamıştır.

 

4339- Sonra şöyle demiştir: Çünkü akşam namazını tekrar kılınca, farzı çifr rekat (altı rekat) kılmış olur" diyorsunuz. Her üçüncü rekatta selam verildiği halde nasıl çift rekat olur.

 

4340- Beyhaki der ki: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sabah namazından ve ikindi namazından sonra nafile kılınmasını yasaklamasıyla bu namazlan tekrar kılmanın neshedildiğini iddia edenlerin bu iddiası batıldır. Buna ne tarihte bir şahit vardır, ne de neshedildiğine dair bir rivayet vardır. Bir konuda gelen değişik rivayetleri birleştirmek mümkünse, bunları iptal etmekten evladır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Hastanın Namazı