MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

NAMAZ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Hastanın Namazı

 

4341- Şafii der ki: Yüce Allah: "namazlara ve orta namaza devam edin; gönülden boyun eğerek Allah için namaza durun"[Bakara, 238] buyurmuştur. Allah en doğrusunu bilir, ancak "Gönülden boyun eğerek" sözü "İtaat ederek" manasındadır. (--- Şafii, el-Ümm (1/80).

 

4342- Abaye b. Rifaa der ki: " ... gönülden boyun eğerek Allah için namaza durun''[Bakara, 238] buyruğundaki, "Gönülden boyun eğerek" sözü "İtaat ederek" manasındadır.

 

4343- Mukatil b. Süleyman: " ... gönülden boyun eğerek Allah için namaza durun"[Bakara, 238] buyruğunu açıklarken şöyle dedi: "Siz Allah'a itaat ederek namaza durun. Diğer dinlere inananlar namazlarına durduklarında (Allah'tan başkasına taparak) isyan ederler. Allah: "Siz Allah'a itaat ederek namaza durun" buyurur.

 

4344- Şafii der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazı ayakta durarak kılmayı emretmiştir. Farzlar gücü yetenler için geçerlidir. Ayakta durmaya gücü yetmeyen oturarak namaz kılar. Eğer buna da gücü yetmezse yatarak kılar.(--- Şafii, el-Ümm (1/80).

 

4345- İmran b. Husayn der ki: Bende basur hastalığı vardı. Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sorduğumda: "Ayakta durarak namaz kıl. Eğer buna gücün yetmezse oturarak kıL. Buna da gücün yetmezse yan tarafına uzanarak kıl" buyurdu.

Buhari bunu Sahih'te Abdan kanalıyla Abdullah b. el-Mübarek'ten rivayet etmiştir.(--- Beyhaki, salat ( Ul7).

 

4346- Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) halka namaz kıldırmasını emretti. Hz. Ebu Bekr namaz kıldırırken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendinde bir hafiflik hissetti ve gelip Hz. Ebu Bekr'in yanında oturdu. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hz. Ebu Bekr'e oturduğu yerde imam oldu, Hz. Ebu Bekr de ayakta durarak halka imam oldu.(--- Şafii, el-Ümm (1/80).

 

4347- Ubeyd b. Umeyr'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hz. Ebu Bekr'e halka sabah namazını kıldırmasını emretti. Ebu Bekr namaza başladıktan sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendini iyi hissedip safları yararak ilerledi. Hz. Ebu Bekr namaz kılarken etrafına bakmazdı. Hz. Ebu Bekr arkadan gelen sesi işitince oraya ancak Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geleceğini anlayarak arkadaki safa geçmek için geriledi. Ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu yerine itti ve yanına oturdu. Hz. Ebu Bekr ise ayaktaydı. Namaz bitince Ebu Bekr: "Ey Allah'ın Resulü! İyi olduğunu görüyorum. Bugün de Harice'nin kızının günüdür" diyerek ailesinin yanına gitti. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ise yerinde kalarak odaların yanında oturup halkı fitneler konusunda uyarıda bulunarak: "Vallahi insanlar bana dayanarak hükümler vermesinler. Zira ben ancak Yüce Allah'ın, Kitab'ında helal kıldığı şeyleri helal kılar; Yüce Allah'ın, Kitab'ında haram kıldığı şeyleri de haram kılarım. Ey Resulullah'ın kızı Fatıma! Ey ResUlullah'ın halası Safiyye! Allah'ın katındakiler için amel yapın. Ben Allah katında sizin için bir şey yapamam" buyurdu.(--- Müslim, salat (1/311).

 

4348- Beyhaki der ki: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oturarak Hz. Ebu Bekr'e imamlık yaptığı ve Hz. Ebu Bekr'in ayakta durarak halka tahrim tekbirini duyurduğu namaz öğle namazıdır. Bu, Ubeydullah b. Abdillah b. Utbe'nin Hz. Aişe'den naklettiği hadiste açıkça görülmektedir. Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) son kıldığı namaz ise sabah namazıdır. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu namazın ikinci rekatına yetişmiş ve bu rekatı oturarak kılmıştı. Musa b. Ukbe'nin Meg8zi'sinde bu açıkça belirtilmiştir. Humeyd'in Sabit kanalıyla Enes'ten olan rivayeti de bunu göstermektedir. Allah en doğrusunu bilir.

 

4349- Şafii: "Oturarak namaz kılan kişi, secde etmek için alnına bir şey kaldırmaz" demiştir.(--- Şafii, el-Ümm (1/8l).

 

4350- el-Kadim'de geçmektedir: Ata'nın bildirdiğine göre İbn Ömer hasta olan Safvan'ı ziyaret ettiği zaman namaz vakti gelince, Safvan'ın namaz kılarken yüzüne bir şeyi kaldırdığını görüp: "Yüzünü yere koyabiliyorsan koy. yoksa secdeyi işaretle (ima ile) yap" dedi.(--- Abdurrezzak, Musannef (2/47S).

 

4351- Aynı hadis başka birkanalla: "Onun yastığa secde ettiğini gördü ve böyle yapmamasını söyleyerek: "İşaretle namaz kıl ve secdede başını rükudan biraz fazla eğ" dedi" şeklinde nakledilmiştir.(--- Abdurrezzak, Musannef(2/47S, 476) ve Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (2/306).

 

4352- Nafi'nin bildirdiğine göre İbn Ömer: "Hastanın secde etmeye gücü yetmezse, başıyla işaret ederek secde eder ve alnına bir şey kaldırmaz" derdi,(--- Malik, kasru's-salatu fi's-Sefer (74).

 

4353- Bir grup bunu Nafi' kanalıyla İbn Ömer'den bu şekilde mevkuf olarak rivayet etmiştir.

 

4354- Abdullah b. Amir el-Eslemı ise bunu Nafi'den merfu olarak nakletmiştir; ancak bu rivayetin bir değeri yoktur.

 

4355- Şafii der ki: "Yere bir yastık koyup ona secde ederse inşallah bu yeterlidir.''(--- Şafii, el-Ümm (1/81).

 

4356- Hasan'ın bildirdiğine göre annesi şöyle dedi: ResUlullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hanımı Ümmü Seleme'nin, gözündeki bir rahatsızlığından dolayı deriden bir yastığa secde ettiğini gördüm."

 

4357- Beyhaki: "Bu, yerde olan yastık için geçerlidir" demiştir.

 

4358-4359- Cabir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ziyaret ettiği bir hastanın bir yastığa (secde ederek) namaz kıldığını görüp yastığı alarak attı. Adam secde etmek için bir çubuk alınca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu da alıp attı ve şöyle buyurdu: "Gücün yeterse yere (secde ederek) namaz kıL. Yoksa işaretle kıl ve secdende rükuundan daha fazla eğil. ''(--- Bezzir, Keşfu'l-Estfir (568) ve Heysemi, Mecma (2/148).

 

4360- Ebu Nasr'ın rivayeti: "Takatin varsa yere (secde ederek) namaz kıl ... '' şeklindedir.

 

4361- Bu hadis, Ebu Bekr el-Hanefi'nin rivayette tek kaldığı hadislerdendir. Abdulvehhab b. Ata, Sevri'den rivayette bulunarak ona mutabaat etmiştir.

 

4362- Hadiste geçen yastık, o hastanın alnına kadar yükseltilmiş veya yerden çok yükseğe konmuş bir yastık olabilir. Allah en doğrusunu bilir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Kıyam Anında Nasıl Oturulur