MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

NAMAZ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Selamla Namazdan Çıkmak

 

3864- Muhammed b. Ali el-Hanefiyye'nin babasından bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Namazın anahtarı abdest, tahlili (namazdan çıkış ise) selamdır'' buyurdu.(--- Şafii, el-Ümm (1/100), Ahmed, Müsned (1/123-129), Darimi, Sünen (1/175'', Ebu Davud, taharet (61), ibnMace, taharet (275). ve Tirmizi, tahliret (3).

 

 

3865- Abdullah b. Mes'ud: "Namazda yapılması yasak olan şeyleri haram kılan şey tekbir, o şeyleri helal kılan ise selam vermektir" demiştir.

 

3866- Şafii der ki: Iraklılar bu görüşte değildir. Onlara göre teşehhüd miktarı oturanın namazı tamamlanmış olur ve bir şey yapması gerekmez. Biz ise namazın tahriminin tekbir ile, bu haramlığın bitmesinin (tahlil) ise selam ile olduğu, kişinin selam vermeden namazdan çıkmayacağı görüşündeyiz. Çünkü Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazdan çıkışın selamla olduğunu söylemiştir.

 

3867- Asım b. Damra'nın bildirdiğine göre Hz. Ali: "Kişi (son rekatın) secde(sin)den sonra namazı bozacak bir şey yaparsa, namazı tamamlamış olur" demiştir. (--- İbn Ebi Şeybe, Musannef(1/116).

 

3868- Şafii der ki: Ne biz, ne de Iraklılar bu görüşte değildir. Bize göre namaz Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) naklettiğimiz hadiste de belirttiği gibi selamla tamamlanır.

 

3869- Iraklılar ise şöyle derler: Namazı bozacak her şey namazı bozar. Ancak teşehhüdden sonra veya teşehhüd miktarı oturduktan sonra namazı bozacak bir şeyolursa namaz bozulmaz.

 

3870- BeyhaKi der ki: Hakem kanalıyla Asım b. Damre'den, onun da Hz.

Ali'den bu konuda iki rivayet vardır: Bunlardan biri Ebu İshak'ın rivayeti gibi, diğeri ise: "Teşehhüd miktarı oturduktan sonra namazı bozacak bir şey olursa namaz tamamlanmış olur" şeklindedir.(--- Kenzu'l-Ummal (8/2237).

 

3871- Asım b. Damre şahitlerden sayılır; ancak hadisi rivayette tek kalırsa bu hadisi kabul edilmezken, bu haberin hükmü hakkında onunla ihtilaf edilmesine ve Hz. Ali'den bu rivayetin tersi bir rivayet olmasına rağmen nasıl kabul edilir!

 

3872- Hz. Ali de Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yaptığı rivayetlerde ona muhalefet etmez. Allah en doğrusunu bilir.

 

3873- Ali b. Said der ki: Ahmed b. Hanbel'e, Hz. Ali'nin: "Teşehhüd miktarı oturan ... " hadisini sorduğumda: "Sahıh değildir" cevabını verdi.

 

3874- Derim ki: Abdullah b. Mes'ud'un, Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) reşehhüdle ilgili naklettiği hadiste: "Şunu yaparsan namazı tamamlamış olursun. Artık kalkmak istersen kalkabilirsin'' sözünün, hadis alimlerinin de belirttiği gibi Abdullah'ın sözü olduğunu belirtmiştik. (--- Ebu Davud, salat (970), Ahmed, Müsned (1/422), Darekutni (1/13S), Beyhakl, es-Sünenu'l-kübra (2/174) ve Tayalisi (36).

 

3875- Abdullah'tan naklettiğimiz: "Namaz selam la tamamlanır" hadisi, Abdullah'ın da bunun böyle olduğunu bildiğini gösterir.

 

3876- Abdullah b. Amr b. el-As'ın Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) naklettiği: "Başını son secdeden kaldırdıktan sonra namazı bozacak bir şey yaparsa, namazı tamamlanmış olur'' hadisini Abdurrahman b. Ziyad el-İfrikı, Abdurrahman b. Rafi ve başkası kanalıyla Abdullah'tan rivayet etmiştir. (--- Ebu Davud, salat ( 617) ve Tirmizi, salat (408).

 

3877- Abdurrahman el-İfriki'yi hadis alimlerinden Yahya b. Said, Abdurrahman b. Mehdı, Ahmed b. Hanbel, Yahya b. Main ve başkaları zayıf görmüşlerdir.

 

3878- Bu hadisin lafzında ihtilaf vardır.

 

3879- Hocalarımız şöyle dediler: Eğer bu sahıhse, teşehhüd, Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) salavat getirme ve selamın emredilmesinden önce söylenmiştir.

 

3880- Abdullah b. Mes'ud: "Teşehhüd bize emredilmeden önce (Selam Allah'a olsun! Cebrail'e ve Mikail'e selam olsun! Falana selam olsun) derdik" demiştir.

 

3881- Bize rivayet olunduğuna göre Beşır b. Sa'd Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle dedi: "Ey Allah'ın Resulü! Allah bize sana salavat getirmemizi emretti. Sana nasıl salavat getirelim?"

 

3882-3883- Ata b. Ebi Rebah dedi ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)

namazın sonunda bir teşehhüd miktarı oturunca, yüzünü halka dönerdi. Bu, selam vermenin emredilmesinden önceydi."

 

3884- Aynı manada bir hadisi Hallad b. Yahya, Ömer b. Zer'den rivayet etmiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

İmamın Selamdan Sonra Konuşması ve Oturması