MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

NAMAZ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Teşehhüdlerde Ellerin Durumu

 

3648- Ali b. Abdirrahman el-Muavı der ki: ibn Ömer namaz kılarken çakılarla oynadığımı gördü ve namazı bitirince böyle yapmamı yasaklayarak:

"Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yaptığı gibi yap" dedi. Ben: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) nasıl yapardı?" diye sorunca ise şöyle cevap verdi: "Namazda oturduğu zaman sağ elini sağ baldırının üzerine koyar, bütün parmaklarını yumar ve işaret parmağı ile işaret ederdi. Sol elini de sol baldırı üzerine koyardı.

Müslim bunu Sahih'te Yahya b. Yahya'dan rivayet etmiştir. (--- Müslim, salat (2/798).

 

3649- Müslim bunu Nafi' kanalıyla ibn Ömer'den: "El parmaklarından üçünü avuç içine yumup, birini halka olacak şekilde diğerleriyle birleştirdi. Şahadeti de işaret parmağıyla yaptı" şeklinde de rivayet etmiştir.

 

3650- Yine Müslim'de geçtiği üzere Abdullah b. ez-Zübeyr'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) başparmağını orta parmağı üzerine koyar ve şahadet parmağıyla işaret ederdi. (--- Müslim, salat (2/796).

 

3651- Yine İbnu'z-Zübeyr'den bize nakledildiğine göre: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (şahadet parmağıyla işaret ederken) gözünü parmağından ayırmazdı" demiştir.

 

3652- Yine İbnu'z-Zübeyr'den bize nakledildiğine göre dua ederken (şahadet getirirken) şahadet parmağıyla işaret eder ve onu kımlldatmazdı. (--- Ahmed, Müsned (4/3), Ebu Davud, salat (990), Nesai, sehv (3/39), İbn Huzeyme, salat (1/355) ve Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (2/132).

 

3653- Malik b. Numeyr el-Huzal'nin babasından bildirdiğine göre o, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dua ederken (şahadet getirirken) işaret parmağını kaldırıp hafif bir şekilde eğdiğini gördü. (--- Ahmed, Müsned (3/471).

 

3654- Hufaf b. İma'nın bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bununla tevhidi kastediyordu. (--- Heysemi, Mecma (2/140).

 

3655- İbn Abbas ise bununla kastedilenin ihlas olduğunu söylemiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Teşehhüd