MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

NAMAZ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Besmele, Fatiha Suresi'nden Bir Ayettir

 

3043- Buvayfı'nin kitabında Şafii der ki: Yüce Allah: "And olsun ki, sana daima tekrarlanan yedi ayeti ve Kuran-ı Azim'i verdik"[Hicr, 87] buyurmaktadır. Bu, Ümmü'I-Kur'an'dır (Fatiha Suresi'dir) ve-başı da Besmele'dir. (---Şafii, el-Ümm (1/107).

 

3044- Bir başka yerde şunu delil göstermiştir: İbn Cüreyc der ki: Babamın söylediğine göre Said b. Cübeyr: "And olsun ki, sana daima tekrarlanan yedi ayeti ve Kur'an-ı Azım'i verdik"[Hicr, 87] ayetinden kastedilenin Ümmü'l-Kitab olduğunu söylemiştir.

 

3045- Babam şöyle dedi: Said b. Cubeyr, Fatiha Suresi'ni okuduktan sonra: "Bismillahirrahmanirrahim yedinci ayettir" dedi.

 

3046-3047- Said der ki: İbn Abbas bunu bana sana okuduğum gibi okudu ve: "Besmele, yedinci ayettir. Allah bunu size saklamıştır ve sizden önce kimseye vermemiştir" dedi. (--- Suyuti, ed- Dürrü'l-mensur (5/94) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-Kübra (2/44).

 

 

3048- Bu açıklamayı Ali b. Ebi Talib'den kendi sözü olarak rivayet ettik. Bu yorum, Ebu Hureyre'den merfu ve mevkuf olarak ta nakledilmiştir. Aynısı Muhammed b. Ka'b el-Kurazı'den de rivayet edilmiştir.

 

3049- Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eşi Ümmü Seleme bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Fatiha Süresi'ni okuduğu zaman Besmele ile başlar ve Besmele'yi Fatiha Süresi'nin birinci ayeti sayardı. Sonra da: "El-Hamdu lillahi rabbil-alemın"[Fatiha, 2] diye Fatiha Süresini okur ve onu altı ayet sayardı. (--- Beyhaki, es-Sünenü'l-Kübra (2/44),

 

3050- Başka bir kanalla Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu: "Bismillahirrahmanirrahim. El-Hamdu lillahi rabbil-alemın"[Fatiha,2 ] şeklinde harf harf ve ayet ayet okuduğu rivayet edilmiştir. (--- Hakim, Müstedrek (1/232).

 

3051- Beyhaki der ki: "Bir grup bunu İbn Cüreyc kanalıyla aynı manada rivayet etmiştir."

 

3052-3053- Ümmü Seleme bildiriyor: Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazda Fatiha Süresini: "Bismillahirrahmanirrahim. Hamd, Alemlerin Rabbi, Rahman, Rahım, hesap ve ceza gününün (ahiret gününün) maliki Allah'a mahsustur. (Allahım!) Yalnız sana ibadet ederiz ve yalnız senden yardım dileriz. Bizi doğru yola, kendilerine nimet verdiklerinin yoluna ilet; gazaba uğrayanlarınkine ve sapıklarınkine değil''[Fatiha, 1-7] şeklinde bedevilerin sayması gibi ayet ayet birbirinden ayırarak okudu. Besmele'yi de ayrı bir ayet olarak okurken, son ayetteki ikinci "Aleyhim" ifadesini ayrı bir ayet gibi keserek okumadı. (--- Darakutni, Sünen (1/307).

 

3054- Beyhaki der ki: "Bu açıklama İbn Cüreyc'in öğrencilerinin kendisinden rivayet ettiğine muvafıktır, rivayetlerini huccet saymak gerekir."

 

3055-3056- Yukarıdaki hadis başka bir kanalla da rivayet olunmuştur:

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazda; "Bismillahirrahmanirrahim" deyip bunu bir ayet saydı, "El-Hamdu lillahi rabbil-alemın" ayetini ikinci ayet, "Er-rahmanir-rahım" ayetini üçüncü ayet, "Maliki yevmid-dın" ayetini dördüncü ayet, "İyyake na'budu ve iyyake nestain" ayetini de beşinci ayet saydı. Bunları sayarken de beş parmağını (sayar gibi) topladı. (--- Hakim, Müstedrek (1/232).

 

3057- Arkadaşlarımızın huccet saydığı en güzel hadis Besmele'nin Kur'an'dan olması yönünde rivayet edilen hadistir. Besmele, Berae (Tevbe) Suresi dışında bütün surelerin başında bulunmaktadır. Sahabelerin hepsinden bize rivayet edilene göre kendileri Yüce Allah'ın Kitabı mushaflarda, Berae Suresi dışında bütün surelerin başında Besmele'yi yazmışlardır. Bu sonradan mushafa dahil edilmiş bir şey değildir. Burada okunmasının terk edilmemesini kastetmektedirler. Nasılolur da onların Kur'an'dan olmayan yüz on üç ayeti bu mushaflarda yazdıklarını sanırlar?

 

3058- Bu konuda Osman b. Affan hadisinden rivayet ettiğimiz söylediklerimizi güçlendirmektedir.

 

3059- İbn Abbas der ki: Osman b. Aftan'a: "Ayetlerinin sayısı yüz civarında olan Berae (Tevbe) suresinin, Mesanı (ayet sayısı yüzden az olan) sürelerden olan Enfal Süresi ile arasını birleştirmenize, ikisi arasına Besmele yazmamanıza ve yedi uzun sürelerin arasına koymanıza sebep nedir? Neden böyle yaptın?" dediğimde şu karşılığı verdi: "Resülullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ayetler indirilmekte iken vahiy katiplerini çağırır ve: "Bu ayetleri şu surelerin şurasına koyunuz" buyururdu. Enfal Süresi; Medine'de inen ilk sürelerdendi. Berae ise Kur'an'ın son inen süresidir. İkisinin konusu da aynı şeyden bahseder. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu iki sürenin ayrı mı, bir mi olduğunu açıklamadan vefat etmiştir. Ben de ikisinin bir süre olduğunu düşündüm. Bundan dolayı bu iki süreyi birbirine birleştirdim ve arasına Besmele'yi koymadım." (--- Tirmizi, tefsiru'l-Kur'an (3086), Ebu Davud, salat (786), Nesai, Tuhfetu'l-Eşraf (7/261) ve Beyhaki, es-Sünenü'I-Kübra (2/42).

 

3060- Beyhaki der ki: "Bu hadisi Osman b. Aftan'dan işitmemden sonra İbn Abbas'tan gelen sahih rivayetle onun Besmele'yi Fatiha Süresi'nden bir ayet saydığını öğrendik."

 

3061- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Besmele nazil olduğu zaman bir surenin bitip yeni bir surenin başladığını anlardı." (--- Ebu Davud, salat (788).

 

3062- Başka bir kanalla bir öncekinin aynısı: "...." ifadesi yerine: "......'' ifadesiyle rivayet edilmiştir.

 

3063- Bize bu, İbn Cüreyc kanalıyla Amr b. DInar'dan bu şekilde mevsul olarak rivayet edildi. Bazıları da bunu mürselolarak rivayet etmektedir.

 

3064- Harmele'nin Sünen'inde Şafii, bunu delil saymıştır. Bu kavil, bunu Hz. Osman'a sorduktan sonra İbn Abbas'tan çıkmıştır. Besmele ve Besmele'yi açık olarak okumak hakkında kendisinden rivayet edilen diğer rivayetlerde kendisindendir. Kendisi bunu Osman'a sorduktan sonra ve bu, kendisi kanalıyla yayıldıktan sonra bu görüşten döndüğü nasıl delil sayılır ki? Burada Osman'ın dediğinin kendisinin dediği gibi olduğu görüşü delil sayılır. Enes b. Malik'in hadisinde: "Allah Resutü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bana bir sure nazil oldu'' buyurdu ve Besmele çekip Kevser Suresi'ni sonuna kadar okudu" demesi gibi, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) surenin bittiğini ve başkasının başladığını Besmele ile bildirirdi. (--- Müslim, salat (869).

 

3065- Bir veya iki ayet indiği zaman Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunları Besmele'siz okurdu. İfk olayında Besmele'siz; "O uydurma haberi (iftirayı) getirenler içinizden bir zümredir"[Nur, 11] ayetini okuduğu, sonra Osman'ın hadisinde zikrettiğimiz gibi Berae Suresi'nin nazil olduğunu ve Besmele'nin inmediğini haber vermesi gibi. Ondan sonra bu surenin devamının indiğini veya ona eklemede bulunmayı haber verdiğini işitmediler. Onun arkasında Enfal Suresi'nin yazılmasını emrettiğini de işitmediler. Böylece bu iki sureyi arada Besmele olmaksızın birleştirdiler. Doğrusunu da Allah bilir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Besmele'yi Açıktan Okumak