MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

NAMAZ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Orta Namaz

 

2830- Hz. Aişe'nin azatlısı Ebu Yunus der ki: Hz. Aişe kendisine bir mushaf yazmamı emrettikten sonra: "Sen: ''Namazlara dikkat edin, hele orta namaza ve kalkın Allah için divan durun''[Bakara, 238] ayetine gelince bana haber ver" dedi. Bu ayete gelince kendisine haber verdim. Bana şöyle yazdırdı: "Namazlara dikkat edin, hele orta namaza ve ikindi namazına ve kalkın Allah için divan durun." Sonra: "Bunu Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) böyle işittim" dedi.

Müslim, Sahıh'de Yahya b. Yahya kanalıyla Malik'ten rivayet etmiştir.(--- Müslim, salat (410).

 

2831- Sünen kitabında bunu Hafsa binti Ömer ile İbn Abbas'tan ayet bu şekilde okuduklarını rivayet ettik. (--- Beyhaki, es-Sünenü'l-Kübra (1/462).

 

2832- Hafsa'nın hadisinde: "Orta namaz, ikindi namazıdır" şeklinde rivayet edilmiştir.

2833- Ancak bu rivayet sahih değildir.

 

2834- Harmele'nin Sünen'inde Şafii der ki: "Hz. Aişe'nin, Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) işitmiş olduğu hadis, ikindi namazının orta namaz olmadığına delalet etmektedir."

 

2835- Şafii der ki: "Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bazı sahabileri orta namazın hangisi olduğunda ihtilaf etmiş ve Hz. Ali ile İbn Abbas'tan orta namazın sabah namazı olduğu yönünde rivayetler gelmiştir." (--- Malik, Muvatta (27), Abdurrezzak, Musannef (1/461) ve Tahavi, Şerh meani'l-asar (1/103).

 

2836- Şafii: "Biz de bu görüşteyiz" dedi.

 

2837- İhtilafu'l-ahadis kitabında ise şöyle demiştir: "Biz de sabah namazı olduğu görüşüne vardık ve böyle denilmeye başlandı."

 

2838- Ali b. Ebi Talib ve Abdullah b. Abbas: "Orta namazı, sabah namazıdır" derlerdi. (--- Malik, Muvatta (1/139).

 

2839- (İmam) Malik: "Benim de görüşüm bu yöndedir" dedi.

 

2840- Ebu Reca der ki: İbn Abbas bize sabah namazını kıldırdı ve rükudan önce kunut yaptı. Namazı bitirince bize dönüp şöyle dedi: "Bu namaz; Yüce Allah'ın: ''Namazlara dikkat edin, hele orta namaza ve kalkın Allah için divan durun''[Bakara, 238] buyurarak zikrettiği namazdır." (--- Beyhaki, es-Sünenü'l-Kübra (1/461).

 

2841- Zeyd b. Eslem der ki: İbn Ömer'in: "(Orta namazı) sabah namazıdır" dediğini işittim.(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-Kübra (1/462).

 

2842- Beyhaki der ki: "Ata, Tavus, Mücahid ve İkrime yine böyle demektedir.

2843- Şafii, Mebsut'ta bu mana ile rivayet ettiğimiz şekilde bu görüşü tercih etmiştir.

 

2844- Bir sonraki rivayetise sabah namazının fazileti hakkında Allah Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) nakledilmiştir.

 

2845- Ebu Hureyre der ki: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu işittim: "Cemaatle kılınan namaz, tek başına kılınan namazdan yirmi beş kat daha üstündür, Gece ve gündüz melekleri sabah namazında bir araya gelirler,'' Sonra Ebu Hureyre şöyle dedi: "İsterseniz, ''Bir de sabah namazını. Çünkü sabah namazı şahitlidir''[İsra, 78] ayetini okuyunuz."

Buhari, Sahih'de Ebu'I-Yeman'dan ve Müslim ise Ebu Bekr b. İshak kanalıyla Ebu'I-Yeman'dan rivayet etmiştir.(--- Buhari, salat (648) ve Müslim, salat (1446).

 

2846- Şafii der ki: "Yüce Allah'ın orta namaz hakkında: "Şahitlidir''[İsra, 78] buyruğu, diğer namazlardan daha fazla şahitlidir veya şahitli olan namazların en üstünüdür veya o, meleklerin inmesi ile şahitlidir manasındadır."

 

2847- Şafii der ki: "Sabah namazını cemaatle kılan kimse gecenin tamamını ibadetle geçirmiş gibi olur" denilmektedir. Bu, başka namaz için söylenmemiştir. Yatsı namazını cemaatle kılan kimse hakkında ise: "Gecenin yarısını ibadetle geçirmiş gibi olur" denilmiştir.

 

2848- Bütün namazların Allah katında büyük bir önemi vardır. İnşallah namaz ehli namazlarının karşılığını görecektir.

 

2849-2851- Beyhaki der ki: Hz. Osman'ın sözü olarak (şöyle bir hadis geçmektedir) "Sabah namazını cemaatle kılan kimse, gecenin tamamını ibadetle geçirmiş gibi olur. Yatsı namazını cemaatle kılan kimse ise gecenin yarısını ibadetle geçirmiş gibi olur."(--- Malik, salatu'l-cema'a (1/132).

 

2852- Bunu Osman b. Hakim, Abdurrahman b. Ebi Amre kanalıyla Hz.

Osman'dan, o da Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) aynısı merfu olarak aktarmıştır.

 

2853- Abdurrahman b. Ebi Amre der ki: Namaz kılıp Mescid'e girdim. Girdiğimde Osman'ın tek başına oturduğunu gördüm. Karanlık olmuştu ve bana: "Sen kimsin?" diye sorunca: "Ben, Abdurrahman b. Ebi Amre'yim" cevabını verdim. Bunun üzerine bana: "Ey yeğenim! Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yatsı namazını cemaatle kılan, gecenin yarısını ibadetle geçirmiş gibidir. Sabah namazını cemaatle kılan da bütün geceyi ibadetle geçirmiş gibidir'' buyurduğunu işittim" dedi.

Müslim, Sahıh'de Abdulvahid b. Ziyad ve başkası kanalıyla rivayet etmiştir.(--- Müslim, salat (1464).

 

2854- Şafii der ki: "Zeyd b. Sabit'ten (bu namazın) öğle (namazı) olduğu rivayet edilmiştir."

 

2855- Zeyd b. Sabit der ki: "Orta namazı, öğle namazıdır."(--- Beyhaki, es-Sünenü'I-Kübra (1/458).

 

2856- İbn Yerbu' el-Mahzumı ve başkası bunu Zeyd b. Sabit'ten rivayet etmiştir.

 

2857- Başka bir kanalla bu, Zeyd b. Sabit'ten rivayet edilmiş ve kendisi bunu huccet saymıştır. Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öğle namazını öğlenin sıcağında kılardı. Bu namazda arkasında ancak bir veya iki saf olurdu. İnsanlardan bazıları namaz vakti dinlenme yerlerinde, bazıları da ticaretinde olurdu. Bunun üzerine Yüce Allah: "namazlara ve orta namaza devam edin"[Bakara, 238] ayetini indirdi.

 

2858- İsnadı hakkında ihtilaf vardır.

 

2859- İbn Ömer, Usame b. Zeyd ve Ebu Said el-Hudri'nin kendi sözleri olarak da rivayet edilmiştir.

 

2860- Şafii der ki: "Başkası kanalıyla ikindi (namazı) olduğu rivayet edilmiştir. Allah Resulü'nden de (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu yönde rivayet gelmiştir.

 

2861- Zir der ki: Abıde es-Selmani'ye: "Hz. Ali'ye orta namazı sor" dediğimde, o da sordu. Ali şöyle dedi: "Ahzab günü ikindi namazını akşam namazı vakti yaklaşıncaya kadar geciktirdik. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allahım! Onların içlerini ateşle doldur. Onların evlerini ve kalplerini ateşle doldur. Güneş batana kadar bizi orta namazdan alıkoydular'' diye beddua etti."

 

2862- Yine şöyle dedi: "Biz bunun sabah namazı olduğunu düşünürdük.

Ta ki Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunun ikindi namazı olduğunu işittiğimiz zamana kadar." (--- Beyhaki, es-Sünenü'l-Kübra (1/460).

 

2863- Muhammed b. Sirin ve Ebu Hassan tarafından aynısı Abıde kanalıyla Hz. Ali'den Allah Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem)ı Ali'nin kavli olmaksızın rivayet edilmiştir.

Aynısı Sahih'de tahric edilmiştir.

 

2864- Abdullah (bo Mes'ud) der ki: Müşrikler Resulullah'l (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Güneş sararana veya kızılolana kadar ikindi namazından alıkoydular. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bizi orta namazdan alıkoydular. Allah onların kabirlerini ve içlerini ateşle doldursun" diye beddua etti.

 

2865- Veya: ("...." ifadesi yerine) "G..;." ifadesini kullandı.

 

2866- Başka bir kanalla aynısı Muhammed b. Talha'dan aynı mana ve aynı isnad ile rivayet edilmiştir. Ancak rivayetinde orta namazın ikindi namazı olduğunu söylemiş ve Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) "....." ifadesini kullanarak: "Allah onların kabirlerini ve içlerini ateşle doldursun'' diye beddua ettiğini bildirmiştir.

Müslim, Sahih'de Avn b. Sellam'dan rivayet etmiştir. (--- Müslim, salat (1400).

 

2867- Semure b. Cundub'un bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Orta namaz, ikindi namazıdır'' buyurmuştur. (--- Beyhaki, es-Sünenü'l-Kübra (1/460).

 

2868- Aynısı bize Ubey b. Ka'b, Ebu Eyyub el-Ensari, Abdullah b. Amr b. el-As ve Ebu Hureyre'nin kendi kavilleri olarak rivayet edildi.

 

2869- Aynısını Abdullah b. Abbas, Abdullah b. Ömer, Ebu Said el-Hudri ve Hz. Aişe kanalıyla da rivayet ettik.

 

2870- Bize bildirilene göre Bera b. kib şöyle demiştir: Biz bu ayeti Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte bir zaman "namazlara ve ikindi namazına dikkat edin" diye okuduk. Daha sonra da: "namazlara dikkat edin, hele orta namaza"[Bakara, 238] şeklinde okuduk. Bu iki ayet aynı mı, değil mi bilmiyorum.

 

2871- Biz bunu Sünen kitabında isnadıyta zikrettik. Burada da ŞafiI'nin rivayet ettiği veya işaret ettiği hadisleri rivayet etmekteyiz. Doğruya Allah ulaştırır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Kıbleye Dönmek