MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

NAMAZ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Vitri Gecenin Başında, Ortasında veya Sonunda Kılmak

 

5527- şan! der ki: "İşittiğime göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gecenin başında da, sonunda da vitir kılmıştır. Benzeri sabit olan bir hadisle, onun kadar sağlam olmayan başka bir hadisle de bildirilmiştir. Bu da daha önce de zikrettiğim gibi kişinin, gecenin istediği vaktinde vitri kılabileceğinin mubah olduğunu göstermektedir."

 

5528- Şafii sözlerine devam edip sonunda şöyle der: Mesruk'un bildirdiğine göre Aişe: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gecenin her bir vaktinde vitir kılmıştır. Ancak vefatına doğru vitri seher vaktine kadar geciktirirdi" demiştir.

Müslim, Sahih'de Yahya b. Yahya kanalıyla Süfyan'dan ve Buhari ıse başka bir kanalla Müslim b. Subayh'tan rivayet etmiştir.(--- Buhari, salat (996) ve Müslim, salat (170S).

 

5529- Yahya b. Vessab ise bunu Mesruk kanalıyla Aişe'den: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gecenin başında da ortasında da sonunda da vitir kılmıştır. Ancak vefatına doğru vitri seher vaktine kadar geciktirirdi" lafzıyla rivayet etmiştir.(--- Müslim, salat (1706).

 

5530- Bize rivayet olunduğuna göre Abdullah b. Ebi Kays der ki: Aişe'ye Hz. Peygamber'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vitrini sorduğumda şu karşılığı verdi:

"Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vitri bazen gecenin başında bazen de sonunda kılardı."(--- Müslim, taharet (26).

 

5531- Sünen Harmele'de geçtiği gibi Şafii bunlar arasından vitrin gece sonunda kılınmasını tercih etmiştir.(--- Bakın: Şafii, el-Ümm (1/143).

 

5532- Şafii bu tercihine yönelik şöyle der: "Çünkü Ebu Ya'fur'un rivayetinde Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefatına doğru vitrini gece sonuna doğru kıldığı zikredilmiştir. Onun bu rivayeti Aişe'nin, İbn Abbas'ın ve Zeyd b. Halid el-Cühenı'nin bu konudaki rivayetlerine mutabıktır."

 

5533- Urve'nin Aişe'den olan rivayeti daha önce zikredilmiştİ.

5534- Kasım'ın Aişe'den olan rivayeti daha sonra zikredilecektir.

 

5535- İbn Abbas'ın bu yöndeki rivayeti de imamın namazda duracağı yer başlığı altında zikredilecektir.

 

5536- Zeyd b. Halid el-Cüheni'nin rivayetine gelince, Zeyd şöyle der:

Kendi kendime: "Bu gece Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) nasıl namaz kıldığını görüp öğreneceğim" dedim ve kapısının veya çadırının eşiğinde beklemeye koyuldum. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gece kalkıp kısa iki rekat kıldı. Ardından uzun mu uzun iki rekat daha kıldı. Sonra bir öncekinden daha kısa olan iki rekat kıldı. Sonra bir öncekinden daha kısa olan iki rekat daha kıldı. Sonra bir öncekinden daha kısa olan iki rekat daha kıldı. Sonra bir öncekinden daha kısa olan iki rekat daha kıldı. Sonra vitir kıldı. Bu şekilde de on üç rekat kılmış oldu."

Müslim, Sahih'de Kuteybe kanalıyla Malik'ten rivayet etmiştir.(--- Müslim, salat (ı 773).

 

5537- Said b. el-Müseyyeb bildiriyor: Ebu Bekr ile Ömer, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanında vitir konusunu müzakere ettiler. Ebu Bekr: "Ben gecenin başında vitri kılıyorum" derken, Ömer: "Ben gecenin sonunda vitri kılıyorum" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bu (Ebu Bekr) ihtiyata göre, şu da (Ömer) yapabileceğine inanarak kılıyor" buyurdu.(--- Bakın: Kenzü'l-ummal (21/933).

 

5538- Said b. el-Müseyyeb bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Bekr'e: "Vitri ne zaman kılıyorsun?" diye sorunca, Ebu Bekr: "Yatmadan önce" veya: "Gecenin başında kılıyorum" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Ey Ömer! Sen ne zaman kılıyorsun?" diye sorunca, Ömer: "Gecenin sonunda" dedi. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bunu size bir örnekle açıklayayım mı?" buyurdu ve şöyle devam etti: "Ey Ebu Bekr! Sen: ''Kılmam gerekeni kıldım, artık nafile kılmayı beklerim'' demiş gibisin. Ey Ömer! Sen ise bu gücü kendinde görenler gibi yapıyorsun, "(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (3/35-36).

 

5539- Sünen kitabında da sahih olarak Cabir'den rivayet ettiğimiz gibi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Gece sonunda uyanamamaktan endişe eden kişi, vitri gece başında kılsın. Gece sonunda uyanabileceğini düşünler ise vitri gece sonuna bıraksın. Zira gece sonunda yapılan kıraatte melekler hazır bulunur ve daha faziletlidir. "(--- Müslim, salat (1735).

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Vitri Kıldıktan Sonra Üzerine Bir Rekat Daha Kılmak