MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

NAMAZ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Vitri Kıldıktan Sonra Üzerine Bir Rekat Daha Kılmak

 

5540- Nafi' der ki: "Bulutlu bir günde Mekke'de ibn Ömer ile beraberdim.

İbn Ömer sabah vaktinin girmesinden çekindiği için bir rekat vitir kıldı. Daha sonra bulutlar dağılınca sabah vaktinin uzak olduğunu gördü. Bunun üzerine o rekatın üzerine bir rekat daha kıldı."(--- Malik, salat (19).

 

5541- Rabi' der ki: Şafii'ye: "Sence kişi vitrin üzerine bir rekat daha kılabilir mi?" diye sorduğumda: "Hayır! Çünkü rivayet edildiğine göre İbn Abbas, ibn Ömer'in vitrine bir rekat eklemesini kerih görmüştür" dedi.(--- Şafii, el-Ümm (1/143).

 

5542- Beyhaki der ki: Bize bildirildiğine göre Ebu Bekr, Ammar b. Yasirı Abdullah b. Abbas, Hudeybiye biatında bulunan Aiz b. Amr ve Ebu Hureyre böylesi durumlarda vitrin üzerine rekat eklemez ve vitri de yeniden kılmazlardı.(--- Buhari, meğazi (4176).

 

5543- Hz. Aişe der ki: "Yitri kıldıktan sonra uyuyan, sonra kalkıp vitre bir rekat daha ekleyen, sonunda da vitri yeniden kılanlar vitir namazıyla oynuyorlar demektir."(--- Beyhaki, es-Sünenu'l-kübra (3/37).

 

5544- Şafii der ki: "Gecenin başında vitri kılan kişi, gece sonuna kadar nafile namazlarını ikişer rekat olarak kılar."

 

5545- Sonrasında Şafii, Hz. Ali'nin şu sözünü nakleder: "Vitir üç şekilde kılınır. Gecenin başında kılmak isteyen kişi vitri kılar. Sonradan uyanıp üzerine bir rekat daha kılarak bunu vitirden çıkarabilir. Daha sonra sabaha kadar ikişer rekattı namaz kılıp, sonunda da vitir kılar. İsterse de kıldığı vitri bozmadan uyandığında sabaha kadar ikişer rekatlı namaz kılar. İsterse de vitri gece sonunda kılar."(--- Şafii, el-Ümm (1/143-144) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (3/37).

 

5546- Şafii der ki: "Ancak onlar (Iraklılar) kişinin kıldığı vitri sonradan bozmasını kerih görmüş ve: ''Kişi vitri gece başında kıldığı zaman sonraki namazları ikişer rekat olarak kılar'' demişlerdir."

 

5547- Şafii, onların bu konuda Hz. Ali'ye muhalif düştüklerini göstermek için bunu zikretmiştir. Sünen Harmete'de geçtiği gibi de kendi görüşüne Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vitirden sonra sabah namazının iki rekat nafile namazını kılmasını, bu iki rekatı da sabah namazı vaktinden önce henüz vitri kılmanın caiz olduğu bir zamanda eda etmesini delil olarak getirmiştir.

 

5548- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gece vakti on bir rekat nafile namazı kılar, bunlardan biriyle vitir yapardı. Ondan sonra da sabah namazının iki rekat nafile namazını kılardı. Bu şekilde de toplamda on üç rekat kılmış olurdu."

Müslim, Sahih'de başka bir kanalla Hanzala'dan rivayet etmiştir.(--- Buhari, teheccüd (1140) ve Müslim, salat (1696).

 

5549- Huccet olarak yine İbnu'!-Müseyyeb'İn Ebu Bekr'in vitri konusundaki rivayetini getirmiştir. Bu rivayet de daha önce zikredilmişti.

 

5550- Hocalarımızın da bize bildirdiğine göre Talk b. Ali erken kıldığı vitri tekrardan kılmamış ve: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bir gecede iki vitir olmaz'' buyurduğunu işittim" demiştir.(--- Ebu Davud, salat (1439), Nesai, kıyamu'l-leyl (3/229), Tirmizi, salat (470), İbn Huzeyme, Sahih (1101), Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (3/36), Ahmed, Müsned (4/23), Tayalisi (1095) ve Taberani (8247).

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Vitirde Kıraat