MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

NAMAZ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Sabah Namazının İki Rekatlık Sünneti

 

5320- Müminlerin annesi Hafsaf nın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Müezzin sabah namazı ezanını okuyup bitirdikten sonra sabahın vakti de girince kişi kamet getirilmeden önce kısa iki rekat namaz kılar. "(--- Müslim, salat (1646).

 

5321- Şafii der ki: "Kişi mescide girdiği zaman sabah namazı için kamet getirildiğini görürse iki rekat nafile namazı kılmadan cemaate katılır."

 

5322- Ebu Hureyre der ki: Sabah namazı için kamet getirilince adamın biri gelip iki rekat (nafile) namaz kıldı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: "Namaz için kamet getirilincefarz namazdan başka namaz kılınmaz" buyurdu.(--- Müslim, salat (1615).

 

5323- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Namaz için kamet getirilince farz namazdan başka namaz kılınmaz" buyurmuştur.

 

5324- Başka bir yerde ise ravi bunu "Ukimet" lafzı yerine: "Kamet" lafzı ile rivayet etmiştir.

 

5325- Müslim, Sahih'de Yahya b. Habıb kanalıyla Ravh'tan rivayet etmiştir. Ayrıca Verka b. Ömer ve Eyyub es-Sahtiyanı kanalıyla Amr b. DInar dan merfu olarak rivayet etmiştir.(--- Müslim, salat (1618).

 

5326- Bunlardan başka kişilerden de merfu olarak rivayet etmiştir. Müslim bunu bir iki defa mevkuf olarak rivayet etmiş olsa da bu hadisin asılda merfu olduğu gerçeğini değiştirmez.

 

5327- İbn Buhayne der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), sabah namazı için kamet getirildikten sonra bir adamın iki rekat nafile kıldığını görünce: "Sabah namazı dört rekat mı? Sabah namazı dört rekat mı?" diye çıkıştı.(--- Buhari, salat (663) ve Müslim, salat (1619).

 

5328- Buhari, Sahih'de Şu'be'den tahric etmiştir.

 

5329- Yine Buhari ve Müslim, İbrahım b. Sa'd kanalıyla babası Sa'd'dan: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sabah namazı için kamet getirildikten sonra (nafile) namaz kılan bir adamla karşılaşınca ... " lafzıyla tahric etmişlerdir.(--- Müslim, salat (1621).

 

5330- Bu rivayetten de nafile namaz kılan adamın saf dışında bunu kıldığını anlıyoruz. Bu durum Abdullah b. Sercis'in hadisinde daha açık bir şekilde görülmektedir.

 

5331- Abdullah b. Sercis der ki: Adamın biri Mescid'e girdi. Mescid'in bir köşesinde iki rekat nafile namaz kıldıktan sonra cemaatle farz namaza katıldı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazı bitirip selam verince ona: "Ey filan! Bu iki namaz içinden hangisini sabah namazı sayacaksın? Tek başına kıldığın namazı mı yoksa bizimle kıldığın namazı mı?" buyurdu.

 

5332- Müslim, Sahih'de Züheyr b. Harb kanalıyla Mervan b. Muaviye'den rivayet etmiştir.

 

5333- Abdulvahid b. Ziyad da bunu Asım'dan: "Safa varmadan önce iki rekat namaz kıldı" lafzıyla rivayet etmiştir.

 

5334- Bu rivayet, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) o adama bu şekilde çıkışmasını, saflara bitişik bir şekilde o namazı kılmasına veya nafile namaz ile farz namazı arasında yer değiştirme ya da konuşmayla ara vermemesine yoranlara bir cevaptır. Zira bu rivayet bize adamın o namazı saflara varmadan önce Mescid'in bir kenarında kıldığını, daha sonra da Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte farz namaza katıldığını göstermektedir.

 

5335- Bu konuda hadisin Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldiği sabit ise başka hiç kimsenin uygulamasına itibar edilmez.

 

5336- Bunun yanında rivayet edildiğine göre Ömer b. el-Hattab, kamet getirildiğini duymasına rağmen nafile namaza duran bir adamı görünce onu darbetmişti ''l(--- Bakın: Abdurrezzak, Musannef (2/436) ve Beyhakl, es-Sünenü'l-kübra (2/483).

 

5337- Yine rivayet edildiğine göre İbn Ömer, müezzin kamet getirirken bir adamın iki rekat nafile kıldığını görünce ona: "Sabah namazını dört rekat olarak mı kılıyorsun?" diye çıkışmıştır.(--- Bakın: Abdurrezzak, Musannef (2/440) ve BeyhakI, es-Sünenü'l-kübra (2/483).

 

5338- Şafii der ki: "Bu durumda kişi bu iki rekatı sabahın farzını kıldıktan sonra veya güneş doğduktan sonra kılabilir."

 

5339- Beyhaki der ki: "Bu konuda Şafii'nin isnadıyla Kays'ın hadisi daha önce zikredilmişti."

 

5340- Şafii el-Kadim'de şöyle der: Sabah namazının iki rekatlık nafilesini kaçıran kişinin bu iki rekatı aynı gün içinde kaza etmesini daha güzel buluyoruz. Zira güneş doğduktan sonra gündüz kılınan nafile namazlardan olur.

 

5341- Ubeydullah b. Ömer'in Nafi'den bildirdiğine göre İbn Ömer bu iki rekatı güneş doğduktan sonra kaza etmiştir. Kasım'dan da aynısı rivayet edilmiştir.(--- Bakın: Abdurrezzak, Musannef (2/444).

 

5342- Malik bildiriyor: "Bana bildirildiğine göre Abdullah b. Ömer sabahın iki rekatlık nafilesini kaçırınca onları güneş doğduktan sonra kılmıştır."(--- Malik, salat (32).

 

5343- Malik der ki: "Kasım b. Muhammed'in de böyle yaptığı bana ulaştı."(--- Malik, salat (33).

 

5344- Beyhakl der ki: "Aynısını Süfyan, Ubeydullah b. Ömer kanalıyla Nafi'den, o da İbn Ömer'den rivayet etmiştir."

 

5345- Gece molası olayında da zikredildiği gibi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) güneş doğana kadar uyuyakalınca bu iki rekatı sabahın farzı ile birlikte kaza etmiştir.

 

5346- Beşır b. Nehık vasıtasıyla Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sabah namazını güneş doğana kadar kılamayan kişi doğduktan sonra kılsın" buyurmuştur.(--- Tirmizi, salat (423), Hakim, Müstedrek (1/274), İbn Huzeyme, Sahih (1117), Darekutni, Sünen (1/382-383) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (2/484).

 

5347- Şafii el-Kadim'de der ki: Kişi sabahın bu iki rekatını kamet getirilene kadar kılamadığı zaman daha sonra bunları kılmasını doğru bulmam.

Müzeni'nin rivayetinde ise "Öğle namazının kameti getirilene kadar kılamadığı zaman ... " şeklinde geçer.

 

5348- Zira Süfyan b. Uyeyne'nin bize Amr b. DInar vasıtasıyla Ata b. Yesar'dan bildirdiğine göre Ebu Hureyre: "Namaz için kamet getirilince farz namazdan başka namaz kılınmaz" demiştir.

 

5349- Said b. MansOr bunu Süfyan kanalıyla mevkuf olarak rivayet etmiş, sonunda şöyle demiştir: Süfyan'a: "Merfu bir hadis midir?" diye sorduğumda: "Evet!" dedi.

 

5350- Beyhaki der ki: Daha önce bu bize Zekeriyya b. İshak kanalıyla Amr'dan merfu olarak rivayet olunmuştu.

 

5351- Müzenı bu hadisin metnini Şafii'nin: "Öğle namazının kameti getirilene kadar kılamadığı zaman ... " sözünden sonra zikretmiştir. Şafii de bu hadisi isnadıyla "Kamet getirilene kadar" sözünden sonra zikretmiş, bununla sabah namazını kastetmiştir.

 

5352- Şafit sonra insanlardan birinden naklen: "Farzın iki rekatını da cemaatle kaçıracak olsa dahi bu iki rekat nafileyi kılar" dediğini zikreder ve: "Ancak bu söz bu konudaki hadise muhaliftir" der.

 

5353- Yine Şafii'nin herhangi bir kayıt belirtmeden: "Kaçırdığı bu iki rekatı o günü kaza eder" dediğini zikretmiştik.

 

5354- Buvayti'nin kitabında ise: "Güneş tepe noktasını aştıktan sonra artık bu iki rekat kaza edilmez" dediği ve İbn Ömer'in rivayetine dayanarak bu vakte kadar kaza edilmesini müstehab bulduğu zikredilmiştir.

 

5355-5356- Beyhaki der ki: Bize İbn Şihab'ın Saib b. Yezid ile Ubeydullah b. Abdillah b. Utbe vasıtasıyla Abdurrahman b. Abdilkar!'den naklen Ömer b. el-Hattab'dan bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Uyuyakalıp hizbini veya hizbinden bir kısmını okuyamayan kişi bunu sabah ile öğle namazları arasında okuduğu zaman gece okumuş gibi sevabını alır. "

Müslim, Sahih'de Harmele kanalıyla İbn Vehb'den rivayet etmiştir. (--- Müslim, salat (1714).

 

5357- Rivayet edildiğine göre Ümmü Seleme: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), heyetle görüşmesinden dolayı kaçırdığı iki rekatı sonradan kaza etti" demiştir.

 

5358- Her ne kadar kaçırılan vakte en yakın zamanda kaza edilmesi daha güzel bulunsa da bu ve daha önce zikrettiklerimize dayanarak kaçırılan nafile namazların kaza edilmesi sabitleşmiş olur.

 

5359- Şafii, her ne kadar sabit olmasa da bu yöndeki rivayete dayanarak kaçırılan bayram namazının nafilesinin kazasını da müstehab görmüştür. Bu hadisi de inşallah kendi konusu içinde zikredeceğiz.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Nafile namazların Gece ve Gündüz İkişer Rekat Olarak Kılınması