MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

NAMAZ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Vitir Namazının Vakti

 

5300-5301- Sünen Harmele'de Şafii'nin senediyle aktardığına göre İbn Ömer şöyle demiştir: Geceleyin namaz kılanlar sonunu vitir yapsın. Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu emrederdi. Şafak söktüğü zaman da gece namazı ile vitrin vakti biter. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Vitr'i şafak sökmeden önce kılın" buyurdu.(--- Müslim, salat (152).

 

5302- Şafii el-Kadim'de: "Kişi sabah namazını kılmadıkça vitri kılabilir" demiş ve İbn Mes'ud'un hadisini zikretmiştir.

 

5303- Abdullah (b. Mes'ud) der ki: "Vitir, yatsı namazı ile sabah namazı arasında kılınır."(--- Abdurrezzak, Musannef (3/11).

 

5306- Eba Abdirrahman bildiriyor: Hz. Ali, müezzin tesvıb yaptıktan sonra çıktı ve: "Vitrin vaktini soran kişi nerede? Vitir namazının vakti işte bu vakittir" dedi ve: "Andolsun yöneldiği zaman geceye ve ağarmaya başlayan sabaha''[Tekvir, 17,18] ayetlerini okudu.(--- Abdurrezzak, Musannef (3/17), Şafii, el-Ümm (7/165) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (2/479).

 

 

5307- Şafii der ki: Ancak alimler bu söze göre amel etmez veya: "Bu vakitler vitir vakitleri değildir" derler.

 

5308- Beyhaki der ki: İsmail b. Ebi Halid de Hz. Ali'nin sözünü Eba Abdirrahman'dan rivayet ederek mutabaat etmiştir. - Allah doğrusunu bilir - Hz. Ali de o sözüyle uyuyup veya unutup vitri kılamayan kişinin sabah namazından önce o vakitte onu kılabileceğini anlatmak istemiştir.

 

5309- Şafii der ki: "Kişi (vitri kılmadan) sabah namazını kıldığı zaman artık vitri kaza etmez."

 

5310- el-Kadım'de ise: "Vitri kaza etmez, zira vitir belli bir vakitte yapılan bir ameldir" demiştir.

 

5311- Şafii der ki: Bize rivayet edildiğine göre adamın biri İbn Ömer'e, birinin vakit namazlarından bazılarını unutarak kılmadığı için sonradan kaza ettiğini söyledi ve kaza ettiği namazlar içinde vitir namazını da zikretti. İbn Ömer: "Vitir namazını kaza etmesi gerekmezdi" dedi.(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (2/48).

 

5312- Şafii der ki: "Bu şekilde İbn Ömer, kılınamayan vitir namazının kazasının olmadığını bildirmiştir."(--- Şafii, el-Ümm (1/143).

 

5313- Şafii der ki: Bize rivayet edildiğine göre Abdullah b. Mes'ud: "Vitir namazı yatsı ile sabah namazları arasında kılınır" demiş ve vitir namazının vaktinin bu zaman aralığı olduğunu bildirmiştir.

 

5314- Buna dayanarak vitri ve sabahın iki rekatlık nafilesini kaçıran kişiye kazası gerekmediğini söylüyorduk. Daha sonra ise bunları kaçıran kişinin bunu gündüz vakti kılacağını söyledik.(--- Şafii, el-Ümm (1/143).

 

5315- Beyhaki der ki: Abdurrahman b. Ebi Amre'nin Ebu Hureyre'den bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Biriniz vitri kılmadan sabahı ettiği zaman sabah vakti vitri kılsın" buyurmuştur.(--- Hakim, Müstedrek (1/302) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (2/478).

 

5316- Ata b. Yesar vasıtasıyla Ebu Said el-Hudri'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Biriniz uyuyup veya unutup vitri kılamadığı zaman onu sabah vakti veya hatırladığında kılsın" buyurmuştur.(--- Ebu Davud, salat (1431), Tirmizi, salat (465), İbn Mace, salat (1188), Ahmed, Müsned (3/31), Hakim, Müstedrek (1/302) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (2/480).

 

 

5317- Bize rivayet edildiğine göre İbn Ömer'e: "Güneşin doğuşuna kadar vitri kılamayan kişi güneş doğduktan sonra onu kılabilir mi?" diye sorulunca:

"Güneşin doğuşuna kadar sabah namazını kılamadığın zaman onu doğduktan sonra kılmaz mıydın?" dedi. Adam: "Tabi ki kılardım" karşılığını verince, İbn Ömer: "0 zaman vitri de o şekilde kılar" dedi.(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (2/480).

 

5318- Yine rivayet edildiğine göre İbn Mes'ud'a: "Sabah ezanından sonra vitir kılınır mı?" diye sorulunca: "Evet, kametten sonra bile kılınır" dedi ve Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) uyuyakaldığı için sabah namazını güneş doğduktan sonra kıldığını anlattı.(--- Bakın: Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (2/481).

 

5319- Bütün bunlar da vitir namazının kazasının olduğunu göstermektedir. Bu da Şafii'nin oruç konusu içinde, bayram namazı başlığı altında ve nafile namaz kılmanın yasaklandığı vakitler başlığı altında her zaman kıldığı nafile namazlarını unutarak kılamayan kişinin bu namazları kaza etmesi yönünde söylediklerini desteklemektedir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Sabah Namazının İki Rekatlık Sünneti