MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

NAMAZ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Hz. Ali, İbn Ömer ve Başkalarından Nakledilen İkindiden Sonra Namaz Kılmak ve Cenaze Namazı Kılmakla İlgili Rivayetler

 

5236- Hz. Ali'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "İkindiden sonra güneş yüksekte iken kılacağınız namazdan başka namaz kılmayınız" buyurmuştur.(--- Ebu Davud, salat (1274), Nesai, salat (574) ve Ahmed, Müsned (1/81)

 

5237- Hz. Ali der ki: Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ikindi ve sabah namazı dışındaki bütün namazların ardından iki rekat namaz kılardı.(--- Ebu Davud, salat (1275)

 

5238- Şafii: "Bu, ilk hadise ters düşmektedir" demiştir.(--- Ahmed, Müsned (1/130).

 

5239- Asım der ki: Hz. Ali ile beraber bir yolculuktayken ikindi namazın: kıldıktan sonra çadırına girip iki rekat namaz kıldı.(--- Şafii, el-Ümm (7/167).

 

5240- Bu hadisler birbiriyle çelişmektedir.

 

5241- Beyhaki der ki: Üçüncü hadiste belirtilen iki rekatı, Ümmü Seleme'nin Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) naklettiği gibi Hz. Ali'nin daha önce kılmayı adet edindiği iki rekatı zamanında kılmadığı için kılmış olabilir.

 

5242- İkinci hadis ise Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) nakledilen ikindi ve sabah namazından sonra namaz kılmanın yasaklanmasıyla ilgili hadislerine muvafıktır.

 

5243- İlk hadis ise bunlarla çelişmektedir.

 

5244- Buhari ve Müslim; ravilerden Vehb b. el-Ecda'yı huccet kabul etmemişlerdir. Bu kişinin rivayetleri, hafızların sabit isnadla naklettiği hadislere muhalefet ettiği rivayetlerde onlar birden çok, o tek kaldığı için kabul edilmez.(--- Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (2/459).

 

5245- Nafi'nin bildirdiğine göre Abdullah b. Ömer, eğer ikindi namazı ve sabah namazı vaktinde kılınmışsa bu namazlardan sonra cenaze namazı kılardı.(--- Malik, cenaiz (21).

 

5246- Başka iki yolla nakledildiğine göre İbn Ömer, güneş batmak üzereyken, batıncaya, doğmak üzereyken de doğuncaya kadar namaz kılınmasına izin vermezdi.(--- Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (2/459).

 

5247- Ebu Berze el-Eslemı ve Enes b. Malik'in de aynı şeyi yaptığı nakledilmiştir.

 

5248-5249- Bu konuda onların görüşünü tercih edenler Ukbe b. Amir el-Cüheni'nin şu hadisini delil göstermişlerdir: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) üç vakitte namaz kılmamızı ve ölülerimizi defnetmemizi yasaklardı. Biri, güneşin doğuşu ile iyice yükselmesi arasındaki zamandır. Diğeri, güneşin tepe noktasına gelişi ile batıya kayması arasındaki zamandır. Diğeri de, güneşin batmaya yüz tutması ile batması arasındaki zamandır."

Müslim bunu Sahih'te İbn Vehb kanalıyla Musa'dan rivayet etmiştir. (--- Müslim, salat (3/293).

 

5250- Ravh b. el-Kasım da bunu Musa b. Ali kanalıyla babasından şu ilaveyle nakletmiştir: Ukbe'ye: "Ölülerimizi gece defnedelim mi?" diye sorunca: "Evet. Hz. Ebu Bekr gece defnedildi" cevabını verdi.

 

5251- Beyhaki der ki: Bu vakitlerde namaz kılmanın yasaklanması genel bir yasaklamadır. Şafii ise bütün namazlar için bu yasağın geçerli olduğunu söylemiştir. Bu vakitlerde ölüleri defnetmenin yasaklanması, cenaze namazı kılmayı yasaklamaz. Bu vakitlerde cenaze namazı kılınabilir. İlim ehlinin çoğunluğuna göre hadisteki defnetme yasağı, haram manasında değil, mekruh manasındadır.

 

5252- İbn Ömer'den bu konuda rivayet edilen hadisle ilgili olarak Şafii şöyle dedi: İbn Ömer Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sizden biri bekleyip de güneşin doğacağı veya batacağı zaman da namaz kılmasın" sözünü mutlak olarak ela almış ve cenaze namazını da buna dahil etmiştir. Ancak sabah ve ikindiden sonra cenaze namazı da kılmıştır. Çünkü bu vakitlerde namazın yasaklanmasıyla ilgili bir rivayetinin olduğunu bilmiyoruz.

 

5253- Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem), güneş doğarken ve batarken namaz kılmayı yasakladığı gibi sabah ve ikindiden sonra namaz kılmayı yasakladığını bilen kişinin, bu yasaklamanın, cenaze veya kaza namazı gibi namazların dışındaki namazlar için geçerli olduğunu bilir.

 

5254- Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öğleden sonra kılmayı adet edindiği ancak meşguliyetinden dolayı kılamadığı iki rekatı ikindiden sonra kıldığını rivayet edenin, Kays'ın sabah namazından sonra da kılmayı alışkanlık haline getirdiği iki rekata devam etmesine Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ses çıkarmaması, kişinin kılmayı alışkanlık haline getirdiği nafile namazı bu vakitlerde kılmasında sakınca olmadığını kabul etmesi gerekir.

 

5255- Rabi der ki: Şafii, bu açıklamayı bu konuda görüş belirtirken yapmıştır.

 

5256- Sahih olan bir isnadla Hafsa'dan bildirildiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tan ağarınca sadece hafif iki rekat kılardı.(--- İbn Mace, salat (1145).

 

5257- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Tan ağardıktan sonra, sabah namazının iki rekatından (sünnetinden) başka namaz yoktur" buyurdu.(--- Ebu Davud, salat (1278) ve Tirmizi, salat (419).

 

5258- Abdullah b. Amr da Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) aynı rivayette bulunmuştur. (--- Darekutni, Sünen (161) ve Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (2/465).

 

5259- Said b. el-Müseyyeb de ResUlullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) aynı rivayette bulunmuştur.(--- Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (2/466).

 

5260- Said b. el-Müseyyeb'in de bunu yasakladığı nakledilmiştir. Ona: "Ey Ebu Muhammed! Allah bana bu namazdan dolayı bir azap verecek mi?" diye sorunca, İbnu'l-Müseyyeb: "Hayır, fakat sünnete ihtilaf ettiğin için sana azap verecektir" cevabını vermiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Nafile Namaz ve Ramazan Ayının Gece İbadeti Vitir Namazı ile Sabah Namazının İki Rekatı Nafiledir