MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

NAMAZ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Nafile Namaz ve Ramazan Ayının Gece İbadeti Vitir Namazı ile Sabah Namazının İki Rekatı Nafiledir

 

5261- Talha b. Ubeydillah der ki: Bir adam Resulullah'a gelip ona İslam'ı sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Gece ve gündüz beş vakit namaz kılmaktır'' buyurdu. Adam: "Bana bundan başka namaz var mıdır?" diye sorunca, Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Hayır, ancak nafile namaz kılarsan o ayrı'' buyurdu.(--- Müslim, iman (1/395).

 

5262- Şafii der ki: Farz olan namazlar beş tanedir. Bunlar dışındakiler ise nafiledir. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) deve üzerinde vitir namazı kılmıştır. Ancak bildiğimiz kadarıyla hiçbir farz namazı deve üzerinde kılmamıştır.

 

5263- Abdullah b. Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yönü ne tarafa olursa olsun, bineğinin üzerinde nafile ve vitir namazı kılardı. Fakat binek üzerinde farz namazı kılmazdı.

Müslim bu hadisi Sahlh'te Harmele kanalıyla İbn Vehb'den, ilk hadisi ise Buhari ve Müslim Malik kanalıyla rivayet etmiştir. (--- Müslim, salat (2/575).

 

5364- İlk bölümde Hz. Ali'nin, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefatından sonra binek üzerinde vitir namazı kıldığını zikretmiştik.

 

5265- İbn Ömer'in, vitir namazını kılmak için bineğinden inmesi, binek üzerinde vitir namazı kılmanın caiz olmadığını göstermez. Bize nakledilen bu rivayetlerin neshedildiğine dair tarih belirtilmeden nakledilen rivayetler, bize nakledilen rivayetlerin neshine sebep olamaz.

 

5266- Şayet bu konuda gelen hadis sabit ise Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ilk önce vitri ortaya koymuştur. Onu bineğinin üzerinde kılması da ibadet olarak ortaya konmasından ve müslümanlara kılınmasını emretmesinden sonradır. Bu durumda önceki uygulama daha sonraki bir uygulamayı nasıl neshetmiş olabilir? (--- Beyhaki, es-Sünenu'l-kübra (2/469).

 

5267- Bize bildirildiğine göre Hz. Ali şöyle dedi: "Vitir namazı, farz namazlar gibi kılınması kesin bir dille istenen bir namaz değildir. Ancak Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize kalan güzel bir sünnettir. Allah tektir ve teki sever."

 

5268- Başka bir defasında: "Ey Kur'an ehli! Vitir namazı kılın. Zira Allah tektir ve teki sever" demiştir.(--- Ahmed, Müsned (1/10), Ebu Davud, salat (2/61), Tirmizi, salat (453-454), İbn Mace, salat (1169) ve İbn Huzeyme, Sahih (2/136-137).

 

5269- İbn Mes'ud'un bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah tektir ve teki sever. Ey Kur'an ehli! Vitİr namazı kılın" buyurmuştur. Bir bedevi Abdullah b. Mes'ud'a: "Ne diyorsun?" deyince, Abdullah: "Seninle ve senin arkadaşlarınla bir ilgisi yoktur" karşılığını verdi.(--- Ebu Davud, salat (1417).

 

 

5270- Bize bildirildiğine göre Ubade b. es-Samit'e vitir namazı sorulunca: "Vitir, Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ve Müslümanların da kıldığı vacip olmayan güzel bir ibadettir" karşılığını verdi.

 

5271- Ubade'nin, vitir namazının vacip olduğunu söyleyenlere cevabı ve buna gösterdiği delil namaz konusunun başında geçmiştir.(--- Beyhaki, es-Sünenu'l-kübra (2/467).

 

5272- İbnu'l-Munıb'in, Abdullah b. Bureyde kanalıyla babasından, onun da Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) olan hadisi: "Vitir haktır. Vitir kılmayan bizden değildir'' şeklindedir.(--- Ebü Davud, salat (1419), Hakim, Müstedrek (1/306) ve Beyhaki, es-Sünenu'l-kübra (2/470).

 

5273- Ebu'l-Munıb el-Atekı bunu rivayette tek kalmıştır. Buhari bu kişinin münker rivayetler yaptığını söylemiştir.

 

5274- Harice b. HuzMe el-Adevi'nin bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Yüce Allah sizi öyle bir namaz ihsan etti ki bu namaz sizin için kırmızı develerinizin olmasından daha hayırlıdır. Bu namaz, yatsı namazı ile şafağın sökmesi (sabah namazı) arasında olan vitir namazıdır, vitir namazıdır."(--- Ebu Davud, salat (1418), Tirmizi, salat (452) ve İbn Mace, salat (1168).

 

5275- Buhari der ki: Bu hadisin isnadını oluşturan ravilerin birbirlerinden hadis dinlemiş oldukları bilinmemektedir.(--- Hakim, Müstedrek (1/306).

 

5276- Beyhaki der ki: Amr b. el-As ile başkasından hadisin bir kısmı zayıf isnadlarla mana olarak nakledilmiştir.

 

5277- Şuabu'l-iman adlı kitapta, sahıh isnadla Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu metin gibi bir hadis, sabah namazının iki rekatı hakkında nakledilmiştir.

 

5278- Şafii, el-Cedid'de tek başına kılınan nafile namazlarla ilgili şöyle derdi: "Bunların bazısı bazısından kuvvetlidir. En kuvvetli nafile ise vitirdir."

 

5279- Şafii el-Kadim'de: "En kuvvetli nafile, sabah namazının iki rekat (sünneti)dir" demiştir.

 

5280- Beyhaki der ki: Bunun sebebi Hz. Aişe'den nakledilen şu hadistir: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sabah namazından önceki iki rekata verdiği önemi hiçbir nafileye vermezdi ve: "Sabah namazının iki rekatı, dünya ve içindekilerden daha hayırlıdır" derdi.(--- Müslim, salat (1/501).

 

5281- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Atlılar sizi kovalasa bile bu iki rekatı bırakmayın" buyurdu.(--- Ebu Davud, salat (1258) ve Ahmed, Müsned (2/405).

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Farz Namazlar Dışındaki Nafile Namazlar