MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

NAMAZ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Bu Yasağın, Bazı Günlere Mahsus Olduğunun Delili

 

5223- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Cuma günü dışında, gün ortasında güneş (tepedeyken) zevale erinceye kadar namaz kılmayı yasakladı.(--- Şafii, Müsned (1/139), Beyhaki, es-Sünenu'l-kübra (2/464) ve Beğavi, Şerhu's-Sünne (3/329).

 

5224-5225- ŞafiI, İhtilafu'l-Ahadıs kitabında hadisi bu şekilde rivayet etmiştir. Cuma kitabında ise İbrahım b. Muhammed kanalıyla İshak'tan rivayet etmiştir.(--- Şafii, el-Ümm (1/197),

 

5226- Ebu Halid el-Ahmer, Abdullah isminde Medineli bir ihtiyar kanalıyla Said'den, o da Ebu Hureyre'den aynı şeyi Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rivayet etmiştir.

 

5227- Müzenı'nin rivayetinde ŞafiI, Ebu Said el-Hudri'nin bu konudaki hadisine işaret etmiştir.

 

5228- Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından olan Ebu Said el-Hudri ile Ebu Hureyre ed-Devsı şöyle dediler: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Cuma günleri hariç, gün ortasında namaz kılmayı yasaklardı."(--- Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (2/464).

 

5229-5230- Ebu Katade'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Cuma günleri dışında gün ortasında namaz kılmayı kerih görmüş ve: "Cuma günleri haricinde diğer günlerde cehennem ateşi tutuşturulur" buyurmuştur.(--- Ebu Davud, salat (1083) ve Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (2/464).

 

5231- Hadis mürseldir. Ravilerden Ebu'I-Halil, Ebu Katade'den hadis dinlememiştir. Mücahid de Ebu'l-Halil'den daha büyüktür.

 

5232- Beyhaki der ki: Ebu Hureyre ve Ebu Said'in hadislerinin isnadlarında huccet kabul edilmeyen bir kişi vardır. Ancak Ebu Katade'nin rivayetiyle bir araya gelince hadis güçlenmiştir.

 

5233- Şafii der ki: İnsanların Cuma için hazırlanmaları ve imam gelinceye kadar namaz kılmaları müstehabdır.

 

5234- Beyhaki der ki: Şafii'nin bu söylediği sahıh hadislerde mevcuttur. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Cuma namazına giderken tekbir getirmeyi, imam cemaatin yanına çıkıncaya kadar namaz kılmayı istisnasız olarak teşvik etmiştir.

 

5235- Bu da, Cuma günü gün ortasında namaz kılmayı mubah kılan hadislere muvafakat etmektedir. Allah en doğrusunu bilir. Tavus, Hasan ve Mekhul'den bu konuda ruhsat verildiği nakledilmiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Hz. Ali, İbn Ömer ve Başkalarından Nakledilen İkindiden Sonra Namaz Kılmak ve Cenaze Namazı Kılmakla İlgili Rivayetler