MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

NAMAZ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Bu Yasaklamanın Sadece Bazı Namazlar İçin Geçerli Olması

 

5148- Şafii der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu zaman dilimlerinde bütün namazları yasaklamamıştır. Farz veya müekked sünnetler, ya da kişinin kılmayı unuttuğu bir namaz bunun dışındadır. Bu namazlardan herhangi birini bu vakitlerde kılmakta sakınca yoktur. Çünkü Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cenaze namazını ikindiden ve akşamdan sonra da kıldığı konusunda icma vardır. (--- Şafii, el-Ümm (1/149).

 

5149- Bu durum tıpkı Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ramazan ayından bir gün önce oruç tutmayı yasaklaması gibidir. Kişinin her zaman tuttuğu oruç, Ramazan'dan bir gün önceye denk gelmişse tutmasında bir sakınca yoktur.

 

5150- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Güneş doğmadan önce sabah namazının bir rekatına yetişen, sabah namazına yetişmiş sayılır. Güneş batmadan önce ikindi namazının bir rekatına yetişen de ikindi namazına yetişmiş sayılır.''

Buhari ve Müslim bunu Sahih'te Malik kanalıyla tahric ettiler. (--- Buhari, salat (580) ve Müslim, salat (2/842).

 

5151- Şafii der ki: Güneş doğmadan önce sabah namazının bir rekatını kılan, diğer rekatı güneş doğunca, yani namaz kılmanın yasaklandığı vakitte kılmış olur. Yine ikindi namazının bir rekatını güneş batmadan kılan da ikindiyi iki vakitte kılmış olur. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu kişileri sabah ve ikindi namazına yetişmiş olarak saydığına göre, bu üç vakitte yasaklanan namazın nafile namazlar olduğu anlaşılır. (--- Şafii, el-Umm (1/149).

 

5152- Beyhaki der ki: Sabit bir hadiste Ebu Selem vasıtasıyla Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Güneş doğmadan sabah namazının ilk secdesine yetişen kişi namazını tamamlasın.''(--- Buhari, salat (SS6).

 

5153- Ebu Hureyre de bu şekilde fetva verirdi.

 

5154- Said b. Ebi Said el-Makburi der ki: Ebu Hureyre şöyle derdi:

"Uyuyarak veya unutarak sabah namazını kaçıran kişi, güneş doğmadan önce bir rekatını, güneş doğduktan sonra diğer rekatını kılarsa bu namaz geçerlidir. Unutarak veya uyuyarak ikindi namazını kaçıran kişi de güneş batmadan önce iki, güneş battıktan sonra iki rekat kılarsa bu namaza yetişmiş sayılır."

 

5155- Beyhaki der ki: Ebu Hureyre'nin fetvası bu şekildeyse ve önceki hadisi de rivayet etmişse, bu saatlerde de namaz kılmayı yasaklayan hadisi de kendisi rivayet etmişse, Ebu Hureyre'nin namaza yetişmeyle ilgili hadisinin neshedildiği nasıl iddia edilebilir.

 

5156- Nafi b. Cubeyr'in bildirdiğine göre Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından bir kişi şöyle dedi: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir yolculuğunda mola verip: "Namaz vakti bizi uyandırmak için bekçilik yapacak salih biri yok mu?" diye sorunca, Bilal: "Ben yaparım, ey Allah'ın Resulü!" karşılığını verdi. Bilal devesine yaslanarak fecir vaktini beklemeye başladı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ve sahabe güneşin yüzlerini yakmasıyla uyanınca Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Bilal!" diye seslendi. Bilal: "Ey Allah'ın Resulü! Uykusuzluk sende olduğu gibi beni de yenmiş ve uyumuşum" karşılığını verdi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) abdest alıp sabah namazının iki rekatını (sünneti) kıldı. Sonra biraz yol aldılar ve sabah namazını kıldı.(--- Müslim, salat (1/471).

 

5157- İbnu'l-Müseyyeb'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) uyuya kalıp sabah namazını kaçırınca güneş doğduktan sonra kıldı ve:

"Namazı unutup kılamayan onu hatırlayınca kılsın. Çünkü Allah kitabında ''Beni anmak için namazı kıl''[Taha, 14] buyurur" dedi.

 

5158-5159- Beyhaki der ki: Yunus b. Yezid, İbn Şihab'dan aktarmıştır.

İbnu'I-Müseyyeb: Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hayber gazvesinden dönerken ... " deyip mala vermeleriyle ilgili hadisi zikretti ve sonunda şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazı kaza edince: "Namazı unutup kılamayan onu hatırlayınca kılsın. Çünkü Allah kitabında ''Beni anmak için namazı kıl'' [Taha, 14] buyurur" dedi. Yunus der ki: İbn Şihab da bunu bu şekilde okurdu.

Müslim bunu Sahih'te Harmele kanalıyla İbn Vehb'den rivayet etmiştir.

 

5160- Şafii der ki: Bu, Enes ile imran b. Husayn'ın hadisiyle Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) mevsul olarak nakledilmiştir.

 

5161-5162- Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Namazı unutan veya uyuyakalanın ktifareti, onu hatırlayıma kılmaktır. ''(--- Buhari, salat (597).

 

Hadisin lafzı Abdulvehhab'a aittir. Müslim bunu Sahih'te Muhammed b. el-Müsenna kanalıyla Abdu'I-A'la b. Abdi'I-A'la'dan, o da Said'den rivayet etmiştir.

 

5163- Beyhaki der ki: Bir grup bunu ibn Ebi Arube kanalıyla Katade'den bu şekilde rivayet etmiştir.

 

5164-5166- Enes'in bildirdiğine göre Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) uyuyakalarak veya unutarak namazı kaçıranın durumu sorulunca: ''Bunun kefareti hatırlayınca kılmaktır" buyurdu.(--- Müslim, salat (2/983).

 

5167- Yezid der ki: Said b. Ebi Arabe bunu Haccac el-Ahvel kanalıyla Katade'den, o Enes'ten, o da Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Haccac ile karşılaşmamdan önce nakletti.

 

5168-5169- Beyhaki der ki: Müslim bunu Sahıh'te "Müsenna b. Said Katade" kanalıyla Enes b. Malik'ten şu şekilde rivayet etmiştir. "Kişi uyuyakalarak veya unutarak namazı kaçırırsa, hatırlayınca kılsın. Çünkü Allah kitabında ''Beni anmak için namazı kıl''[Taha, 14] buyurur."

Buhari ve Müslim bunu Sahih'te Hemmam b. Yahya kanalıyla Katade'den geçtiği şekilde tahric etmişlerdir. (--- Müslim, salat (2/983).

 

5170- Şafii der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), zamanında kılınmayan namazın vaktini bildirirken hiçbir vakti bunun dışında tutmayarak, hatırlanınca ertelenmemesini söyleyerek ve yüce Allah'ın bu konudaki buyruğunu dile getirmiştir.

 

5171- Ebu Katade, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) mola verdiği hadisi naklederken Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu söyledi:

"Şunu bilin ki uykudan dolayı kusur söz konusu değildir. Asıl kusur, bir sonraki namazın vakti gelinceye kadar namazı kılmayanın yaptığıdır. Kim bunu yaparsa (uyur kalırsa) uyanacağı vakit o namazı kılsın. Ertesi günü de o namazı aynı vaktinde kılsın. ''(--- Müslim, salat (1534).

 

5172- Hadisin sonunda ravi Abdullah b. Rebah ekledi: İmran b. Husayn der ki: O geceye ben de şahit oldum. O geceyi benim kadar aklında tutanı bilmiyorum.

Müslim bunu Sahlh'te tahric etmiştir.

 

5173- Muhammed b. İbrahım et- Teymı, dedesi Kays'ın şöyle dediğini bildirir: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sabah namazından sonra iki rekat namaz kıldığımı gördü ve: "Bu iki rekat ta nedir ey Kays?" diye sordu. Ben: "Sabah namazının iki rekatını (sünnetini) kılmamıştım" cevabını verince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sustu ve bir şey söylemedi.

 

5174- Humeydı ve başkası bunu Süfyan kanalıyla Sa'd b. Said b. Kays el-Ensari'den, o Muhammed b. İbrahim et-Teymi'den, oda Sa'd'ın dedesi Kays'tan rivayet etmiştir.

 

5175- Süfyan der ki: Ata b. Ebi Rebah ta bu hadisi Sa'd'dan rivayet ederdi.

5176- Beyhaki der ki: Abdullah b. Numeyr de bunu Sa'd b. Said'den rivayet etmiştir.

5177- Ebu Davud bunu Sünen'de tahric etmiştir.(--- Ebu Davud, salat (1267).

 

5178- Bazı raviler bu kişinin Kays b. Amr olduğunu söylerken, bazıları Kays b. Kahd olduğunu söylemiştir. Ancak Kays b. Amr daha doğrudur.

 

5179- Yahya b. Main der ki: Bu kişi Kays b. Amr b. Sehl'dir ve Yahya b.

Said b. Kays'ın dedesidir.

 

5180- Beyhaki: "Yahya ve Sa'd kardeştir" demiştir.

 

5181- Ebu Seleme anlatıyor: Muaviye Medine'ye geldikten sonra bir gün minberdeyken: "Kalk ey Kesir b. Salt! Müminlerin annesi Aişe'nin yanına git ve Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ikindiden sonra kıldığı iki rekatı sor" dedi. Ebu Seleme der ki: Ben de onunla gittim, İbn Abbas da Abdullah b. el-Haris b. Nevfel'i bizimle göndererek: "Git ve müminlerin annesinin söyleyeceğini dinle" dedi. Hz. Aişe'ye gidip sorduğunda Aişe ona: "Bilmiyorum. Ümmü Seleme'ye gidip sor" dedi. Ümmü Seleme'ye gittiğimizde ise bize şöyle dedi:

Bir gün Allah'ın Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanıma girdi ve ikindiden sonra iki rekat kıldı. Daha önce bu namazı kıldığını görmemiştim. Bu sebeple: "Ey Allah'ın Resulü! Daha önce kıldığını görmediğim iki rekat kıldın" dedim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ben öğleden sonra iki rekat kılardım. Ancak Temım oğullarından bir heyet geldi -veya zekat malı geldi- bu sebeple o iki rekatı kılamadım. Bu kıldığım o iki rekattır" buyurdu.

 

5182- Beyhaki der ki: Bu hadis sahlhtir. Yahya b. Ebi Kesir bunu Ebu Seleme vasıtasıyla Ümmü Seleme'den muhtasar olarak rivayet etmiştir. Zekvan da Hz. Aişe'den, o da Ümmü Seleme'den rivayet etmiştir. İbn Abbas'ın azatlısı Kureyb de Ümmü Seleme'den aktarmıştır.(--- Buhari salat (1233) ve Müslim, salat (3/308-309).

 

5183- Bukeyr b. el-Eşca', İbn Abbas'ın azatlısı Kureyb'den bildiriyor: Abdullah b. Abbas, Abdurrahman b. el-Ezher ve Misver b. Mahreme kendisini Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eşi Hz. Aişe'ye gönderip ona:

"Kendisine hepimizden selam söyle ve ikindi namazından sonraki iki rekat hakkında SOL ''Biz senin bu iki rekatı kıldığın haberini aldık. Oysa Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu yasakladığı haberini almıştık'' de" dediler. İbn Abbas: "Ben, Ömer b. el-Hattab ile birlikte bu namazı kılanları döverdim" dedi. Kureyb şöyle devam etti:

Yanına girip bana söylediklerini kendisine aktardığımda, Hz. Aişe: "Sen bunu Ümmü Seleme'ye sor" dedi. Bunun üzerine tekrar yanlarına dönüp Aişe'nin dediğini kendilerine bildirdim. Onlar da beni Aişe'ye gönderdikleri gibi Ümmü Seleme'ye gönderdiler. Ümmü Seleme şöyle dedi: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu yasakladığını işittim, sonra da bunu kıldığını gördüm. Ancak onları kıldığında vakit ikindi vakti idi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) benim yanıma girdi, ancak yanımda Ensar'dan Haram oğullarından kadınlar vardı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu iki rekatı işte o zaman kıldı. Ben de kendisine bir kız çocuğu gönderip: "Git yanında dur ve: "Ümmü Seleme: ''Senin bu iki rekatı yasakladığını işitmiştim. Ancak senin bu iki rekatı kıldığını görmekteyim diyor'' de." Eğer eliyle sana bir işarette bulunursa geriye çekil" dedim. Kız da söyleneni yapınca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eliyle işaret etti ve kız geriye çekildi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazı bitirince: "Ey Binti Ebi Umeyye! İkindi namazından sonra kıldığım iki rekatı sormaktasın. Abdulkays kabilesinden bir takım kimseler bana geldi ve öğleden sonra kıldığım iki rekattan beni alıkoydu. Bu kıldığım da işte o iki rekattır" buyurdu.

Buhari bunu Sahıh'te Yahya b. Süleyman'dan, Müslim ise Harmele'den, ikisi de İbn Vehb'den rivayet etmiştir.(--- Beyhaki, es-Sünenu'l-kübra (2/457).

 

5184- Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ikindi namazından sonra kıldığı bu iki rekatın, ikindiden sonra namaz kılmayı yasakladıktan sonra olduğu açıktır. İkindiden sonra namaz kılmakla ilgili bu hükmün nesh edildiğini iddia edenler, Zekvan kanalıyla Ümmü Seleme'den şu zayıf rivayeti ileri sürerek bizim rivayet ettiklerimizi reddetmişlerdir: Ümmü Seleme der ki: Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Allah'ın Resulü! Öğle namazının bu iki rekatını kaçırdığımızda bunu kaza edelim mi?" diye sorduğumda: "Hayır" cevabını verdi.

 

5185- Hadis alimlerinin de bildirdiğine göre bu hadisi Hammad b. Seleme, Ezrak b. Kays kanalıyla Zekvan'dan, o da Hz. Aişe'den, bu ilave olmadan nakleder.

 

5186- Zekvan hadisi Hz. Aişe'den almıştır. Hz. Aişe de Ümmü Seleme'den almış, bazen bunu Ümmü Seleme'den, bazen de Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) mürsel olarak nakletmiştir.

 

5187- Hz. Aişe Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu iki rekata önem verdiğini görür ve Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunları devamlı kıldığını söyler ve "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir namaz kıldığı zaman ona devam etmesi adetinden idi" derdi.(--- Müslim, salat (3/309).

 

5188- Hz. Aişe: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanımda iken ikindi namazından sonra kıldığı iki rekat(nafile namaz)ı hiç bırakmadı" demiştir.(--- Müslim, salat (3/309).

 

5189- Hz. Aişe, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu namazı, ümmetine ağır gelmemesi için Mescid'de değil, hanımlarının evlerinde kıldığını düşünürdü. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ümmetinin yükünü hafifletmeyi severdi.(--- Buhari, salat (5900).

 

5190- Bu hadisler, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu namaza sadece kendisinin devam ettiğine, müslümanlara böyle bir sorumluluğun yüklenmediğine işaret etmektedir.

 

5191- Tavus'un bildirdiğine göre Hz. Aişe: "Ömer (bu vakitlerde namaz kılanlara engelolmakla) yanılmıştır. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaz kılmak için özellikle güneşin doğuşunu ve batışını gözetlemeyi yasaklamıştır.

 

5192- Hz. Aişe, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ikindiden sonra kıldığı bu iki rekata devam ettiğini görünce, bunun yasaklanmasının doğru olmayacağını düşünmüştür.

 

5193- Eğer Zekvan'ın ve başkasının ondan rivayet ettikleri kazayla ilgili hadis onda olsaydı bu karışıklık meydana gelmezdi. Bu da o lafızdaki hataya delalet etmektedir.

 

5194- Muhammed b. Amr'ın Zekvan vasıtasıyla Hz. Aişe'den bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ikindiden sonra namaz kılardı, ancak başkasının böyle yapmasını yasaklardı. Yine visal orucu tutar, başkasının visal orucu tutmasını yasaklardı." Bu hadis te Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu namaza devam ettiğini, ancak böyle bir namazdan müslümanların sorumlu olmadığını gösterir.(--- Ebu Davud, salat (1280).

 

5195- Buna delalet eden şeylerden biri de Kays'ın, rivayet ettiği sabah namazının iki rekatını güneşin doğuşundan sonra kaza etmesi, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) buna itiraz etmemesidir. Bu kıssa, bu vakitlerde namazın yasaklanmasından sonra vaki olmuştur. Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bu iki rekat ta nedir?" diye sorması, Kays'ın, sabah namazının iki rekatını kaza ettiğini söylemesi karşısında Hz. Peygamber'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) itiraz etmemesi, bu vakitlerde namaz kılma ruhsatının sadece Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) has olmadığına delalet eder.

 

5196- Şafii, tatavvu (nafile) namazı konusunda şöyle dedi: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah katında amellerin en sevimlisi, az da olsa devamlı olanıdır" buyurduğu sabittir.(--- Buharil iman (43).

 

5197- Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah katında amellerin en sevimlisi, az da olsa devamlı olanıdır" buyurdu.

 

5198- Hz. Aişe bir amel yaptığı zaman ona devam ederdi.(--- Müslimı salat (3/217).

 

5199- Aynı hadis başka bir kanalla: "Hz. Aişe bir amel yapınca ona devam ederdi" şeklinde nakledilmiştir.

Müslim bunu Sahih'te Muhammed b. Abdillah b. Numeyr kanalıyla babasından rivayet etmiştir.

 

5200- Şafii der ki: -Allah en doğrusunu bilir- ancak bundan kasıt, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yaptığı amele devam etmesi, meşgulolduğu zaman ise ilk fırsatta bu ameli yapmasıdır. Buradan, ikindi namazından önce veya sonra kılınan iki rekatın vacip olduğu değil, nafile olduğu anlaşılır.

 

5201- Beyhaki der ki: Bize bildirildiğine göre Nafi, Ebu Hureyre ile birlikte sabah namazını kıldıkları zaman Hz. Aişe'nin cenaze namazını kıldı.(--- Beyhaki, es-Sünenu'I-Kübra (2/460).

 

5202- Ebu Lübabe Mervan'ın bildirdiğine göre Ebu Hureyre, güneş duvarların uçları üzerindeyken bir cenaze namazı kılmıştır.

 

5203- Bize bildirildiğine göre Ka'b b. Malik, sabah namazından sonra iki arkadaşıyla birlikte tövbesinin kabul edildiği müjdesini alınca şükür secdesi yaptı. Bu da Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında vaki olmuştur. (--- Beyhaki, es-Sünenu'I-Kübra (2/460).

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Sadece Bazı Yerlerde Namaz Kılmanın Yasaklandığını Söyleyenlerin Delilleri