MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

NAMAZ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Yemek Yiyecek Çağda Olmayan Çocuğun İdrarının Üzerine Su Serpmek

 

4969-4970- Ümmü Kays bint Mihsan der ki: "Henüz yemek yemeyen çocuğumla Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına girmiştim. Çocuk (kucağında iken) üzerine idrarını yapınca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) su istedi ve suyu idrar değen yere serpti."

Müslim bunu Sahih'te Yahya b. Yahya kanalıyla Süfyan'dan rivayet etmiştir. (--- Buhari, taharet (223) ve Müslim, taharet (2/178).

 

4971- Şafii der ki: Malik b. Enes'in rivayeti: "Su isteyip üzerine serpti ve onu yıkamadı" şeklindedir. Mana olarak ikisi de aynıdır.(--- Malik, Muvatta (1/64).

 

4972- Ubeydullah b. Abdillah b. Utbe b. Mes'ud bildiriyor: Ümmü Kays binti Mihsan daha yemek yemeyen çocuğuyla Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çocuğu kucağına oturtunca, çocuk Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kucağına idrarını yaptı. Bunun üzerine Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) su isteyip suyu idrar değen yere serpti ve giysiyi yıkamadı.

Buhari bunu Sahih'te Abdullah b. Yusuf'tan rivayet etmiştir.

 

4973- Şafii der ki: Bu hadis, yemek yiyenle yemeyen arasındaki farkı göstermektedir.

 

4974-4975- Şafii der ki: Hz. Aişe dedi ki: Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir erkek çocuğu getirilmişti. Çocuk Hz. Peygamber'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) elbisesine idrarını yapınca su getirtip idrar değen yerlerin üzerine döktü.

Buhari bunu Sahih'te Malik'ten rivayet etmiştir.(--- Malik, taharet ( 109) ve Nesai, taharet (1/157).

 

4976- Harmele'nin rivayetinde Şafii der ki: Üzerine su serpmek, idrarın olduğu yere su dökmek şeklinde olacağı gibi yıkanabilir de. Bu onu yıkamak yerine geçer. Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) böyle bir durumda bir defasında yıkaması, başka bir defasında su serpmesi, yıkamanın tercih meselesi olduğuna delildir.

 

4977- Başka bir yerde ise: "Yemek yiyen çocuğun idrarının değdiği yere su dökülür (serpilmez)" demiştir.

 

4978-4979- Beyhaki der ki: Abdullah b. Numeyr bunu Hişam b. Urve'den aynı isnadla nakletmiş ve: "Su isteyip idrarın değdiği yere döktü, yıkamadı'' demiştir.

Müslim bunu Sahih'te Ebu Bekr b. Ebi Şeybe ve Ebu Kureyb kanalıyla Abdullah b. Numeyr'den rivayet etmiştir.(--- Müslim, tahliret (2/178).

 

4980- Şafii, serpmekle ilgili olarak dedi ki: Kişi idrarın değdiği yeri ıslatarak, ıslaklığı hisseder ve bunun sudan olduğunu düşünerek rahatlar.

 

4981- Ümmu'l-Fadl'ın bildirdiğine göre Hüseyin b. Ali'yi Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına getirdi. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hüseyin'i kucağına oturtunca Hüseyin Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kucağına idrarını yaptı. Ümmü'l-Fadl: "İzarını çıkarıp başka bir giysi giy de bunu yıkayayım" deyince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kız çocuğunun idrarı yıkanır, erkek çocuğunun idrarına ise su serpilir'' buyurdu.

Ebu Davud bunu Sünen'de Ebu'l-Ahvas kanalıyla Simak'tan rivayet etmiştir. (--- Ebu Davud, taharet (375), İbn Mace, taharet (522) ve Hakim, Müstedrek (1/166)0

 

4982- Ebu's-Semh der ki: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hizmetinde olduğum zaman Hasan veya Hüseyin getirilince Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) göğsüne idrarını yaptı. Giysiyi yıkamak istediklerinde Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Üzerine su serpin. Zira kız çocuğunun idrarı yıkanır, erkek çocuğunun idrarına ise su serpilir'' buyurdu.

Ebu Davud bunu Sünen'de Abdurrahman kanalıyla tahric etmiştir. (--- Ebu Davud, taharet (376), İbn Mace, taharet (526) ve Hakim, Müstedrek (1/175)0

 

4983- Ali b. Ebi Talib der ki: "Yemek yemeyen kız çocuğunun idrarı yıkanır, erkek çocuğunun idrarına ise su serpilir.''(--- Ebu Davud, taharet (377), İbn Mace, taharet (525) ve Tirmizi, salat (610)0

 

4984- Aynı manada hadis merfu olarak başka bir kanalla: "Yemek yemeyen çocuk ... " sözü olmadan nakledilmiştir.

 

4985- Katade: "Bu durum, yemek yemeyen çocuklar için geçerlidir. Yemek yiyecek duruma gelince ikisinin de idrarı yıkanır" demiştir.

 

4986- Said b. Ebi Arube bunu mevkuf olarak nakletmiştir. Hişam ed-Destuvai ise merfu olarak aktarmıştır. Hişam hafızdır ve güvenilirdir.

 

4987- Hasan'ın, annesinden bildirdiğine göre Ümmü Seleme, kız çocuğunun idrarını yıkar, yemek yemeyen erkek çocuğunun idrarını ise yıkamazı sadece üzerine su dökerdi.(--- Ebu Davud, taharet (379).

 

4988- Beyhaki der ki: Bu rivayetler, su serpmekten kastedilenin yıkamak olduğunu söyleyenlerin görüşünün doğru olmadığını göstermektedir. Zühri'nin: "Elbiseye su serpti ve yıkamadı" sözü, yine İbn Numeyr'in Hişam'dan olan: "İdrarın üzerine su döktü, ancak yıkamadı" rivayeti, Ümmü'l-Fadl'ın: "Elbiseyi yıkayayım" sözüne Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) verdiği cevap, Ebu's-Semh'in: "Elbiseyi yıkamak istediler, ancak Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Üzerine su serpin. Kız çocuğunun idrarı yıkanır, erkek çocuğun ise üzerine su serpilir" buyurdu" sözü, Hz. Ali'nin ve Ümmü Seleme'nin sözü de bunu göstermektedir. Bu rivayetlerin hepsi, çocuğun süt emme çağında olup yemek yiyecek yaşta olmaması şartını geçersiz kılmaktadır. Zira hadisten anladığımız böylesi bir şartın bir etkisinin olmadığıdır. Yine erkek çocuğunun çişinin çıkış yerinin darlığından dolayı sadece bir yere su dökülmesinin emredildiği, kız çocuğunun çişinin çıkış yerinin genişliğinden dolayı daha geniş bir yere su dökülmesinin emredildiği yorumunu da geçersiz kılmaktadır. Her iki durumda da emredilen yıkamadır. Zira çocuk yemek yiyor olsa da, olmasa da çişinin çıkış yeri aynıdır. Oysa bazen erkek çocuğun çişi çıkarken dağılabilir. Aynı şekilde kız çocuğu da tazyikli bir şekilde çişini yaptığı zaman dağılmadan çıkabilir. Bundan dolayı yıkamaya yönelik erkek ile kız çocuğunu farklı görmeleri, çocuğun yemek yiyor olup olmamasına göre yıkamanın veya su serpmenin gerekliliği konusunda yaptıkları böylesi yorum gerçeklikten uzaktır ve doğru değildir. Allah doğruya ulaştırır.

 

4989- Beyhaki der ki: Müzenı, el-Muhtasaru's-Sağir'de Şafii'nin şöyle dediğini söyledi: "Erkek çocukla kız çocuğunun idrarı arasında bir fark görmüyorum. Yıkanmasını daha güzel görürüm."

 

4990- Bazıları bundan erkek çocuğunun idrarının üzerine su serpmenin caiz olduğunu kastettiğini zannettiler. Ancak durum böyle değildir. Şafii bunu kız çocuğunun idrarının yıkanmasının vacip olduğu konusuyla birlikte zikretmiştir. el-Kebir'de idrarın hükmü konusunda bunu açıkça belirtmiştir.

 

4991- Şafii el-Kebir'de şöyle dedi: Erkek çocuğu ile kız çocuğunun idrarı arasında fark olduğu sabit bir sünnet ile beyan edilmemiştir. Yemek yiyecek çağda olan veya olmayan kız çocuğunun idrarını yıkamak ihtiyat olarak daha uygundur. Ancak yemeyen kız çocuğun idrarı üzerine su serpmek te yeterlidir.

 

4992- Şafii'nin böyle demesinin sebebi, Hz. Aişe ve Ümmü Kays bint Mihsan'ın bu konudaki hadislerinin sabit olmasıdır. Bu ikisinin hadisinde ayrıca kız çocuğu zikredilmemiştir. Kıyas yoluyla erkek çocuğuyla kız çocuğunun idrarının benzer olması evladır.

 

4993- Şafii, ne Ümmü'I-Fadl'ın, ne Ebu's-Semh'in, ne de Hz. Ali'nin hadisini sabit bulmadığı için onların hadislerine dayanarak kız çocuğuyla erkek çocuğunu bu konuda ayırmamıştır. Bu sebeple: "Sabit bir sünnet ile beyan edilmemiştir" demiştir.

 

4994- Yine bunların hadisleri Buhari ve Müslim'de geçtiği şekliyle onlara göre sabit değildir. Bu sebeple Buhari ve Müslim sadece Hz. Aişe'nin ve Ümmü Kays'ın hadisini tahric etmişlerdir.

 

4995- Bu hadisler Ebu Davud es-Sicistanı, Muhammed b. Huzeyme ve başka hafızların kitaplarında geçmektedir. Fıkıh alimlerinin sıhhat şartları bu hadislerde mevcuttur. Bunlarla birlikte Ümmü Seleme'nin ve hidayet önderlerinden biri olan Ali b. Ebi Talib'in sözleri de vardır. Bu hadisin Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dayandırılması sabit olmasa bile bunlar böylesi bir sözü Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir şey duymadan kendi yanlarından söylemezler.

 

4996- Şafii'nin, Hişam ed-Destuvai'nin hıfzının Said b. Ebi Arube'den daha sağlam olması sebebiyle Hz. Ali'nin bu hadisinin merfu olma ihtimalinin mevkuf olmasından daha yüksek olduğunu söylemiştir. Bundan dolayı bu hadis huccettir. Her ikisinin idrarı arasındaki fark da açıklanmıştır. Allah, doğruya ulaştırır.

 

4997- Ebu İsa et-Tirmizi'nin el-İlel adlı kitabında, Muhammed b. İsmail'e bu hadisi sorduğunu ve şöyle dediğini okudum:

 

4998- Said b. Ebi Arube bunu merfu olarak nakletmemiştir. Hişam ed-Destuvai ise merfu olarak nakletmiştir ve bu kişi hafızdır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Meni