MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

NAMAZ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Kıraatı Unutmak

 

4782- Ebu Seleme b. Abdirrahman'ın bildirdiğine göre Ömer b. el-Hattab cemaate akşam namazını kıldırırken kıraat yapmadı. Namazı bitirince kendisine: "Kıraat yapmadın" denilince: "Rüku ile secdelerim nasıldı?" diye sordu. "Onları güzelce yaptın" karşılığını verdiklerinde, Ömer: "O zaman (kıraati unutmuş olmamın) bir sakıncası yoktur" dedi.(--- Abdurrezzak, Musannef(2/123, 12S) ve Kurtubi, Tefsir (1/124).

 

4783- Ebu Said'in rivayetiyle Şafii, Malik ile ihtilafıyla ilgili kitabında şöyle dedi: Bunu Hz. Ömer'in Muhacirlere ve Ensar'a namaz kıldırmasıyla ilgili olarak naklettiniz. Buna rağmen nasıl bu rivayete muhalefet ettiniz. Eğer Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kıraatsiz namaz olmaz" sözüne dayanarak namazın caiz olmayacağını söylüyorsanız, her konuda bu usulü uygulamanız gerekir. Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelen bir rivayeti, burada yaptığınız gibi ona muhalefet eden bir rivayet sebebiyle bırakamazsınız.(--- Şafii, el-Ümm (7/237).

 

4784- Şafii, el-Kadim'de bu konuda Hz. Ömer'in yaptığını esas alarak: "Unutarak okumayı terk edenden kıraat düşer" demiştir.

 

4785- Kendisine: "Hz. Ömer'in namazı iade ettiği nakledilmiştir" denildi.

4786- Şafii: "Bu, hadis bana Şa'bi ve İbrahım'den mürselolarak nakledilmiştir" dedi.

 

4787- Bize bildirildiğine göre Ebu Seleme Medine'de yanında Hz. Ömer'in ailesinden bazıları olduğu sırada bundan bahsederdi ve kimse bunu garipsemezdi.

 

4788- Aynı zamanda bu hadis bize Ebu Seleme'den başkasından nakledilmiştir.

 

4789- Cafer b. Muhammed'in babasından bildirdiğine göre Hz. Ömer akşam namazını kıldırırken kıraat yapmadı ve: "Rüku ile secdelerim nasıldı?" diye sordu. "Onları güzelce yaptın" karşılığını verdiklerinde, Ömer: "O zaman (kıraati unutmuş olmamın) bir sakıncası yoktur" dedi.(--- Abdurrezzak, Musannef (2/122) ve Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (2/38).

 

4790- Beyhaki der ki: Ebu Seleme'nin hadisi de mürseldir. Yine Muhammed b. Ali'nin hadisi de mürseldir.

 

4791- Ziyad b. İyad'ın bildirdiğine göre Ebu Musa: "Hz. Ömer kıraat yapmadan namaz kılınca namazı iade etti" demiştir.(--- Abdurrezzak, Musannef (2/123).

 

4792- Bu rivayet mevsuldür.

 

4793- Temmam'ın bildirdiğine göre Hz. Ömer akşam namazını kıraat yapmadan namaz kılınca namazı iade etti.

 

4794- Bu, namazda kıratın vücubu konusunda sünnete ve rükünlerin unutmakla sakıt olmayacağı konusundaki kıyasa uygundur.

 

4795- Haris'in bildirdiğine göre bir adam: "Namaz kıldım, ama kıraat yapmadım" dedi. Hz. Ali ona: "rüku ve secdeleri tam yaptın mı?" diye sorunca, adam: "Evet!" dedi. Hz. Ali: "O zaman namazın tamamlanmıştır" dedi.(--- Abdurrezzak, Musannef (2/122).

 

4796- ŞafiI: "Onlar bu görüşü kabul etmeyip namazın iade edilmesi gerektiğini söylüyorlar" demiştir.

 

4797- Beyhaki der ki: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Fatiha Suresini okumayanın namazı yoktur'' sözüne istinaden biz de aynı görüşteyiz.

 

4798- Ravilerden Haris el-A'var'ın rivayetleri huccet kabul edilmez.

4799- Harice b. Zeyd b. Sabifin bildirdiğine göre babası: "Kıraat sünnettir" demiştir.

 

4800- Zeyd burada Kur'an'ı zikredilen yedi farklı lehçeden biriyle okumanın uygulanan bir sünnet olduğunu, dillerde farklı ve diğerlerine baskın bir kullanım şekli olsa da herkesin elinde bulunan Mushaf'a ve meşhur olan lehçeye muhalif bir kıraatin geçerli olmayacağını ifade etmek istemiştir. (--- Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (2/385).

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Kıraatı Uzun ve Kısa Tutmak / Sabah Namazı