MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

NAMAZ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Kıraatı Uzun ve Kısa Tutmak / Sabah Namazı

 

4801- Amr b. Hureys der ki: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sabah namazında: "Kararmaya başlayan geceye and olsun ... " (Tekvir) suresini okuduğunu işittim,

 

4802- Şafii: "Yani, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sabah namazında Tekvir Suresini okudu" demiştir.

Müslim bunu Sahih'te Vekı ve başkası kanalıyla Mis'ar'dan tahric etmiştir.(--- Müslim, salat (2/578),

 

4803- Ziyad b. İlaka'nın bildirdiğine göre babası şöyle dedi: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sabah namazında: " ... küme küme tomurcukları olan boylu hurma ağaçları yetiştirdik"[Kaf, 10 ] (Kaf) suresini okuduğunu işittim. Şafii: "Yani, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sabah namazında Kaf Suresini okudu" demiştir.

Müslim bunu Sahih'te Ebu Bekr b. Ebi Şeybe'den rivayet etmiştir.(--- Müslim, salat (2/552).

 

4804- Abdullah b. es-Saib der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize Mekke'de sabah namazını kıldırdı ve namaza Müminun Suresi ile başladı. Hz. Musa ile Harun'un zikri geçen yere ("Sonra Musa ile kardeşi Harun'u ayetlerimiz ile ve açık kanıtla destekli olarak gönderdik"[Müminun, 45] ayetine) veya İsa'nın zikri geçen yere ("Meryem oğlu İsa'yı ve annesini büyük bir mucize kıldık ve her ikisini de oturmaya elverişli, akarsulu yüksek bir yere yerleştirdik"[Müminun, 50] ayetine) geldiğinde Allah Resulü'nü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öksürük tuttu ve (okumayı keserek) rükuya vardı. Ravi der ki: İbnu's-Saib bu olayda hazır bulunmaktaydı.

Müslim bunu Sahih'te İbn Cüreyc'den rivayet etmiştir. Ayrıca isnadında Ebu Seleme ile birlikte Abdullah b. Amr b. el-As'ın da ismini eklemİştir.(--- Müslim, salat (2/551).

 

4805- Ebu Abdillah'ın rivayetinde Şafii dedi ki: Bu, ihtilaf sebebi sayılamaz. Çünkü Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ömrü boyunca kıldırdığı namazlarda bazısı onun herhangi bir gündeki kıraatına şahid olmuş, bir başkası da başka bir gündeki kıraatına şahid olmuştur.

 

4806- Hişam b. Urve'nin babasından bildirdiğine göre Hz. Ebu Bekr sabah namazını kılarken iki rekatta Bakara Suresini okudu.(--- Abdurrezzak, Musannef (2/113) ve Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (2/189).

 

4807- Enes'in bildirdiğine göre Ebu Bekr es-Sıddık cemaate sabah namazını kıldırdı ve Bakara Suresi'ni okudu. (Namazdan sonra) Ömer kendisine: "Neredeyse güneş doğacaktı" dediğinde: "Eğer doğsaydı bizi bundan gafil bulmazdı" karşılığını verdi.(--- Malik, Muvaffa (1/82) ve Abdurrezzak, Musannef(2/113).

 

4808- Abdullah b. Amir b. Rabia der ki: "Ömer b. el-Hattab'ın arkasında sabah namazını kıldık. Namazda ağır bir kıraatle Yusuf Suresi ile Hac Suresi'ni okudu." Hişam der ki: "Vallahi o zaman tan ağarırken namaza başlamıştır" dediğimde, (babam): "Evet" karşılığını verdi.(--- Malik, Muvatta (34).

 

4809- Malik hadisi bu şekilde rivayet etmiştir. Ebü Usame, Vekı ve Hatim b. İsmail bunu Hişam kanalıyla Abdullah b. Amir'den, ravinin babasının sözlerini zikretmeden nakletmiştir. Doğru olan da budur.

 

4810- Furafisa b. Umeyr el-Hanefı der ki: "Ben, Yüsuf Suresi'ni Hz. Osman'ın sabah namazlarındaki kıraatinden öğrendim. Çünkü o bu süreyi (sabah namazlarında) çok sık okurdu.''(--- Malik, Muvatta (35).

 

4811- Nafi' bildiriyor: Abdullah b. Ömer yolculukta iken sabah namazlarında Mufassal sürelerden ilk ondan okurdu. Her rekatta bir süre okurdu.(--- Malik, Muvatta (36).

 

4812- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hayber'deyken Medine'ye geldiğimde Gifar oğullarından bir adam halka imamlık yapıyordu.. Onun sabah namazında ilk rekatta, Meryem Suresi'ni, ikinci rekatta da Mutaffifin suresi'ni okuduğunu işittim. Yanımızda iki tartısı olan ve alırken başka satarken başka bir tartıyı kullanan bir adam vardı. Ben onu kastederek; Filan kişinin vay haline!" dedim.(--- Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (2/390).

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Kıraatı Uzun ve Kısa Tutmak / Öğle Namazı