MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

NAMAZ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Namazdaki Rükünlerin En Az Miktarı Ne Olmalıdır

 

4760- 4761- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mescid'e girdikten sonra bir adam girip namaz kıldı. Sonra gelip Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) selam verdi. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Dönüp namaz kıl! Zira kılmadın!'' buyurdu. Adam dönüp daha önce kıldığı gibi namaz kılıp geldi ve Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) selam verdi. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ve aleyke)s-selam! Dönüp namaz kıl! Zira kılmadın!" buyurdu. Bu durum üç defa tekrarlandıktan sonra adam: "Seni hak ile gönderene yemin ederim ki, bundan daha iyi kılamam. Nasıl kılmam gerektiğini bana gösterip öğret" deyince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Namaza durduğunda tekbir getir) sonra Kur'an'dan yapabildiğin kadarını oku. Sonra rüku'ya git ve organların yatışıncaya kadar rüku'da kal, sonra başını kaldırarak iyice doğrul. Sonra secdeye git ve organların yatışıncaya kadar secde halinde kal, sonra başını kaldır ve organların yatışıncaya kadar otur. Namazın diğer rekatlarında da bu şekilde yap."

Buhari ve Müslim bunu Sahih'te Muhammed b. el-Müsenna'dan rivayet etmiştir. (--- Buhari, salat (273) ve Müslim, salat (2/423).

 

4762- Buhari ile Müslim, Ebu Usame kanalıyla Ubeydullah b. Ömer'den, o Said'den o da Ebu Hureyre'den tahric etmişlerdir.(--- Buhari, istizan (6251).

 

4763- Buhari bunu İshak b. Mansur kanalıyla Ebu Usame'den aktarmış, hadisin sonunda şöyle geçmektedir: ''... sonra secdeye git ve organların yatışıncaya kadar secde halinde kal, sonra kalk ve organların yatışıncaya kadar otur. Namazın diğer rek8tlarında da bu şekilde yap." Hadisin başında ise: ''Namaza kalktığın zaman güzelce abdest al ve kıbleye dönüp tekbir getir'' ibaresi vardır.

 

4764- Aynı manada bir hadis başka bir kanalla şu şekilde nakledilmiştir. ''Böyle yaparsan namazın tamam olur. Bunlardan bir şey eksiltirsen namazından eksiltmiş olursun.'' Yine şu ibare de vardır: ''Namaza kalktığın zaman güzelce abdest al. "

 

4765-4767- Rifaa b. Malik'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Sizden biri namaz kılacağı zaman Allah'ın emrettiği gibi abdest aldıktan sonra tekbir getirsin. Eğer Kur'an'dan bir şey biliyorsa okusun, Kur'an'dan bir şey bilmiyorsa Allah'a hamd etsin ve tekbir getirsin. Sonra rüku'ya gitsin ve organları yatışıncaya kadar rükuda kalsın, sonra başını kaldırarak iyice doğrulsun. Sonra secdeye gitsin ve organları yatışıncaya kadar secde halinde kalsın, sonra başını kaldırsın ve organları yatışıncaya kadar otursun. Bundan bir şey eksiltmek namazdan eksiltmektir. ''(--- Tirmizi, salat (302),

 

4766- Beyhaki der ki: İbrahım b. Muhammed'in bu isnadı yanlış sevk etmiştir. Doğru olan Yahya b. Ali b. Yahya b. Hallad kanalıyla babasından, onun dedesinden, onun da Rifaa b. Rafi'den olmasıdır.

 

4768- Rifaa b. Rafi der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mescid'de otururken adamın biri geldi ve ona yakın bir yerde namaz kıldı. Namazdan sonra gelip Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) selam verince: "Namazını baştan kıl, zira namaz kılmadın" buyurdu. Adam gitti ve bir önceki gibi namaz kılıp geri döndü. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir daha adama "Namazını baştan kıl, zira namaz kılmadın" buyurdu. Adam: "Ey Allah'ın Resulü! Nasıl kılacağımı bana öğret" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Kıbleye döndüğün zaman tekbir getir ve Fatiha Suresi'ni okı Ondan sonra da dilediğin kadar oku. Rükuya gittiğin zaman ellerini dizlerine koy. Sırtını düz tut ve rükuunu tam yap. Başını kaldırdığın zaman kemikler yerlerine oturacak şekilde dik dur. Secdeye gittiğin zaman da secdeyi tam yap. Secdeden başını kaldırdığın zaman sol bacağının üzerine otur. Sonra diğer rüku ve secdelerde de aynısını yap. "

 

4769- Beyhaki der ki: İbrahım b. Muhammed hadisin isnadını tam verememiştir. İbn Aclan bunu Ali b. Yahya b. Hallad kanalıyla babası Yahya b. Hallad b. Rafi'den, o da amcası Rifaa b. Rafi'den rivayet etmiştir. Ondan da bu şekilde Leys b. Sa'd aktarmıştır. Başkası ise Muhammed b. Aclan'dan rivayet etmiştir.

 

4770- İshak b. Abdillah b. Ebi Talha, Davud b. Kays ve Muhammed b. İshak b. Yesar bunu Ali b. Yahya b. HalIM b. Rafi' kanalıyla babasından, o da amcası Rifaa b. Rafi'den bu şekilde rivayet etmiştir.

 

4771-4772- Şafii bu hadisi Hüseyin el-Elsağ kanalıyla Yahya b. Said'den, o İbn Aclan'dan, o Ali b. Yahya b. Hallad'dan, o babasından, o da amcasından Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu şekilde nakletmiştir.

 

4773- Beyhaki der ki: Şafii, İbrahım b. Muhammed'in rivayetini, mevsul olan bu rivayetle tekid etmiştir.

 

4774- Bu raviler Rifaa'nın hadisini naklederken, bazıları diğerlerinde bulunmayan ilavelerde bulunmuşlardır. Bu konuda Ebu Hureyre'nin hadisinden daha sahıhi yoktur.

 

4775- Şafii der ki: Ubade b. es-Samit ve Ebu Hureyre'nin hadisi, namazda Fatiha suresini okumanın farz olduğuna delalet eder. Ne bu hadislerde, ne de diğerlerinde Fatiha suresiyle beraber başka bir şeyokumanın farz olduğuna delalet'den bir şey yoktur.

 

4776- Beyhaki der ki: Ebu Hureyre dedi ki: "Her namazda kıraat vardır. Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize işittirerek okuduğunu biz de size işittirerek (açıktan) okuyoruz. Bizden gizleyerek okuduğunu biz de sizden gizleyerek okuyaruz. Her kim Fatiha'yı okuyacak olursa bu onun için yeterlidir. Her kim daha fazlasını okuyacak olursa bu da daha faziletlidir."

Müslim bunu Sahih'te Yahya b. Yahya'dan rivayet etmiştir. Ayrıca İbn Cüreyc kanalıyla Ata'dan aynı manada bir rivayette bulunmuştur.(--- Müslim, salat (2/422).

 

4777- Şafii der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) teşehhüde oturmayı zikretmemiş, iki secde arasında oturmayı zikretmiştir. Başka hadislerdeı yapabilen için teşehhüdün ve Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) salatın farz olduğunu söylemiştir.

 

4778- Beyhaki der ki: Selam da aynı şekilde bundan başka bir hadiste farz kılınmıştır ve bununla ilgili hadis bu konuda geçmiştir.

 

4779- Kur'an'dan bir şey okuyamayanın ise Rifaa'dan naklettiğimiz hadiste geçtiği üzere zikir yapması farzdır.

 

4780- Abdullah b. Ebi Evfa'nın bildirdiğine göre Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir adam geldi ve: "Kur'an'dan bir şeyalmaya gücüm yetmiyor. Bana (namazda) yetecek kadar Kur'an'dan bir şeyler öğret" dedi. Bunun üzerine Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sübhanallah vel-hamdu lillah ve La ilahe illallahu vallahu ekber ve la havle ve la kuvvete illa billah (= Yüce Allah'ı bütün eksikliklerden tenzih ederim. Hamd sadece Allah'adır. Allah'tan başka ilah yoktur. O en büyüktür. Güç ve kuvvet ancak Allah'a mahsustur) zikrini yap'' buyurdu. Adam: "Ey Allah'ın Resulü! Bu, Allah içindir. Kendim için ne okuyayım?" diye sorunca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allahım! Bana mağfiret et, merhamet et, afiyet ver, hidayete erdir ve rızıklandır; de" buyurdu. Adam (anladığını ifade etmek için) ellerini birbirine kenetleyince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu adam elini hayırla doldurdu" buyurdu.(--- Ebu Davud, salat (832) ve Nesai, salat (924).

 

4781- Aynı hadis başka bir kanalla: "Bir kişi ResUlullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelerek: "Ey Allah'ın Resulü! Kur'an'ı güzel okuyamıyorum. (Namazda) Kuran yerine okuyabileceğim bir şey var mı?" diye sordu" şeklinde başlayarak nakledilmiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Kıraatı Unutmak