MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

NAMAZ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Şükür Secdesi

 

4743- Şafii der ki: Şükür secdesi iyi bir şeydir. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Hz. Ebu Bekr, Hz. Ömer ve sahabeden başkaları bunu yapmıştır.

 

4744- Bera der ki: "Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Halid b. el-Velld'i, Yemen halkını İslam'a davet etmesi için yolladı." Ravi, Hz. Ali'nin onun peşinden gönderilmesini, Halid'i geri çevirmesini, sonra Hemedan kabilesinin müslüman olmasını anlatıp şöyle devam etti: Hz. Ali Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) mektup yazarak onların müslüman olduğunu söyledi. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) mektubu okuyunca secdeye kapandı ve başını kaldırınca: ''Hemeddn'a selam olsun! Hemeddn'a selam olsun!" dedi.(--- Buhari, meğazi (4369).

 

4745- Hadisin senedi sahlhtir. Buhari hadisin sadece bir kısmını tahric etmiştir. Şükür secdesiyle ilgili detaylı hadis ise Buhari'nin şartlarına uygun olarak sahihtir

 

4746- Sabit (sahih) bir hadiste nakledildiğine göre Ka'b b. Malik. tövbesinin kabul edildiği kendisine müjdelenince şükür secdesi yaptı. Bu da Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında olmuştu.

 

4747- Sa'd b. Ebi Vakkas'ın hadisinde Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ümmeti için dilediği kendisine verilince şükür secdesi yaptığı nakledilmiştir.

 

4748- Abdurrahman b. Avf'ın hadisinde; Cibrıl Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem), kendisine selam verene Allah'ın da selam vereceğini müjdeleyince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şükür secdesi yapmıştır.(--- Hakim, Müstedrek (1/222-223) ve Beyhaki, es-Sünenu'I-Kübra (2/370-371).

 

4749- Bekkar b. Abdilazız b. Ebi Bekre'nin, babası kanalıyla dedesinden bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) mutlu olacağı bir haber aldığı zaman şükür secdesi yapardı.

Ebu Davud bunu Sünen'de tahric etmiştir.(--- Ebu Davud, cihad (2747), Tirmizi, siyer (1578), İbn Mace, salat (1394), Darekutni, Sünen (1/410 Hakim, Müstedrek (1/276) ve Beyhaki, es-Sünenu's-Sağir ( 1/313) ve es-Sünenu'l-Kübra (2/370).

 

 

4750- Şafii, el-Kadim'de der ki: Nakledildiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yaratılıştan organları eksik birini görünce şükür secdesi yaptı.(--- Beyhaki, es-Sünenu'I-Kübra (2/371).

 

4751- Hz. Ebu Bekr de Yemame'nin fethi haberini alınca şükür secdesi yaptı. (--- Abdurrezzak, Musannef (3/358), Beyhaki, es-Sünenu'l- Kübra (2/371) ve Serahsi, es-Siyeru'l-Kebir (1/222).

 

4752- Muhammed b. Ali'nin bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yaratılıştan organları eksik birini görünce şükür secdesi yaptı ve başını kaldırınca: "Allah'tan afiyet dilerim'' dedi.

 

4753- Hadis mürseldir ve bunu kuvvetlendiren şahidi vardır.

 

4754- Arfece'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) müzmin hastalığı olan bir kişiyi görünce secde yaptı.

 

4755- Muhammed b. Abdillah'ın bildirdiğine göre Hz. Ebu Bekr bir fetih haberi alınca şükür secdesi yaptı.

 

4756- Hz. Ömer de bir fetih haberi alınca veya müzmin hastalığı olan bir kişiyi görünce secde yaptı.(--- Beyhaki, es-Sünenu'I-Kübra (2/371).

 

4757- Bu hadis başka bir yolla Mis'ar'dan şu şekilde nakledilmiştir: "Ebu Bekr, Yemame'nin fethedildiği haberini alınca secdeye kapandı."

 

4758- Ebu Musa'nın bildirdiğine göre Hz. Ali'ye (Harici savaşçılarından) Muhdec(in cesedi) getirilince secdeye kapandı.(--- Abdurrezzak, Musannef (3/3S8).

 

4759- Şafii der ki: Tilavet secdesi ve şükür secdesi yapacak kişi, tekbir için ellerini kaldırır ve abdestli olarak secde yapar.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Namazdaki Rükünlerin En Az Miktarı Ne Olmalıdır