MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

TAHARE

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Cuma ve Başka Namazlar İçin Gusletmek

 

2085- Abdullah b. Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Eğer sizden biri cumaya gelecekse yıkansın" buyurmuştur.

 

2086- ŞafiI el-Kadim'de Malik kanalıyla rivayet etmiştir. Buhari, Sahih'de Abdullah b. Yusuf kanalıyla Malik'ten ve Müslim ise Leys b. Sa'd kanalıyla Nafi'den rivayet etmiştir. (--- Buhari, cuma (877) ve Müslim, cuma (2/579).

 

2087- ŞafiI bunu başka bir yerde "Süfyan - Abdullah b. Dinar - İbn Ömer" kanalıyla Allah Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rivayet etmiştir.

 

2088-2089- İbn Ömer der ki: Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sizden biri cumaya geleceği zaman yıkansın" buyurduğunu işittim,

 

2090- Salim'in, babasından bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sizden kim cumaya gelecekse yıkansın" buyurmuştur.

Buhari ve Müslim bunu başka kanallarla Zühri'den rivayet etmişlerdir.

 

2091- Ebu Said el-Hudri'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Cuma günü yıkanmak, baliğ olan her kişiye vaciptir" buyurmuştur.

Buhari, Sahih'de Ka'nebi kanalıyla Malik'ten ve Müslim ise Yahya b. Yahya kanalıyla Malik'ten rivayet etmiştir. (--- Buhari, taharet (889) ve Müslim, salat (1925).

 

2092- Şafii der ki: Gusletmek vaciptir. Başka bir şey onun yerini tutmaz.

Gusül ahlak olarak vaciptir. İhtiyari olarak temizlik için vaciptir. Kişinin kişiye:

"Beni bir ihtiyacını giderebileceğim halde gördüğün zaman üzerimde hakkın olur" demesi gibi insanların yanında kokusunun bozulması ve bunlara benzer başka şeyler nedeniyle gereklidir.

 

2093- Bu da ihdastan dolayı abdestin ve cünüplükten dolayı guslün gerekliliğinin Kur'an'da açık olarak belirlenmesine ve Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem), cuma için gusletme hakkındaki hadisine muvafık olmasından dolayı verilen iki manadan uygun alanıdır.

 

2094- Salim b. Abdillah der ki: Cuma günü Ömer b. el-Hattab hutbe verirken Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından bir adam Mescid'e girdi. Ömer. "Vaktin farkında mısın (neden geciktin)?" dedi. Adam: "Ey müminlerin emıri! Çarşıdan geldim ve ezanı işittim. Bunun üzerine abdest almaktan başka bir şey yapmadım" deyince, Ömer: "Abdest almak gereklidir, ama biliyorsun ki Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gusletmeyi de emretmişti" karşılığını verdi.(--- Buhari, salat (878) ve Müslim, salat (1923).

 

2095- Malik bunu Muvatta'da mürselolarak, Muvatta'dan başka yerde de İbn Ömer'i zikrederek mevsul olarak rivayet etmiştir.

 

2096- İbn Ömer bildiriyor: Cuma günü Ömer b. el-Hattab hutbe verirken Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından ve ilk muhacirlerden olan bir adam Mescid'e girdi. Ömer: "Vaktin farkında mısın (neden geciktin)?" dedi. Adam: "Bugün meşgul idim ve ezanı işittiğimde evime gelip abdest almaktan başka bir şey yapmadım" deyince, Ömer: "Abdest almak gereklidir, ama biliyorsun ki Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gusletmeyi de emretmişti" karşılığını verdi.

Buhari, Sahih'de Abdullah b. Muhammed b. Esma'dan rivayet etmiştir.

Ravh b. Ubade de bunu Malik kanalıyla mevsul olarak aktarmıştır. Müslim, Sahih'de Yunus b. Yezid kanalıyla Zühri'den mevsul olarak rivayet etmiştir.

 

2097- Buhari ve Müslim bunu "Ebu Seleme - Ebu Hureyre" kanalıyla Ömer'den mevsul olarak rivayet etmişler ve Mescid'e giren kişinin Osman b. Affan olduğunu bildirmişlerdir. (--- Buhari; salat (882) ve Müslim; salat (1924).

 

2098- Şafii der ki: Güvenilir kişilerin bize "Ma'mer - Zühri - Salim" kanalıyla bildirdiğine göre babası bunu Malik'in hadisi yönünde rivayet etmiş ve gusletmeden Mescid'e gelen kişinin Osman b. Aftan olduğunu bildirmiştir. (--- Şafii; el-Umm (1/38).

 

2099- Ebu Abdillah'ın rivayetinde Şafii der ki: "Böylece biz de Ömer ve Osman'ın; Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Cuma günü gusletmeyi emrettiğini bildiğini öğrenmiş olduk. Ancak Osman gidip gusletmemiş ve ne Ömer; ne de Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından orada bulunanların hiç biri ona gidip gusletmesini söylememiştir. Bu da Ömer ve Osman'ın; Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gusletmeyi emrettiğini bildiğini; ancak bu emrin uygulanmasının daha güzelolduğu yönünde olduğuna ve vacip yönünde olmadığına delalet etmektedir."

 

2100- Bu da -Allah doğrusunu- Ömer ve Osman'ın bu konuşmalarını işiten kişilerin bu yöndeki bilgilerinin Ömer ve Osman'ın bilgisi yönünde olduğuna delalet etmektedir.

 

2101- Hz. Aişe der ki: İnsanlar işlerini görecek hizmetçileri olmadığı için kendi işlerini kendileri görüyor ve o (ter) kokulu halleriyle namaza geliyorlardı. Bunun üzerine onlara: "Gusletseniz (yıkansanız daha iyi olmaz mı?)" denildi.

Buhari ve Müslim, Sahih'lerinde Yahya b. Said kanalıyla rivayet etmişlerdir.(--- Buhari, salat (903) ve Müslim, salat (1927).

 

2102- Ebu Abdillah'ın rivayetinde Şafii, şöyle demiştir: Bu, Basralılar kanalıyla Enes b. Malik'ten: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim Cuma günü abdest alırsa ne iyi etmiş, olur. Kim de guslederse o daha iyidir'' buyurdu" şeklinde rivayet edilmiştir.

 

2103- Bu rivayetin bundan daha sahih olan başka bir isnadı vardır. 

 

2104- Semure b. Cundub der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kim Cuma günü abdest alırsa ne iyi etmiş, olur. Kim de guslederse o daha iyidir" buyurdu.

Ebu Davud, Sünen'de Ebu'l-Velid et-Tayalisi'den rivayet etmiştir. (--- Ebu Davud, taharet (354), Tirmizi, salat (497, hasen"), Nesai, cuma (3/94), Ahmed, Müsned (5/16, 22) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-Kübra (1/296).

 

 

2105- Abdullah b. Ebi Katade der ki: Ben Cuma günü yıkanırken babam yanıma girdi ve: "Cünüplükten dolayı mı, yoksa cuma için mi guslediyorsun?" diye sordu. "Cünüplükten dolayı" dediğimde: "Bir gusül daha aL. Çünkü Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Cuma günü yıkanan kişi diğer cumaya kadar temiz kalır'' buyurduğunu işittim" dedi.(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-Kübra (1/299).

 

2106- el-Kabbanı: "Muhammed b. İsmail el-Buhari bunu benden yazdı" dedi.

 

2107- Beyhaki der ki: "Her ikisi (cünüplük ve cuma) için bir defa yıkansa bu, kendisi için yeterlidir."

 

2108- Bu bize İbn Ömer hadisinden de rivayet olundu.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Ölüyü Yıkamaktan Dolayı Gusletmek