MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

TAHARE

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Ölüyü Yıkamaktan Dolayı Gusletmek

 

2109- Şafii der ki: "Bana göre cünüplükten sonra en gerekli gusül, ölü yıkamaktan sonra gusletmektir. Hiçbir şekilde bu guslü bırakmak istemem." (--- Şafii, el-Ümm (1/38).

 

2110- Sonra sözüne devam ederek şöyle dedi: "Beni ölü yıkamaktan dolayı gusletmeyi vacip kılmaktan alıkoyan şey, isnadında adı belirlenmeyen, hadisi bugüne kadar ulaşan ve beni ikna etmeyen birinin bulunmasıdır."

 

2111- Bu konuda beni ikna edecek birini bulursam ölü yıkamaktan dolayı yıkanmayı ve ölüye dokunmaktan dolayı abdest almayı vacip sayarım. Çünkü bunların ikisi de bir hadiste geçmektedir.

 

2112- Bu konuda başka bir rivayet hakkında da şöyle demiştir: Bu hadis "Süheyl - Ebu Salih" kanalıyla Ebu Hureyre'den rivayet edilmesinden dolayı bana göre güçlü bir hadis değildir. Bazı hadis hafızları Ebu Salih ile Ebu Hureyre arasında Zaide'nin azatlısı İshak'ı zikretmektedir. Bu da Ebu Salih'in bunu Ebu Hureyre'den işitmediğine delalet etmektedir.

 

2113- Zaide'nin azatlısı İshak'ı, Ebu Salih'i tanıdığım gibi tanımıyorum.

Belki de güvenilir bir kişidir.

 

2114-2115- Zaide'nin azatlısı İshak'ın bildirdiğine göre Ebu Hureyre, Allah Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ölü yıkayan kimse yıkanır, onu taşıyan kimse de abdest alın'' buyurduğunu aktarmıştır.(--- Ebu Davud, cenaiz (3161, 3162), Tirmizi, cenaiz (993, "hasen"), İbn Mace, cenaiz (1463 ve Ahmed, Müsned 2/272 (454).

 

2116- Ebu Davud der ki: Ahmed b. Hanbe''e ölü yıkamaktan dolayı gusletmek hakkında sorulduğunu işittim. Ahmed b. Hanbel: "Abdest alması yeterlidir" karşılığını verdi.

 

2117- Ebu Salih bu hadiste kendisi ile Ebu Hureyre arasında Zaide'nin azatlısı İshak'ı zikretti.

2118- Mus'ab'ın hadisi zayıf bir hadistir.

 

2119- Beyhaki der ki: Kendisinin meçhul biri olmasıyla birlikte isnadı üzerinde ihtilaf edilmiştir. Bu hadis kendisi kanalıyla bu şekilde rivayet edilmiştir. Yine kendisi kanalıyla Ebu Said'den rivayet edilmiştir. Ayrıca "Yahya b. Ebi Kesir - İshak" kanalıyla Ebu Hureyre'den rivayet edilmiştir. Yine Yahya b. Ebi İshak kanalıyla Ebu Hureyre'den rivayet edilmiştir. Yine "Yahya - Leys oğullarından bir adam - Ebu İshak" kanalıyla Ebu Hureyre'den aktarılmıştır. Yine "Ma'mer - Ebu İshak - babası" kanalıyla Huzeyfe'den rivayet edilmiştir. Ancak bütün bu rivayetler zayıftır.

 

2120- "Muhammed b. Amr -Ebu Seleme" kanalıyla Ebu Hureyre'den merfu olarak rivayet edilmiştir.

 

2121- Yine kendisinden isnadıyla birlikte mevkuf olarak rivayet edilmiştir.

Mevkuf olanı da daha doğrudur.

 

2122- Rivayeten güçlü biri olmayan Züheyr b. Muhammed bunu Ala kanalıyla Ebu Hureyre'den merfu olarak rivayet etmiştir.

 

2123- Amr b. Umeyr bunu Ebu Hureyre'den merfu olarak rivayet etmiştir.

Ancak Amr b. Umeyr meşhur (durumu uyu bilinen) biri değildir.

 

2124- Tev'eme'nin azatlısı Salih bunu Ebu Hureyre'den merfu olarak rivayet etmiştir. Ancak Tev'emenin azatlısı Salih, ömrünün son zamanlarında karıştırmaya başlamıştır. Bu sebeple rivayeti huccet sayılmaz olmuştur.

 

2125- Bu hadisin doğru olanı, Ebu Hureyre'den kendi sözü olarak rivayet edilenidir.

 

2126-2127- Ahmed b. Hanbel'in zayıf gördüğü Mus'ab'a gelince; Ebu Davud Sünen'inde onun kanalıyla rivayet etmiştir: Hz. Aişe bildiriyor: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), cünüplükten dolayı, Cuma günü için, kan aldırmaktan dolayı ve ölü yıkadıktan sonra olmak üzere dört şeyden dolayı guslederdi. "(--- Ebu Davud, taharet (348) ve cenaiz (3160).

 

2128- Ebu Nuaym, Zekeriyya kanalıyla: "Dört şeyden dolayı gusledilir" şeklinde rivayet etmiştir.

 

2129- Abdullah b. Ebi's-Sefer, Mus'ab kanalıyla: "Dört şeyden dolayı

gusledilir" şeklinde rivayet etmiştir.

 

2130- Ebu İsa et- Tirmizi'nin bildirdiğine göre Buhari: "Bu konu başlığı altında geçen Hz. Aişe'nin hadisi (huccet olmaya) değer değildir" demiştir.

 

2131- Hz. Ali der ki: Resulullah'a: "Ey Allah'ın Resulü! Babam öldü" dediğimde: "Git onu defnet" buyurdu. Kendisine: "O, müşrik olarak öldü" dediğimde, yine: "Git onu defnet" buyurdu. Gidip defnettikten sonra yanına geldiğimde: "Git ve yıkan" buyurdu.(--- AbdurrezzakIMusannef(3/407) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-Kübra (1/305).

 

2132- (Şafii) bunu Iraklılardan Hz. Ali'nin hilafına olan şekliyle irad etmiştir.

 

2133- Ebu İshak'tan başka Naciye b. Ka'b'tan rivayette bulunan kimseyi bilmiyoruz. Ali b. el-Medını ve hadis hafızlarından başkaları bunu dile getirmiştir.

 

2134- Başka bir kanalla bundan daha zayıf olarak rivayet edilmiştir.

 

2135- Muhammed b. İsmail el-Buhari der ki: Ahmed b. Hanbel ve Ali: "Bu konuda rivayet edilen hiçbir hadis sahih değildir" dediler.

 

2136- Beyhaki der ki: "Kendisinden bu konuda yapılan iki rivayetten sahih olanında geçtiği üzere İbn Abbas, İbn Ömer ve Hz. Aişe'den bize ölüyü yıkamaktan dolayı gusletmenin vacip olmadığı rivayet olunmuştur."

 

2137- Aynı şekilde Sa'd b. Ebi Vakkas, Abdullah b. Mes'ud ve Enes b. Malik hadislerinden bu doğrultuda rivayetler gelmiştir. Doğruya Allah ulaştırır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Hayız bölümü: Kişinin Hayızlı Karısından Uzak Durması