MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

TAHARE

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Zemzem Kuyusunun ve Başka Kuyuların Boşaltılması

 

1905- Amr b. DInar bildiriyor: "Zenci biri Zemzem kuyusuna düştü (ve öldü). Bunun üzerine İbn Abbas zencinin çıkarılmasını söyledi. Sonra kuyunun su damarlarını kapatıp suyunu tamamen boşalttılar." (--- Darakutni, Sünen (1/33) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-Kübra (1/266).

 

1906- Katade bunu: "Zenci biri Zemzem kuyusuna düşüp öldü. Bunun üzerine İbn Abbas (zencinin çıkarılmasını ve) kuyunun suyunun boşaltılmasını söyledi" şeklinde mürselolarak rivayet etmiştir.

 

1907- Cabir el-Cu'fı bunu bir defa Ebu't-Tufeyl kanalıyla İbn Abbas'tan rivayet etti. Bir defasında ise bizzat Ebu't-Tufeyl'den: "Kölenin biri Zemzem kuyusuna düşünce kuyunun suyu boşaltıldı" şeklinde aktarmıştır.

 

1908- Hişam b. Hassan bunu Muhammed b. Sirin kanalıyla Amr b. DInar'ın hadisi yönünde rivayet etti. (--- Darakutni, Sünen (1/33) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-Kübra (1/266).

 

1909- İbn Lehia da aynısını rivayet etmiştir.

1910- Cabir el-Cu'fı ile İbn Lehia, her ikisi de huccet sayılmamaktadır.

1911- Katade aynısını İbn Abbas'tan mürsel olarak rivayet etmiştir.

1912- Aynı şekilde İbn Sirin bunu İbn Abbas'tan mürselolarak rivayet etmiştir.

 

1913- Ata kanalıyla da: "İbnu'z-Zübeyr suyunun boşaltılmasını emretti" şeklinde rivayet edilmiştir. (--- İbn Ebi Şeybe, Musannef (1/108) ve Tahavi, Şerhu'l-asar (s. 10).

 

1914- Bu olay, Mekke ahalisince bilinmemektedir.

 

1915- Za'feranı der ki: "Bu hadiseyi bilmiyoruz. Zemzem yanımızda olduğu halde de biz bu olayı İşitmedik."

 

1916-1917- Derim ki: Süfyan b. Uyeyne'nin de şöyle dediğini rivayet ettik:

"Yetmiş yıldan beri Mekke'deyim. Ne küçük, ne de büyük birinin zenci birinin zemzem kuyusuna düştüğü hadisini bildiğini görmedim. Hiç kimsenin de: ''Zemzem kuyusu boşaltıldı'' dediğini işitmedim." (--- Beyhaki, es-Sünenüll-Kübra (1/266).

 

1918-1919- Şafii, el-Kadim'de şöyle demiştir: Siz, "Simak b. Harb İkrime - İbn Abbas" kanalıyla Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Suyu hiç bir şey pis yapmaz" şeklinde rivayette bulundunuz. (--- Hakim, Müstedrek (1/159)

 

1920- Peki İbn Abbas'ın Allah Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rivayette bulunup da onun rivayet ettiği şeyi terk edeceğimiz görüşünde misin? Tabi bu kendi rivayeti ise.

 

1921- Şafii der ki: "Yine kendisinden içinde leş bulunan bir kuyudan abdest aldığı rivayet edilmektedir."

 

1922- Yine kendisinden: "Su necis olmaz" diye rivayette bulunulmuştur.

 

1923- Eğer bunlardan biri sahih ise bu o zaman Zemzem'in necasetten dolayı değil de eğer boşaltılmışsa sadece temizlik amacıyla boşaltıldığının delilidir. Zemzem içme suyudur. Böylesi durumda kanın sudan fazla olması gerekir ki içinde görünsün.

 

1924- Yahya b. Ubeyd der ki: İbn Abbas'a hamam suyunun hükmünü sorduğumda: "Su pis olmaz" karşılığını verdi.

 

1925- İbn Abbas der ki: "(Cünüp olan kişinin dokunmasıyla) insan, su, giysi ve yer olmak üzere dört şey pis olmaz."

 

1926- Şafii bunu bir kitabında Süfyan b. Uyeyne kanalıyla rivayet ederek:

"Dört şey cünüp olmaz" demiş ve suyu ve yeri zikretmiştir.

 

1927- ŞafiI der ki: Halid el-Vasiti'nin, "Ata b. es-Saib -Ebu'I-Bahteri" kanalıyla bildirdiğine göre Hz. Ali, farenİn kuyuya düşüp ölmesi halinde: "Güçlerinin yettiği kadar ondan su çekilir" demiştir.

 

1928- ŞafiI der ki: "Ne biz, ne de onlar bu görüşte değiliz."

 

1929- Biz bu konuda bize Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bildirildiği gibi:

"Eğer su iki kulle miktarı ise pislik tutmaz" deriz.

 

1930- Ancak onlar: "Ondan yirmi veya otuz kova çekilir" demektedir.

1931- Beyhaki der ki: "Bu da Hz. Ali'den gelen munkati' bir hadistir."

 

1932- İsnadına üzerinde ihtilaf edilip böyle denilmiştir. Yine Ata b. es-Saib kanalıyla Meysere'den rivayet edilerek Hz. Ali'nin böyle dediği söylenmiştİr.

 

1933- Aynısı Ata b. Meysere kanalıyla rivayet edilmiştir.

 

1934- ŞafiI el-Kadim'de der ki: İbn Ebi Yahya'nın, Cafer b. Muhammed kanalıyla babasından bildirdiğine göre Ali b. Ebi Talib: "Eğer bir kuyuya fare düşer ve ölürse ondan bir veya iki kova su çekilir (ve dökülür). Eğer fare şişmiş (patlamış) ise beş veya yedi kova çekilir (ve dökülür)" demiştir.

 

1935- Bu da munkatı' bir hadistir.

 

1936- Rabi' der ki: Şafii, Hz. Ali ile İbn Abbas'tan gelen rivayeti huccet sayanları bildirdi. Kendisine: "Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelen rivayete başkasının rivayeti ile muhalefet mi ediyorsun?" dediğimde: "Hayır karşılığını verdi. Bunun üzerine kendisine şöyle dedim: "Sen öyle yaptın. Aynı zamanda hem Hz. Ali'ye, hem de İbn Abbas'a muhalif oldun. Ali'nin: ''Eğer bir kuyuya fare düşerse ondan beş veya yedi kova çekilir'' dediğini ve sen bu şekilde temizlenmeyeceğini ancak yirmi veya otuz kova çekmekle temizleneceğini söyledin. ayrıca İbn Abbas'ın zenci birinin kuyuya düşmesi (ve ölmesi) üzerine onu boşalttığını söylerken: ''Kırk veya altmış kova çekilmesi yeterlidir'' demektesin. Ali ve İbn Abbas'tan rivayet edilen bu hadisler sabit hadisler değildir."

 

1937 - Beyhaki der ki: "Tahavı, Budaa kuyusu hakkında söylediği rivayeti bırakıp kendisinin hilafına Budaa kuyusunun yakınında olanların dediğini aldı."

 

1938- Yine Tahavı, iki kulle yönünde zikredilen hadisi bırakıp onu akarsu olduğu yönünde ele almıştır. Eğer akarsu ise kendisine göre suyun miktarından bahsedilmesinin bir anlamı yoktur.

 

1939- (Tahavı) Ali ve İbnu'z-Zübeyr'den rivayet ettiğimiz hadisi huccet saymıştır. Ancak isnadlarında ihtilaf vardır. Yine kendisi Hz. Ali'den fare hakkında rivayet ettiği hadiste olduğu gibi fetva vermemiştir.

 

1940- Sonra Şa'bi kanalıyla kedi ve ona benzer hayvanlar hakkında kırk kova ve tavuk için yetmiş kova çekilmesinin yeterli olduğunu rivayet etmiştir.

 

1941- İbrahım( -i Nehai)'nin de kedi ve çekirge hakkında: "Kırk kova çekilmesi yeterlidir" dediğini rivayet etmiştir. Bir defa da: "Birkaç kova çekilir" dediğini aktarmıştır.

 

1942- Hammad kanalıyla da tavuk hakkında: "Kırk veya elli kova çekilir" şeklinde rivayette bulunmuştur.

 

1943- Ancak Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hadisini bırakmış ve o yönde fetva vermemiştir.

 

1944- Hz. Ali'den rivayet ettiği mevkuf hadisi de bırakmış ve o yönde fetva vermemiştir.

 

1945- Daha sonra bazı ilim ehlinin dediklerini rivayet edip bazılarını bırakarak su hakkında kendisinden önce rivayette bulunanların rivayetine uymuştur.

 

1946- Sonra öncekilere uyup rivayet ettiklerimizi bırakmıştır. Yardımcımız Allah'tır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Mestlerin Üzerine Meshetmek