MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

TAHARE

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Kullanılmış Suyun Temiz Suyu ve Başka Şeyi İfsad Etmesi

 

1685- Şafii der ki: Ben: "Kişi abdest aldığı su ile veya başkasının abdest aldığı su ile bir daha abdest alamaz" demekteyim. Zira Yüce Allah:

"Yüzlerinizi ve dirseklere kadar ellerinizi yıkayın"[Maide, 6] buyurmaktadır. Yüz kullanılmamış bir su ile yıkandığı zaman ancak yıkanmış olur. Sonra da eller yüz gibi kullanılmamış su ile yıkanır. Eğer kişi ellerini yüzünü yıkadığı su ile yıkarsa yüzü ile ellerini bir tutmuş olmaz. Her ikisini de kullanılmamış su ile yıkadığı zaman bir tutmuş olur. Çünkü Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) her uzvu için yeniden su almıştır. (--- Şafii, el-Ümm (1/29,30).

 

1686- Amr b. Yahya, babasından bildirir: "Amr b. Ebi Hasan'ın Abdullah b. Zeyd'e Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) abdestini sormasına şahit oldum. Abdullah su isteyip ilk önce su kabından ellerine su dökerek onları üç defa yıkadı. Sonra elini kabın içine sokup aldığı suyla hem ağzını, hem de burnunu yıkadı. Bu şekilde üç avuç suyla ağzı ile burnunu üç defa yıkamış oldu. Sonra elini kaba sokup su alarak yüzünü üç defa yıkadı. Sonra elini kaba sokup su alarak kollarını dirseklere kadar ikişer defa yıkadı. Sonra elini kaba soktu ve çıkarıp başını önden ve arkadan meshetti. Sonra elini kaba sokup su alarak ayaklarını topuklara kadar yıkadı. " (--- Buharr (185) ve Müslim (544).

 

1687- Başka bir kanalla bir öncekinin aynısı: "Su isteyip göstermek için onlara abdest aldı" ve: "Sonra elini kabın içine sokup aldığı suyla hem ağzını, hem de burnunu yıkadı. Bu şekilde üç avuç suyla ağzı ile burnunu üç defa yıkamış oldu" ziyadesiyle rivayet edilmiştir.

Buhari, Sahih)de Süleyman b. Harb'dan ve Müslim de Behz b. Esed kanalıyla Vuheyb'den rivayet etmiştir. (--- Tahrici daha önce yapılmıştı.

 

1688- Hibban b. Vasi', babasından bildiriyor: Abdullah b. Zeyd b. Asım el-Mazinı, Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) abdest alırken gördüğünü zikrederek Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) abdest alışını anlattı ve şöyle dedi: "Sonra elinin ıslaklığıyla değil, ayrıca elini ıslatarak başını meshetti. Sonra ayaklarını temizleyinceye kadar yıkadı."

Müslim, Sahih'de Ebu't-Tahir kanalıyla Ahmed b. Amr'dan rivayet etmiştir. (--- Müslim (1/2ll, 548).

 

1689- İbn Akil'in bildirdiğine göre Rabi': "Sonra ellerinin ıslaklığıyla başını meshetti" demiştir.

 

1690- Abdullah b. Muhammed b. Akıl'in adaleti (rivayeten dürüstlüğü) hakkında ihtilaf edilmiştir. Yahya b. Said ve Abdurrahman b. Mehdı kendisinden hadis rivayet ederken Yahya b. Main kendisini zayıf biri olarak görmüştür. Buhari ve Müslim bu kişinin hadislerini huccet saymamaktadır.

 

1691- Abdullah b. Muhammed b. Akıl bir hüküm hakkında rivayette bulunduğu ve güvenilir kişiler o konuda hilafında aktarımda bulunduğu zaman başkasının rivayeti kendisinin rivayette tek kaldığı hadislere şüphe düşürmektedir. Muhtemelen başka birinin abdesti hakkında haber veriyor olsa bile bu böyledir.

 

1692- Şerık b. Abdillah, Abdullah b. Muhammed b. Akıl kanalıyla: "Sonra elinin ıslaklığıyla değil, yeniden su alarak başının ön ve arka taraflarını meshetti" şeklinde rivayette bulunmuştur.

 

1693- Muhtemelen burada (yeniden su alarak ifadesiyle) elinde arta kalan su kastedilmektedir. Veya diğer rivayetlere muvafık olması açısından yeniden su alıp bir kısmını döktükten sonra elinde kalan kısmıyla başını mesh etmiştir.

 

1694- Aynısı "Temmam b. Necih - Hasan" kanalıyla Ebu'd-Derda'dan aktarılmıştır.

 

1695- "Süleyman b. Erkam - Zühri - Ubeydullah" kanalıyla İbn Abbas'tan İbn Akil'in hadisi yönünde rivayet edilmiştir. (--- Beyhaki, es-Sünenü'l-Kübra (1/237).

 

1696- Süleyman b. Erkam metruk biridir. (--- İbn Main, Tarih (2/228), Buhari, et-Tarihu'l-kebir (1756) ve Buhari, ed-Duafau's-sağir (142).

 

1697- Temmam b. Necih huccet (rivayetleri delil olan) biri değildir. (--- İbn Main, Tarih (2/66), Buhari, et-Tarihu'l-kebir (2/1/157) ve Ukayli, ed-Duafau'l-kebir (1/169).

 

1698- Ala b. Ziyad, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından. kendisinden razı olunan bir adamdan bildiriyor: Bir gün Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanımıza çıktığında yıkanmıştı, ancak bedeninde ufak bir yere su değmemiş kuru kalmıştı. "Ey Allah'ın Resulü! Bedeninde ufak bir yere su değmemiş" dediğimizde henüz ıslak olan saçını tutup o kuru kalan yere sürdü. (--- Darakutni, Sünen( 1/110).

 

1699- Ali (Darekutnl) der ki: "Abdusselam b. Salih, Basralıdır ve rivayeten güçlü değildir. Güvenilir olan başkası ise bunu İshak kanalıyla Ala'dan mürsel olarak rivayet etmiştir." (--- Darekutn!, Sünen (1/436)

 

1700- Beyhaki der ki: Huşeym ve Hammad, İshak kanalıyla mürselolarak rivayet etmişlerdir.

 

1701- Muhammed b. Ubeydillah el-Arzemı, "Hasan b. Sa'd - babası (Sa'd)" kanalıyla Hz. Ali'den rivayet etmiştir.

 

1702- Hüseyn b. Kays er-Rahabı, İkrime kanalıyla İbn Abbas'tan rivayet etmiştir.

 

1703- Ata b. Aclan, İbn Ebi Müleyke kanalıyla Hz. Aişe'den rivayet etmiştir.

 

1704- Mütevekkil b. Fudayl, Ebu Talal kanalıyla Enes'ten rivayet etmiştir.

 

1705- Yahya b. Anbese, "Ebu Hanife - Hammad - İbrahım - Alkame" kanalıyla Abdullah'tan, Ala b. Ziyad'ın hadisi yönünde rivayet etmiştir.

 

1706- Bunlardan hiç biri sahih değildir.

1707- el-Arzemı metruk biridir.

1708- Ata b. Aclan da metruk biridir.

1709- er-Rahabı de metruk biridir.

1710- Mütevekkil b. Fudayl, Basralıdır ve zayıf biridir.

1711- Bunu Darakutnı söylemiştir.

1712- Yahya b. Anbese de hadis uydurmakla itham edilmekteydi.

 

1713- Abdest konusunda İbrahım'in: "Şayet sakalında hala ıslaklık varsa onunla başını meshet" dediği rivayet edilmektedir. (--- Abdurrezzak, Musannef (1/17) ve İbn Ebi Şeybe, Musannef (1/5).

 

1714- Kullanılmış suyu bir daha kullanmayı caiz sayanlar, kullanıldıktan sonra temiz olmasına Cabir'den: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) abdest aldı ve abdest suyunu üzerine döktü" şeklinde gelen sahih rivayeti delil saymaktadır.

 

1715- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kişi akmayan durgun suyun içine bevletmesin ve içinde gusletmesin'' buyurmuştur.

 

1716- Başka bir kanalla Ebu Hureyre'den mana olarak bir öncekinin aynısı rivayet edilmiştir. Ebu'z-Zinad'ın hafız arkadaşlarının Ebu Hureyre'den bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sizden biri durgun suyun içine bevledip de sonradan kalkıp o sudan gusletmesin'' buyurmuştur. (--- Müslim, taharet (643).

 

1717- Ebu'z-Zinad aynısını "Musa b. Ebi Osman - babası" kanalıyla Ebu Hureyre'den bu şekilde rivayet etmiştir.

 

1718- Muhammed b. Sirin kanalıyla da Ebu Hureyre'den bu şekilde sabit olmuştur.

 

1719- Hemmam b. Münebbih de bunu Ebu Hureyre'den rivayet etmiştir.

 

1720- Sahih olan rivayet: Hişam b. Zühre'nin azatlısı Ebu's-Saib bildiriyor: Ebu Hureyre: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişi cünüp iken durgun olan suyun içinde yıkanmasın'' buyurdu" dedi. Ona: "Ey Ebu Hureyre! Böylesi bir suda nasıl yıkanmalı?" diye sorduğumda: "Dışarıda durmalı ve sudan alıp üzerine dökmelidir" karşılığını verdi.

 

1721- Burada kullanılmış su ile temizlenmeyi caiz görmeyenler muhtemelen iki müdden daha az olan suyu kastetmektedir. Eğer içinde gusledilirse kullanılmış su olur ve bir başkası artık onunla temizlenemez.

Dışarıda durup ve sudan alıp üzerine dökmeyi emretmesi kalan suyun kullanılmış su olmaması ve başkasının onu kullanmaktan men etmemesi içindir. Doğrusunu da Allah bilir,

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Köpeğin Ağzını Kabın İçine Sokması