MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

TAHARE

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Bıyıkları Kısaltma

 

1269- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Sakalları uzatıp bıyıkları kısaltın. Beyaz kıllarınızı boyayın. Bu konuda Yahudilerden farklı davranın. " (--- Şafii, el-Ümm (1/21).

 

1270- el-Mebsut kitabında hadisi bu şekilde buldum.

 

1271-1272- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bıyıkları kısaltıp sakalları salın. Bu konuda Mecusilerden farklı davranın" buyurmuştuL

Müslim b. el-Haccac bunu Ebu Bekr b. İshak'tan rivayet etmiştir. (--- Müslim, taharet (592).

 

1273- Başka bir kanalla Muhammed b. İshak bunu: "Sakalları uzatın" lafzıyla rivayet etmiştir.

 

1274- Sünen Harmele'de Şafii, Muğire b. Şu'be'den naklen şöyle der: "Bir gece Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) misafiri oldum. Bıyıklarımı bir misvakın üzerinde kesip kısalttı."

 

1275- Başka bir kanalla Süfyan bunu daha uzun bir şekilde Muğire'den şöyle nakleder: "Bir gece Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) misafiri oldum. Bana bir but pişirilmesini söyledi. Sonra bıyıklarımı bir misvakın üzerinde kesip kısalttı."

 

1276- Sabit bir hadisle bildirildiği ne göre İbn Ömer: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), bıyıkların kısaltılıp, sakalların uzatılmasını emretti" demiştir.(--- Müslim, taharet (589).

 

1277-1278- Yine sabit bir hadisle Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Beş şey fıtrattandır. Bunlar da sünnet olmak, avret yerlerini tıraş etmek, tımakları kesmek, koltuk altı kıllamı temizlemek ve bıyıkları kısaltmaktır. "

Buhari ve Müslim, Sahih'de Süfyan b. Uyeyne'den rivayet etmişlerdir.(--- Buhari, libas (5889) ve Müslim, taharet (586).

 

1279- Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "On şey fıtrattandır. Bunlar da bıyıklarm kısaltılması, sakalları uzatılması, misvakla ağzm temizlenmesi, burnun suyla temizlenmesi (istinşak) tırnakların kesilmesi, parmak boğumlarının yıkanması, koltuk altı kıllarının kesilmesi, avret yerlerinin tıraş edilmesi ve (büyük abdestte) taharetin su ile yapılmasıdır. "

 

1280- Mus'ab der ki: "Onuncusunun ne olduğunu unuttum. Ancak ağzın su ile yıkanması (mazmaza) olabilir."

Müslim, Sahih'de Ebu Bekr b. Ebi Şeybe ve başkasından rivayet etmiştir. (--- Müslim, taharet (393).

 

1281- Parmak boğumlarının yıkanmasından kasıt, parmakların kir ve pislik biriken yerlerini yıkamaktır.

 

1282- Taharetin su ile yapılmasından kasıt istincadır.

 

1283- Zayıf bir ravi olan Ali b. Zeyd b. Cud'an'ın, Seleme b. Muhammed b. Ammar bildirdiğine göre Ammar da bunu Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rivayet ederken sünnet olmayı ekleyip sakalları uzatmayı çıkarır. (--- Ebu Davud, taharet (1/14), İbn Mace, taharet (1/107-108) ve Ahmed, Müsned (4/264).

 

1284- Şafii'nin beyaz kılların boyanmasına yönelik zikrettiğine gelince, Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Yahudiler ve Hıristiyanlar beyaz kıllarını boya mazla r. Siz onlardan farklı davranın" buyurmuştur.

Buhari, Sahih'de Humeydi'den ve Müslim ise Yahya b. Yahya kanalıyla Süfyan'dan rivayet etmiştir.

 

1285- Sünen Harmele'nin sonlarında Şafii bunu Süfyan b. Uyeyne'den rivayet etmiştir.(---Buhari, libiis (5899) ve Müslim, libils (3/1663).

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Bir Şeyi Yemenin Abdesti Gerektirmemesi