MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

TAHARE

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Pis Bir Şeye Dokunmanın Abdesti Gerektirmemesi

 

1147- Fatıma bintn-Münzir, ninesi Esma'dan bildiriyor: Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hayızlının, kanının giysisine (çamaşırına) bulaşması konusu sorulunca: "Önce av, sonra suyla çitile. Ardından üzerine su serpip onunla namazını kıl" buyurdu. (--- Şafii, el-Ümm (1/6), Tirmizi, taharet (138) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (1/13).

 

1148- Şafii der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hayız kanının el ile yıkanmasını söylemiş, bu kana dokunmaktan dolayı abdest tazelemeyi emretmemiştir. Oysa kan tenasül uzvundan daha pistir. Buna kıyasla da pis olan herhangi bir şeye dokunma abdesti gerektirmez." (--- Şafii, el-Ümm (1/6).

 

1149- Beyhaki der ki: Taharet konusu içinde Rabi' bu hadisi ŞafiI'den bu şekilde rivayet etmiştir.

 

1150- Harmele b. Yahya da bunu Sünen kitabında aynı isnadla Şafii kanalıyla Esma binti Umeys'ten rivayet ederken: "Kadının biri Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hayız kanının giysiye bulaşması konusunu sordu" ibaresi geçmektedir. Sahih olanı da budur.

Humeydı ve başkası da bunu Süfyan b. Uyeyne'den bu şekilde rivayet etmiştir. Malik - Yahya b. Said - Abdullah b. Nümeyr - Veki' ve başkaları da Hişam'dan bu şekilde aktarmışlardır.

 

Buhari ve Müslim bunu Sahih'de Malik ve başkalarından rivayet etmişlerdir. (--- Buhari, hayd (307) ve Müslim, taharet (661).

 

1151- İbn Cüreyc'in bildirdiğine göre Ata: "Bazen rüzgar yüzümüze ve giysilerimize hayvan ve kuru insan dışkısı atardı. Bunu üzerimizden silkeler -veya siler- ve ne abdest tazeler, ne de o yeri yıkardık" demiştir. (--- Şafii, el-Ümm (1/6-7).

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Kusma ve Burun Kanamasından Dolayı Abdest