MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

TAHARE

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Mülamese'den Dolayı Abdest Almak

 

944- Şafii der ki: Yüce Allah: "Namaz kılmaya kalktığınız zaman yüzlerinizi, dirseklerinize kadar ellerinizi yıkayın ... "[Maide, 6] buyurmuş, namaz kılacak olanların abdest almalarını söylemiştir. Ayetten anlaşılan uykudan kalkıp namaz kılmak isteyenler için abdestin emredildiğidir.

 

945- Şafii cünüp olanın temizlenmesi konusunu açıklayıp devamında "Ey iman edenler! Sarhoş iken ne söylediğinizi bilinceye kadar, bir de -yolcu olmanız durumu müstesna- cünüp iken yıkanıncaya kadar namaza yaklaşmayın. Eğer hasta olur veya yolculukta bulunursanız veyahut biriniz abdest bozmaktan gelince ya da eşlerinize dokunursanız, su da bulamazsanız o zaman temiz bir toprağa yönelip yüzlerinizi ve ellerinizi mesh edin"Nisa, 43 ayetini zikretmiştir.

 

946- Yüce Allah def-i hacetten dolayı abdesti gerekli kıldığı gibi mülameseden (şehvetle dokunmadan) dolayı da abdesti gerekli kılmıştır.

 

947- Cünüplüğü zikrettikten sonra def-i hacetin hemen ardından mülameseyi zikretmesi mülamesenin kişiyi cünüp etmeyecek şekilde el ile dokunma veya öpüşme gibi olduğunu göstermektedir.

 

948- Salim b. Abdillah b. Ömer, babasından bildiriyor: "Kişinin karısını öpmesi ve eliyle onu okşaması mülameseden sayılır. Bundan dolayı karısını öpen veya onu okşayan kişinin yeniden abdest alması gerekir." (--- Malik, tahtiret (1/43), Şafii, el-Ümm (1/15), Taberi, Tefsir (8/894) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (1/124).

 

949- Şafii der ki: "Rivayet edildiğine göre İbn Mes'ud da İbn Ömer'in bu sözüne yakın manada bir söz söylemiştir." (--- Malik, tahtiret (1/44), Şafii, el-Ümm (1/16) ve Taberi, Tefsir (8/893).

 

950- Şafii: bunu Kitabu'l-Kadim'de Malik'ten rivayet etmiştir.

 

951- Malik bildiriyor: Bana bildirildiğine göre Abdullah b. Mes'ud: "Erkeğin karısını öpmesi durumunda abdest tazelemesi gerekir" demiştir. (--- Malik, taharet (6S).

 

952- Abdullah b. Mes'ud der ki: "Öpmek akşamadandır (lems) ve abdesti gerektirir."

 

953- Tarık b. Şihab da Abdullah'tan aynısını bildiriyor. (--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (1/124).

 

954- Abdullah (b. Mes'ud) der ki: "Öpmek okşamadandır (lems) ve abdesti gerektirir." (---Taberi, Tefsir (8/393) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (1/124).

 

955- Tarık b. Şihab der ki: İbn Mes'ud, -ev lemestumu'n-nisa- [Nisa, 43] buyruğunu açıklarken: "Lems ifadesi cinsel ilişki dışındaki şeylerdir" demiştir.

İsnadı mevsul ve sahihtir.

 

956- Şafii Kitabu'l-Kadim'de bu konuda Ömer b. el-Hattab ile İbn Mes'ud'un: "Cünüp olan kişi teyemmüm edemez" sözünü, öpmeyi de lems'den saydıklarına delil olarak göstermiştir.

 

957- İbn Mes'ud'un bu sözü farklı kanallarla bize rivayet edilmiştir. (--- Bakın: Hakim, Müstedrek (1/135).

 

958- Salim'in, babasından bildirdiğine göre Ömer b. el-Hattab: "Öpmek de akşamadandır. Bundan dolayı öpersen yeniden abdest al" demiştir. (--- Darakutni, Sünen (1/53) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (1/124).

 

959- İsnadındaki Muhammed b. Amr, Muhammed b. Abdillah b. Amr b.

Osman'dır.

 

960- İbrahım b. Hamza ise bunu "Deraverdı-Muhammed b. Amr Zühri" kanalıyla, (önceki hadiste olduğu gibi) Zühri'den geldiği konusunda tereddüt etmeden rivayet etmiştir.

 

961- Muaz b. Cebel bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), kendisine helal olmayan bir kadınla cinsel ilişki dışında kendi eşiyle yaptığı her şeyi yapan adam için: "Güzelce abdest al, sonra da kalkıp namazını kıl" buyurdu. Bunun üzerine Yüce Allah: "Gündüzün iki ucunda, gecenin de ilk saatlerinde namaz kıL. Çünkü iyilikler kötülükleri (günahları) giderir.''[Hud, 114] ayetini indirdi. (--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (1/125) ve Hakim, Müstedrek (1/135).

 

962- Şafii Kitabu'l-Kadim'de şöyle der: Bazıları ise bu konuda bize muhalefet edip öpmeden dolayı abdestin gerekmediğini söylemiş ve bu konuda mahfuz olmayan bir hadisi delil olarak getirmişlerdir. Doğrusunu da Allah bilir.

 

963- Oysa bu konudaki hadisten dolayı bana göre karısını öpen kişiye abdest gerekir.

 

964- Öpme konusunda Ma'bed b. Nubate'nin rivayeti sabit (sahih) ise bu durumda ne öpmede, ne de lems için abdesti gerekli görmem.

 

965- Ma'bed b. Nubate'nin Muhammed b. Amr b. Ata kanalıyla bildirdiğine göre Aişe: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eşlerinden birini öper, abdestini de tazelemezdi" demiştir.

 

966- Ma'bed b. Nubate'nin nasıl biri olduğunu bilmiyorum. Şayet güvenilir birisi ise bu durumda Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) olan bu rivayeti huccet olur.

 

967- Ancak hatalı olmasından da endişe ediyorum. Zira Urve ve Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Aişe'yi oruçlu iken öptüğünü rivayet etmiştir.

 

968- Beyhaki der ki: Ma'bed b. Nubate mechul biridir. Muhammed b. Amr b. Ata'nın da Aişe'den bir şey işittiği sabit değildir.

 

969- Sahih olanı ise Urve b. ez-Zübeyr, Kasım b. Muhammed, Ali b. elHüseyn, Alkame, Esved, Mesruk ile Amr b. MeymOn'un Aişe'den naklen Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oruçlu iken eşlerini veya kendisini öptüğünü rivayet etmeleridir. (--- Bakın: Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (1/127).

 

970- Hz. Aişe bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (abdestliyken) hanımlarından birini öptükten sonra çıktı ve abdestini tazelemeden namazı kıldırdı."(--- Tirmizi, taharet (86), İbn Mace, taharet (1/168), Ahmed, Müsned (6/210), Darakutni, Sünen (1/50), Taberi, Tefsir (8/376), Nevevi, Mecmu' (3/32) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (1/ 125-126).

 

971- Bu konuda en meşhur rivayet budur, ancak illetlidir. (--- Bakın: Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (1/126).

 

972- Ebu Davud der ki: Süfyan es-Sevri'nin "(A'meş'in ismini zikretmediği Habıb) bize sadece Urve el-Müzeni'den rivayette bulunmuştur" dediği rİvayet edilmiştir. Yani (Habıb) onlara Urve b. ez-Zübeyr'den bir şey rivayet etmiş değildir.

 

973- Abdurrahman b. Bişr der ki: Yahya b. Said el-Kattan'ın yanında A'meş'in Habıb kanalıyla Urve'den rivayet ettiği hadis zikredilince şöyle dedi: "Bu konuyu herkesten daha iyi bilen Süfyan es-Sevri'nin dediğine göre Habıb, Urve b. ez-Zübeyr'den bir şey işitmiş değildir." (--- Bakın: Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (1/126).

 

974- Ali b. el-Medını der ki: Yahya'ya A'meş'in Habıb'den, onun da Urve'den, onun da Hz. Aişe'den rivayet ettiği özürlü kadının, kanı hasır üzerine damlasa dahi namaz kılabileceği hadisi zikredildi.

 

975- Yine oruçlunun öpüşebileceği yönündeki hadisi zikredildi. Yahya: "Benim adıma bu iki hadisin hiçbir değerinin olmadığını anlatabilirsin'' dedi. (--- Bakın: Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (1/126).

 

976- Abbas b. Muhammed ed-Durı der ki: Yahya b. Main'e: "Habıb sika (güvenilir) biri midir?" diye sorduğumda: "Evet! Sadece iki rivayeti vardır. Bunlardan biri özürlü kadının, kanı hasır üzerine damlasa dahi namaz kılabileceği hadisidir. Diğeri ise öpme ile ilgili hadistir" dedi.

Yahya "Sadece iki rivayeti vardır" sözüyle sanırım münker olan iki rivayeti olduğunu kastetmiştir.

 

977- Beyhaki der ki: Ebu Ravk'ın İbrahım et- Teymi'den bildirdiğine göre Hz. Aişe: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) abdest sonrası eşlerini öperdi ve abdestini de tazelemezdi" demiştir.

 

978- Ebu Davud ve başka hadis alimlerinin dediğine göre mürsel bir rivayettir. Zira İbrahim et-Teymi, Aişe'den bir şey işitmiş değildir.(--- Bakın: Zehebi, Mizanu'l-İ'tidal (1/74).

 

979- Ebu Ravk da rivayeten güçlü biri değildir. Yahya b. Main ve başkası onu zayıf bulmuştur.

 

980- Aynısını Ebu Hanife, Ebu Ravk'dan, o da İbrahım'den, o da Hafsa'dan rivayet etmiştir. (--- Darakutni, Sünen (1/51) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (1/127).

 

981- Darakutnı ve başkasının dediğine göre İbrahım ne Aişe'den, ne Hafsa'dan bir şey işitmiştir, ne de onların zamanına yetişmiştir. (--- Bakın: Zehebi, Mizanu'l-İ'tidal (1/74) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (1/127).

 

982- Rivayeten güçlü olmayan Muaviye b. Hişam da bunu "Süfyan - Ebu Ravk - İbrahım et- Teymı - babası - Aişe" kanalıyla rivayet etmiştir.

 

983- Ancak ondan rivayet edilirken lafzı konusunda ihtilaf edilmiştir.

Bazıları bunu rivayet ederken: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oruçlu iken eşlerini öperdi" derken, bazıları ise: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (eşlerinden birini) öper ve abdest tazelemezdi" lafzını kullanmıştır. (--- Darakutni, Sünen (1/51).

 

984- Zeyneb'in bildirdiğine göre Hz. Aişe: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eşlerinden birini öper ve abdestini tazelemeden namaz kılardı" demiştir. (--- İbn Mace, taharet (1/168), Ahmed, Müsned (6/62), Darakutni, Sünen (1/52) ve Taberi, Tefsir (8/397).

 

985- Darakutnı ve başkasının dediğine göre Zeyneb durumu mechul biridir.

 

986- Arzemı ise bunu Amr'dan, o da babasından, o da babasından rivayet etmiştir. Arzemı de metruk biridir.

 

987- Mechul bir isnadla "Zühri'nin kardeşinin oğlu - Aişe" kanalıyla da rivayet edilmiştir.(--- Darakutni, Sünen (1/49).

 

988- Zayıf biri olan Said b. Beşır de bunu" Mansur b. Zazan - Zührl - Ebu Seleme -Aişe" kanalıyla rivayet etmiştir. (--- Darakutni, Sünen (1/49).

 

989- Yine mechul bir isnadla "İsa b. Yunus - Ma'mer - Zührl - Ebu Seleme - Aişe" kanalıyla rivayet edilmiştir.

 

990- Ancak hiçbiri sahih değildir. Zira bu konuda Zühri'nin mezhebi bunlara muhalifken ondan nasıl böylesi rivayetler gelebilir? (--- Bakın: İbn Mace, taharet (65) ve Darakutni, Sünen (1/49).

 

991- Malik bildiriyor: İbn Şihab ez-Zühri: "Erkeğin karısını öpmesinden dolayı abdest tazelemesi gerekir" dedi.

 

992- Aynısını Hacib b. Süleyman, "Vekı' - Hişam b. Urve - babası Urve kanalıyla Aişe'den rivayet etmişt6ir.  (--- Darakutni, Sünen (1/50).

 

993- Darakutn! der ki: Hacib bunda hata yapmıştır. Zira doğrusu bu isnadla "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oruçluyken eşlerini öperdi" şeklinde olmalıdır. Hacib'in de yazılı bir kitabı yoktu ve hadislerini ezberinden aktarırdı.

 

994- Aynısını Ebu Uveys - Hasan b. DInar - Abdullah b. Muhammed - İbn Ebi Leyla ve Muhammed b. Cabir, Hişam b. Urve'den, o da babası Urve'den, o da Aişe'den rivayet etmiştir.

 

995- Ancak bunlardan her biri rivayetleri huccet olmayacak şekilde zayıftır.

 

996- Galib b. Ubeydillah el-Cezer! de bunu Ata kanalıyla Aişe'den rivayet etmiştir.

İsmi için Galib b. Abdillah diyenler de vardır ve zayıf biridir. (--- Darakutni, Sünen (1/so).

 

997- Başka bir kanalla da Ata'dan rivayet edilmiştir. Ancak bu da zayıftır. 998- Sahih olanı ise Ata'nın kendi sözü olarak rivayet edilmesidir. (--- Bakın: Taberi, Tefsir (8/389), Beyhakl, es-Sünenü'l-Kübra (1/124), Darakutni, Sünen (1/S2) ve Zeylai, Nasbu'r-raye (1/71).

 

999- Ata kanalıyla İbn Abbas'ın sözü olarak da rivayet edilmiştir. (--- Bakın: Beyhakl, es-Sünenü'l-Kübra (1/127).

 

1000- Zayıf olan ravilerden biri bunu Ata kanalıyla Aişe'den merfu olarak rivayet etmişlerdir.

 

1001- Doğrusu ise Hz. Aişe'den oruçlunun öpüşmesi konusunda rivayet edilenidir.

 

1002- Zayıf ravilerden biri hata etmiş ve oruçlunun öpmesi konusunu öpmenin abdesti gerektirmediği şeklinde yorumlamışlardır. - Allah doğrusunu bilir-

 

1003- Şafii'nin Kitabu'l-Kadim'de dediği gibi hocalanmız bu konuda: "Bunlardan birinin bile isnadı sahih olsa onunla amel ederdik" demişlerdir.

 

1004- Kitab'ın delaletine ve temizlik konusunda ihtiyata dayanarak daha önce ismini verdiğimiz sahabilerden sahih isnadlarla öpmeden dolayı abdestin gerektiği rivayet edilmiştir. Doğruya ancak Allah ulaştırır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Tenasül Uzvuna Dokunmaktan Dolayı Abdest Almak