MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

TAHARE

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Namazda Uyuyan Kişinin Abdesti

 

910- Şafii Kitabu'l-Kadim'de der ki: Düzgün bir şekilde oturarak uyuyan kişinin hadise göre abdest tazelemesİ gerekmez. Namazda iken uyuyan kişinin abdesti konusundaki hadise bakalım." (--- Bakın: Şafii, el-Ümm (1/12).

 

911- Beyhaki der ki: Şafii'nin, namazda uyuyan kişinin durumu hakkındaki hadisten kastı, İbn Abbas'tan gelen şu rivayettir: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bazen namazda secdeye gittiği zaman horultusu duyulacak şekilde uyur, sonra kalkıp abdestini tazelemeden namazına devam ederdi. Ona:

"Namazda uyumana rağmen abdestini tazelemeden devam ettin?" dediğimde, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Abdest, uzanarak uyuyan için gerekir" buyurdu.

 

912- Osman ile Hennad bunu rivayet ederken: "Zira kişi uzanınca mafsalları da gevşer" eklemesini yaparlar. (--- Tirmizi, taharet (77), Ahmed, Müsned (4/89), Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (1/121) ve Darakutni Sünen (1/58).

 

913- Ebu Davud der ki: Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) nakledilen: "Abdest, uzanarak uyuyan için gerekir" sözü münkerdir. Bunu Katade'den Yezid ed-Dalani dışında rivayet eden olmamıştır. Hadisin baş taraflarını bir grup İbn Abbas'tan naklen rivayet etmiş, ancak böylesi bir sözü zikretmemişlerdir.

 

914- İkrime der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (secdede iken kendisinden abdesti bozacak bir şey çıkmasına karşı) korunmuştur." (--- Ahmed, Müsned (4/38).

 

915- Hz. Aişe der ki: "Ey Allah'ın Resulü! Vitir kılmadan mı uyuyacaksın?'' diye sorduğumda, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Aişe! Benim gözlerim uyur, ama kalbim uyumaz!" karşılığını verdi. (--- Buhari, salat (1147) ve Müslim, salat (1692).

 

916- Her iki rivayetin de isnadını Sünen'de zikrettik. (--- Bakın: Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra 1/121-122).

 

917- Ali b. el-Medinı der ki: Yahya b. Said el-Kattan'ın: "Şu'be: ''Katade, Ebu'l-Aliye'den sadece üç hadis işitmiştir'' dedi" sözünü işittim. Yahya'ya: "Bu hadisleri bana söyle" dediğimde şu karşılığı verdi:

 

918- Biri, Hz. Ali'nin: "Kadılar üç çeşittir ... " sözüdür.

 

919- Diğeri ikindi namazından sonra nafile namaz kılınmayacağına dair olan hadistir. (---  İbn Mace, salat (1/396).

 

920- Bir diğeri de Yunus b. Matta ile ilgili hadistir. (--- Müslim, fadail (4/1846).

 

921- Beyhaki der ki: Ayrıca İbn Abbas'ın sıkıntı anında okunması gereken dua hakkındaki hadisini işitmiştir.

 

922- İsra gecesinde Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hz. Musa'yı görmesiyle ilgili hadisi de ondan işitmiştir.

 

923- Kazanç ile ilgili hadisi de işitmiştir ki bu rivayet tenkide açıktır.

 

924- Ebu Davud bunlara Şu'be'den naklen İbn Ömer'in namazla ilgili hadisini de eklemiştir.(---  Bakın: Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (1/121).

 

925- Ahmed b. HanbeL, Muhammed b. İsmail el-Buhari ve başka hadis alimleri Ebu Halid ed-Dalani'den gelen namazla ilgili bu hadisi münker addetmiş, Ebu Halid ed-Dalani'nin Katade'den bir şey işitmediğini söylemişlerdir.

 

926- Belki de Şafii bu hadisin illetini sonradan görmüş ve yeni kitabında (Kit8bu'l-cedid) ona yer vermemiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Müzenı'nin Bu Konuda Söyledikleri