MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

TAHARE

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Sakalların Diplerine Suyu Ulaştırmak (Tahlil) ve Baştan Sonra Kulakları Meshetmek

 

715- Hassan b. Bilal el-Müzenl bildiriyor: Ammar b. Yasiri abdest alırken gördüm. Abdestte sakallarının dibine kadar suyu ulaştırdı. Ona: "Suyu sakallarının dibine kadar geçiriyor musun?" denilince: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem), suyu sakallarının dibine kadar geçirdiğini görmüşken ben neden yapmayayım?" karşılığını verdi. (--- Tirmizi, taharet (1/8), İbn Mace, taharet (1/148), Humeydi, Müsned (1/81), Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (1/54) ve Hakim, Müstedrek (1/149).

 

 

716- (Humeydi) der ki: Bize Süfyan, bunu Said b. Ebi Arube kanalıyla Katade'den, o da Hassan b. Bilal'dan, o da Ammar kanalıyla Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) aynısını rivayet etmiştir. (--- Tirmizi, taharet (1/8).

 

717- Ebu Bekr (Humeydi) der ki: "Said'in bu hadisini Süfyan'dan bir defa işittim."

 

718- Sünen Harmele'de geçtiği gibi Şafii bunu Süfyan kanalıyla Abdülkerım'den rivayet etmiştir.

 

719- Abdullah b. Zeyd bildiriyor: "Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) abdest alırken gördüm. Başını mesh ettikten sonra yeni bir su alıp onunla kulaklarını meshetti." (--- Müslim, taharet (1/211).

 

 

720- İbn Vehb aynı isnadla bunu rivayet ederken: "Yeni aldığı suyla başını meshetti" demiş, ancak kulakları zikretmemiştir.

 

721- Müslim daha önceki ne değil bu hadise dayanmıştır. (--- Müslim, taharet (1/211).

 

722- Bize rivayet edildiğine göre İbn Ömer, başından sonra kulaklarını mesh edeceği zaman parmaklarını suya batırırdı.

 

723- Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kulaklar baştandır" şeklindeki sözünün en meşhur isnadı "Hammad b. Zeyd - Sinan b. Rabia -Şehr b. Havşeb - Ebu Umame" kanalıyla gelenidir.

 

724- Kuteybe bunu Hammad'dan rivayet ederken merfu olup olmaması konusunda Hammad'ın tereddüd ettiğini ve: "Bu Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) mı yoksa Ebu Umame'nin mi sözüdür bilmiyorum" dediğini zikreder. (--- Ebu Davud, taharet (1/50), Tirmizi, taharet (1/53), Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (1/66) ve Darakutni, Sünen (1/38).

 

 

725- Süleyman b. Harb bunu Hammad'dan rivayet ederken: "Kulakların baştan olduğu sözü Ebu Umame'nin sözüdür. Bundan başkasını söyleyen kişi yanlış yapar" der.

 

726- Yahya b. Main: "Sinan b. Rabia (rivayeten) güçlü biri değildir" derdi.

 

727- ibn Avn da: "Ravi Şehr tenkit edilmiştir! Şehr tenkit edilmiştir" derdi. (--- Bakın: Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (1/66).

 

728- Yahya b. Ebi Bukeyr, babasından bildiriyor: "Şehr b. Havşeb devlet hazinesinin başında dururken içinde dirhemler bulunan bir kese aldı. Bundan dolayı bir şair şöyle demiştir:

"Şehr bir kese paraya dinini sattı Ey Şehr! Senden sonra kurra'ya kim güvenir?" (--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (1/66)

 

 

729- Beyhaki der ki: Bize bildirildiğine göre İbn Abbas: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) abdest aldı" demiş ve Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) abdest almasını anlatmıştır. Burada: "Sonra biraz su alıp başını meshetti. Bunu yaparken de orta parmaklarıyla kulaklarının içini, başparmaklarıyla da kulaklarının dışını meshetti" demiştir. (--- Tirmizi, taharet (36), Nesai, taharet (1/74), İbn Mace, taharet (439) ve İbn Huzeyme, Sahih (1/77).

 

 

730- Yine bize bildirildiğine göre kulaklarının içini işaret parmaklarıyla meshetmiş, sonra başparmaklarıyla hem içlerini, hem de dışlarını mesh etmiştir. Kulaklarını mesh etmek için her elden iki parmak ayırmış olabilir. Doğrusunu da Allah bilir.

 

 

731- Humeyd bildiriyor: Enes kulaklarını hem içten, hem de dıştan mesheder ve: "Resulullah da (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu şekilde yapardı" derdi.

Sünen Harmele'de geçtiği gibi Şafii, Abdulvehhab'dan rivayet etmiştir.

Ancak Abdulvehhab burada hata etmiştir. Mahfuz olan rivayet Enes'in bu şekilde kulaklarını mesh ettikten sonra bunu Abdullah b. Mes'ud'a dayandırdığıdır. Aynısını Zaide, Sevrı kanalıyla Humeyd'den Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dayandırarak rivayet etmiştir. Bu da mahfuz değildir. Doğrusunu da Allah bilir. (--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (1/64).

 

 

732- Sünen Harmele'de Şafii abdestin sevabı başlığında bir çok hadis zikretmiştir.

 

733-734- Humran bildiriyor: Osman b. Affan dedi ki: "Size bir hadis aktaracağım! Şayet Allah'ın Kitab'ındaki bir ayet olmasaydı böylesi bir hadis size aktarmazdım, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişi güzelce abdestini aldıktan sonra namaz kıldığı zaman diğer vaktin namazını kılana kadar işleyeceği günahları bağışlanır'' buyurduğunu işittim."

Muhadir rivayet ederken: "Osman su isteyip abdest aldı. Sonra şöyle dedi" eklemesini yapar. Lafız İbn Vehb'in lafzıdır. Bunu Şafii, Malik b. Enes'ten rivayet etmiştir. Müslim, Sahih'de Cerır b. Abdilhamıd, Ebu Usame ve Veki' kanalıyla Hişam b. Urve'den aktarmıştır. (--- Malik, taharet (29),

 

 

735- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Müslüman -veya mü min- kul abdest alırken yüzünü yıkadığı zaman yüzünden dökülen suyla -veya dökülen son damla suyla- birlikte bakarak işlediği günahları da yüzünden dökülüp gider. Kollarını yıkadığı zaman kollarından dökülen suyla -veya dökülen son damla suyla- birlikte onlarla işlediği günahları da dökülüp gider. Ayaklarını yıkadığı zaman ayaklarından dökülen suyla -veya dökülen son damla suyla- birlikte onlarla yürüyerek işlediği günahları da dökülüp gider. Sonunda da günahlarından arınıp tertemiz hale gelir. "

Şafii Malik'ten rivayet etmiştir. Müslim, Sahih'de Ebu't- Tahir kanalıyla İbn Vehb'den rivayet etmiştir. (--- Müslim, taharet (566).

 

 

736- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Yüce Allah'ın kendileriyle günahları affettiği ve kişinin katındaki derecesini yükselteceği şeyleri söyleyeyim mi? Bunlar zor anlarda bile abdesti güzelce almak, mescitlere daha fazla yürümek ve namaz sonrası diğer namazı beklemektir. İşte asıl nöbet (ribat) budur! Asıl nöbet budur! Asıl nöbet budur!"

Şafii, Malik'ten rivayet etmiştir. Müslim, Sahih'de Ma'n b. İsa kanalıyla Malik'ten rivayet etmiştir. (--- Müslim, taharet (576).

 

 

737 - Ebu Hureyre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) mezarlığa çıktı. Onları: "Selam size ey Müminlerin diyarı! İnşaallah biz de size katılacağız diyerek selamladı ve: "Kardeşlerimizi görmeyi isterdim" diye ekledi. "Ey Allah'ın Resulü! Biz senin kardeşlerin değil miyiz?" diye sorulunca, Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Siz benim ashabımsınız. Benim kardeşlerin henüz gelmediler. Ben, Havz'ın başına onlardan önce varacak olan öncüleriyim" buyurdu.

"Ey Allah'ın Resulü!        Ümmetinden henüz gelmeyenleri nasıl tanıyacaksın?" dediklerinde, Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kişinin siyah atlar arasında alnı beyaz, ayağı sekili bir atı olsa bu kişi atını tanımaz mı?" buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Tabi ki tanır" dediklerinde, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "İşte onlar (benden sonra gelecek kardeşlerim) abdest sebebiyle, kıyamet gününde yüzleri ile el ve ayakları parlayarak gelecekler. Onlardan önce de Havz'a ben gitmiş olacağım. Ancak bazıları yabancı devenin dışlanıp kovulması gibi havuzdan uzaklaştırılınca ben onlara: ''Buraya gelin! Buraya gelin! Buraya gelin!'' diye sesleneceğim. Bana: ''Ama senden sonra çok şeyi değiştirdiler'' denilince, ben de: ''O zaman uzak dursunlar! Uzak dursunlar! Uzak dursunlar!'' diyeceğim."

Şafii, Malik'ten rivayet etmiştir. Müslim, Sahih'de Ma'n kanalıyla Malik'ten rivayet etmiştir. (--- Müslim) taharet (573).

 

 

738- Yine sabit bir hadisle Nuaym el-Mucammir'den bildirildiğine göre Ebu Hureyre abdest alırken kollarını pazularına kadar yıkamıştır. Sonra da ayaklarını baldırlarına kadar yıkamıştır. Sonra da: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ümmetimden olanlar kıyamet gününde abdest izinden dolayı yüzleri, el ve ayakları nurlu bir şekilde huzura çıkacaklardır. Bundan dolayı elinizden geldiği kadarıyla bu nurunuzu arttırmaya çalışın'' buyurduğunu işittim" demiştir. (--- Buhari) vuda (136) ve Müslim) taharet (578).

 

 

739- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Sizler abdestinizden dolayı kıyamet gününde yüzleriniz, el ve ayaklarınız nurlu bir şekilde huzura çıkacaksınız. Bundan dolayı elinizden geldiği kadarıyla bu yüzünüzün ve el ile ayaklarınızın nurunu arttırmaya çalışın. "

 

Müslim, Sahih'de Ebu Kureyb kanalıyla Halid'den aktarmıştır. (--- Buhari, vudu (136) ve Müslim, taharet (578).

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Abdestte Uzuvları Ara Vererek Yıkamak