MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

TAHARE

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Abdestte Uzuvları Ara Vererek Yıkamak

 

740- Şafii der ki: "Abdest alırken uzuvların ara vermeden peş peşe yıkanmasını müstehap görürüm. Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) abdestte uzuvlarını ara vermeden peş peşe yıkamıştır."

 

741- Şafii sözlerine devam edip şöyle der: "Şayet abdesti kesecek bir durum olursa abdeste baştan başlaması benim için daha iyidir. Ancak böylesi bir zorunluluğu olduğunu da görmüyorum."

 

742- Şafii buna Nafi'nin şu rivayetini delil olarak getirir: "İbn Ömer çarşıda abdest aldı. Yüzünü ve kollarını yıkayıp başını da mesh ettikten sonra bir cenaze için çağırıldı. Cenaze namazını kıldırmak için Mescid'e girdi. Girdikten sonra mestlerinin üzerine meshetti ve cenaze namazını kıldırdı." (--- Malik, taharet (43) ve Şafii, el-Ümm (1/32).

 

 

743- Beyhaki der ki: Halid b. Ma'dan'ın da Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından birinden bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaz kılan birinin ayağında dirhem kadarlık bir yere suyun değmediğini ve kuru olduğunu görünce abdestini de namazını da yenilemesini söylemiştir. (--- Ahmed, Müsned (3/324).

 

Bu da mürsel bir rivayettir.

 

 

744- Ömer ve başkalarından gelen sabit (sahih) rivayetlere göre de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu adama: "Git ve güzelce abdestini alt" buyurm uştur.  (--- Müslim, taharet (1/215).

 

 

745- Hz. Ömer'den de uzuvların ara vererek yıkanmasının caiz oluşuna dair bize rivayet gelmiştir. (--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (1/283).

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Abdestte Sıralama