MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

TAHARE

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Abdestte Birer Kez Yıkama ve Uzuvların Yıkama Sayısı

 

685- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) abdest aldı. Abdestinde elini su kabına daldırdı. Sonra ağzını ve burnunu bir defa yıkayıp temizledi. Sonra elini bir daha su kabına daldırdı ve çıkardığı suyu yüzüne döküp bir defa yıkadı. Sonra kollarına birer defa su döküp yıkadı. Sonra başını ve kulaklarını bir defa meshetti." (--- Şafii, Müsned (s. 5), Beylım, es-Sünenü'l-kübra (1/80) ve Ahmed, Müsned (3/242).

 

 

686- Humran bildiriyor: Osman b. Affan halkın oturma yerlerinde abdest aldı. Abdest alırken yıkama ve meshetmeyi üçer defa yaptı ve: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Benim bu abdestim gibi abdest alan kişinin günahları yüzünden, ellerinden ve ayaklarından çıkıp gider'' buyurduğunu işittim" dedi. (--- Buhari, taharet (160) ve Müslim, taharet (529)

 

 

687- Beyhaki der ki: "İbn Abbas'tan gelen ilk rivayeti daha önce tam metniyle başkasından zikretmiştik."

 

688- Beyhaki der ki: Metni, Abdulaziz dışında hafız ve sağlam olan ravilerin rivayetine muhalif olduğu için Şafii metninin tamamını zikretmemiştir.

 

689- İkinci hadisin metninde ise abdestin sevabma da yer verilmiştir ki; Süfyan dışında bunu rivayet edenlerin rivayetlerine muhaliftir.

 

690- Ahmed b. Hanbel, Humeydi, İbn Ebi Ömer ve başkaları bunu Süfyan b. Uyeyne'den rivayet ederken şöyle derler: Sonra Osman: "Resulullah'ın da (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu şekilde abdest aldığını gördüm" dedi. Sonra da: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişi güzelce abdest alıp namaz kıldığı zaman bir sonraki namazı kılana kadar işlediği günahları Yüce Allah bağışlar'' buyurduğunu işittim" dedi.  (--- Ahmed, Müsned (1/347).    --- >Humeydi, Müsned (1/21).

 

 

691- Bunu abdestin sevabı konusunda Malik b. Enes, Amr b. el-Haris, Ebu Usame, Veki', Abde b. Süleyman ve başkaları da Hişam b. Urve'den bu manada aktarmışlardır. Zühri de Urve'den bu şekilde rivayet etmiştir. (--- Malik, vudu' (29).

 

 

692- Şafii, İhtilafu'l-ahadis eserinde sevapla ilgili kısmı zikretmeden muhtasar bir şekilde hadisi rivayet etmiştir. Bunun taharet bölümünde zikredilmesi belki katibin hatasıdır. Ya da İbn Uyeyne hadisi bu şekilde bir defalığına zikretmiştir.

 

693- Mana olarak aynısı Humran kanalıyla Osman b. Affan'dan rivayet edilirken Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kişi abdestini güzelce aldığı zaman günahları bedeninden akıp gider. Hatta tırnaklarının altından akıp gider" buyurduğu zikredilmiştir. (--- Ahmed, Müsned (1/366)

 

Müslim, Sahih'de Abdulvahid'den ve ayrıca "Süheyl b. Salih - Ebu Hureyre" kanalıyla da rivayet etmiştir.

 

 

694- Ata b. Yezid el-leysı bu hadisi Humran'dan rivayet ederken abdestin sevabı konusunda başka bir şey de zikretmiştir. Sünen Harmele'de Şafii de Ata b. Yezid kanalıyla zikretmiştir.

 

 

695-697- İbn Şihab, Ata b. Yezid el-leysı kanalıyla Osman'ın azatlısı Humran'dan bildiriyor: Bir gün Osman b. Affan abdest için su istedi. Abdest alırken ilk önce ellerini üç defa yıkadı. Sonra ağzına ve burnuna üçer defa su alarak onları temizledi. Sonra yüzünü üç defa yıkadı. Sonra sağ kolunu dirseğe kadar üç defa yıkadı. Ardından sol kolunu da aynı şekilde yıkadı. Sonra başını meshetti. Sonra sağ ayağını topuğa kadar üç defa yıkadı. Ardından sol ayağını aynı şekilde yıkadı. Bitirdikten sonra da şöyle dedi:

"Resulullah'ın da (Sallallahu aleyhi ve Sellem) benim şimdi aldığım abdestin benzerini aldığını gördüm. Abdest aldıktan sonra da: ''Benim şimdi aldığım abdestin benzerini alıp vesvesesiz bir şekilde iki rekat namaz kılan kişinin geçmiş günahları bağışlanır'' buyurdu."

 

 

698- İbn Şihab der ki: Alimlerimiz: "Bu şekildeki bir abdest kişinin alabileceği en güzel abdesttir" derdi.

Lafız Yunus b. Yezid'in lafzıdır. İbrahım'in ve İbn Cüreyc'in lafızlarında İbn Şihab'ın bu sözü zikredilmemiştir. İbrahım hadisinde: "Kollarını dirseklere kadar üçer defa yıkadı. Başını meshetti. Ayaklarını topuklara kadar üçer defa yıkadı" ibaresi geçmektedir.

Müslim, Sahih'de Harmele ve Ebu't- Tahir kanalıyla İbn Vehb'den ve Buhari ise Abdulazız el-Uveysı kanalıyla İbrahım b. Sa'd'dan rivayet etmiştir. (--- Buhari, taharet (159) ve Müslim, taharet (527).

 

 

699- Buhari der ki: Abdulazız'in İbrahım'den, onun da Salih'ten bildirdiğine göre İbn Şihab şöyle demiştir: Ancak Urve, Humran'dan şunu bildiriyor: Osman abdest aldı ve şöyle dedi: "Size bir hadis aktaracağım! Bir ayet olmasaydı böylesi bir hadisi size aktarmazdım. Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişi güzelce abdestini aldıktan sonra namaz kıldığı zaman diğer vaktin namazını kılana kadar işleyeceği günahları bağışlanır'' buyurduğunu işittim."

Urve der ki: Osman'ın bahsettiği ayet de "İndirdiğimiz apaçık delilleri ve hidayetin kendisi olan ayetleri insanlar için biz kitapta açıkladıktan sonra gizleyenler var ya mutlaka onlara Allah lanet eder. Lanet edebilecek olanlar da lanet ederler"[Bakara, 159 ] ayetidir.

 

 

700- Başka bir kanalla Urve, Humran'dan aynısını bildiriyor, ancak burada: "Allah'ın Kitab'ında ki bir ayet olmasaydı" ibaresi geçmektedir.

Müslim, Züheyr b. Harb kanalıyla Yakub'dan rivayet etmiştir. (--- Müslim, taharet, (531)

 

 

701- Rubeyyi' binti Muavviz b. Afra der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanımıza gelip giderdi. Bir defasında gelince: ''Bana abdest suyu hazırla'' dedi... "

Sonrasında ravi, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) abdestini anlatırken Rubeyyi'den naklen şöyle der: "Önce ellerini üç defa yıkadı. Sonra yüzünü üç defa yıkadı. Bir defa da ağzını ve burnunu yıkayıp temizledi. Sonra kollarını üçer defa yıkadı. Sonra iki defa başını meshetti. Meshederken ellerini önce başının arkasından öne doğru, sonra önden geriye doğru götürdü. Sonra bir daha başının arkasından öne doğru, sonra önden geriye doğru götürdü. Sonra her iki kulağını da hem içten, hem de dıştan meshetti. Sonra ayaklarını üçer defa yıkadı."

 

 

702- Ebu Davud der ki: "Müsedded'in hadisi bu manadadır."

 

703- Ebu Davud der ki: İbn Akık bunu rivayet ederken Bişr'in rivayetinden farklı olarak: "Üç defa ağzını ve burnunu yıkayıp temizledi" ibaresi geçmektedir.

 

704- Sünen Harmele'de geçtiği gibi Şafii bunu Süfyan'dan rivayet etmiştir.

Ma'mer bunu İbn Akil'den rivayet ederken şöyle demiştir: "Sonra ağzını, burnunu ve yüzünü üç defa yıkadı. Sonra kollarını üçer defa yıkadı. Sonra başını iki defa meshetti. Kulaklarını da içten ve dıştan meshetti. Sonra ayaklarını üçer defa yıkadı." (--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (1/64).

 

 

705- Sünen Harmele'de geçtiği gibi Şafii şöyle demiştir: Rivayet edildiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) abdest alıp uzuvlarını birer defa yıkamış ve:

"Kendisi olmadan Yüce Allah'ın namazı kabul etmeyeceği abdest budurl" buyurmuştur. Sonra bir daha abdest alıp uzuvlarını ikişer defa yıkamış ve:

"Bu şekilde abdest alana Yüce Allah sevabını iki katıyla verir" buyurmuştur. Sonra bir daha abdest alıp uzuvlarını üçer defa yıkamış ve: "Benim ve bendet önceki elçilerin abdesti de bu şekildedir. Dostum İbrahim'in abdesti de bı. şekildedir" buyurmuştur. 

 

 

706- İbn Ömer bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) abdest aldı. Abdestinde uzuvlarını birer defa yıkadı ... " Sonrasında bir öncekinin aynısını nakleder. Ancak Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ikinci abdestinde uzuvlarını ikişer defa yıkadıktan sonra: "Bu abdest, Yüce Allah'ın kişiye sevabını ikı katıyla vereceği abdesttir" buyurduğu zikredilir. Üçüncü abdestten sonra da: "Benim ve benden önceki elçilerin abdesti de bu şekildedir" buyurduğı.; zikredilir. (--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (1/80)

 

 

707- Müseyyeb b. Vadıh huccet (yani rivayetleri delil sayılacak) bin değildir.

 

708- Hepsi de zayıf olan başka kanallarla da rivayet edilmiştir. (--- Bakın: İbn Mace, taharet (1/145), Tayalisi, Müsned (1/36), Ahmed, Müsned (8/112-113), Darakutni, Sünen (1/30) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (1/80).

 

 

709- Şafii abdestte uzuvları birden fazla yıkama konusunda Humran'ın Osman'dan olan rivayetine dayanmıştır.

 

710- Buhari ve Müslim'de Humran'dan gelen sabit (sahih) rivayetler abdestte baş haricinde diğer uzuvların birden fazla yıkandığını göstermektedir. Bu rivayetlere göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) başını bir defa mesh etmiştir.

 

 

711- Başı birden fazla meshetme konusunda Osman ve Ali'den garib olan kanallarla da rivayetler gelmiştir. Bunlardan biri Şakık b. Seleme'nin rivayetidir. Şakık: "Osman b. Affan'ın abdest almasına şahit oldum" der, sonra Osman'ın uzuvlarını üçer defa yıkadığını, sonra üç defa başını ve kulaklarının içi ile dışını meshettiğini, parmaklarının arasını ayırarak suyu sakallarının diplerine ulaştırdığını, sonra ayaklarını yıkadığını, ayaklarını yıkarken de araya su girsin diye ayak parmaklarını açtığını, sonunda da:

"Resulullah'ın da (Sallallahu aleyhi ve Sellem) benim şu an yaptığım gibi yaptığını gördüm" dediğini zikreder.

 

712- Bir diğeri de Abd Hayrın rivayetidir. Onun bildirdiğine göre Hz. Ali abdest alırken başını üç defa meshetmiş ve: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu şekilde yaptığını gördüm" demiştir. (--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (1/63), Ahmed, Müsned (1/347) ve Darakutni, Sünen (1/34).

 

 

713- Bu da Hasan b. Ziyad el-Lu'lu!, Ebu Yahya el-Himmanı ve Ebu Muti'nin Ebu Hanife'den olan rivayetidir.

 

714- Bize rivayet edildiğine göre Enes b. Malik başını üç defa mesheder ve her meshetme için yeni bir su alırdı. Doğruya ancak Allah ulaştırır. 

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Sakalların Diplerine Suyu Ulaştırmak (Tahlil) ve Baştan Sonra Kulakları Meshetmek